Lőrinc és a lepkék: megnéztük az épülő hatmilliárdos szombathelyi fociakadémiát

Égető szüksége van a városnak egy új sportlétesítményre. Szerencsére felismerték az igényt, már dübörögnek a gépek a séi réten.

Mikor április közepén megírtuk Mészáros Lőrinc cége építhet 5,9 milliárdból fociakadémiát Szombathelyen 2019. April 18. 11:39 , hogy labdarúgó-akadémia épül Szombathelyen, sokan nem is vették komolyan.

Merthogy kezdünk elveszni a sport- jég Bejártuk az épülő 2,5 milliárdos szombathelyi Jégcsarnokot és rákérdeztünk a dolgokra 2018. November 20. 15:01 - és 164294 vívócsarnokok , stadionok , futballakadémiák világában, és elég hihetetlennek tűnk, hogy ismét valami nagyszabású sportizé épül a városban.

Pedig így van.

Szombathely nyugati végén, már majdnem Sében, egy hatmilliárdos állami fociakadémia épül.

Mészáros D. Zsolt

A tervezést és az építést – minő meglepetés – Mészáros Lőrinc cége, a ZÁÉV nyerte el közbeszerzésen.

A helyzet annyira komoly, hogy már meg is kezdődött az építkezés: a gépek szemmel láthatóan a tereprendezési munkákat végzik.

Mészáros D. Zsolt

Az fociakadémia ötlete amennyire szürreális, olyannyira állatorvosi ló is: a mai magyar valóság több betegségtünete is megjelenik benne.

Hogy csak néhányat emeljünk ki:

 • A környezetünk semmibe vétele. Megint fákat vágunk, lebetonozunk valamit, élővilágot és közösségi teret nyírunk ki . Ha már mindenképpen kell fociakadémiát építeni (túrót kell amúgy), akkor száz más helyszínt is lehetne találni a városban, az orosz laktanyától kezdve a parlagon álló ipari területekig. De a pénz, profit, hatalom mákonya felülírja a józan észt. Talán a jövőnket is.
 • Mészáros Lőrinc tündöklése. Nagyon nehéz megemészteni, hogy a választópolgárok nagy része egyszerűen megrándítja a vállát a tragikomikus jelenségre. És mindez itt történik a szemünk előtt, teljesen nyíltan.
 • Fociláz . Miközben Szombathely számtalan sebből vérzik, az utak, járdák és a közlekedés a harmadik világot idézi, kínlódik az oktatás, az egészségügy, lakóinak döntő része hónapra-hónapra él, addig felfoghatatlan összegeket nyel el a foci, egyrészt a létesítmények építése, működtetése, másrészt maga a csapat és környezete is pénznyelő automata. Tegyük szívünkre a kezünket, és válaszoljunk a kérdésre: ha a miniszterelnökünk hobbija az oktatás, az orvostudomány, a matematika vagy az irodalom lenne, akkor is épülne fociakadémia Szombathelyen? Ha nem, akkor miféle betegség ez?
 • Közöny. Minden bizonnyal felépül az akadémia, és minden bizonnyal nem a magyar labdarúgás lesz a legnagyobb nyertese. És ezt mi tudomásul vesszük.
 • Senki nem mondja ki, hogy a király meztelen. A király környezetében valószínűleg már csak olyanok vannak, akik nem mondják ki, amit ki kellene mondaniuk. Vajon jól alszanak-e?
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet