Megrovást kapott másodfokon is a papi molesztálás áldozata

Pető Attila az ítélet szerint zaklatta az egyház tagjait, amikor ügyének kezeléséről érdeklődött.

A hvg.hu beszámolója szerint a férfit tinédzser korában szexuálisan molesztálta egy kispap. Ő később nem elégedett meg azzal, ahogyan a katolikus egyház szervezete az ügyét intézte, és több alkalommal is próbált felvilágosítást kérni a vizsgálatot vezető tisztségviselőktől, egy püspöktől is. Ketten emiatt feljelentették őt zaklatásért.

Pető Attila arcát, nevét adva segített abban, hogy a katolikus egyházat érintő pedofilügyek nyilvánosságra kerüljenek.

A zaklatás tárgyában az első fokon eljáró bíróság a legenyhébb ítéletet szabta ki, ez megrovás. A másodfokú eljárás szerdai tárgyalásán a Petőt védő ügyvéd, a Magyar Helsinki Bizottság megbízásával eljáró Fazekas Tamás úgy érvelt, hogy ebben a büntetőügyben jobban figyelembe kellett volna venni az eset társadalmi jelentőségét, azt, hogy a római katolikus egyházon belül történt szexuális bűncselekményeket a mai napig nem tisztázták rendesen. Azért sem jó, ha jogi úton lépnek fel az áldozatokkal szemben, mert ez a többi áldozatot elrettenti attól, hogy a nyilvánosság előtt is vállalja, mi történt vele.

Az ügyészség viszont úgy látta, hogy a cél nem szentesítheti az eszközt, a törvényszéknek ebben a konkrét esetben csak Pető Attila tetteit kell mérlegelnie. A Fővárosi Törvényszék helybenhagyta az elsőfokú határozatot.

Az ítélet kihirdetése után Pető azt nyilatkozta, hogy ez az ügy nem csak róla szól, hanem mindazokról, akiket korábban szexuálisan bántalmaztak, és nagyon rosszul érinti, hogy bíróság mondta ki: zaklatást követett el, miközben 13 éves korában ő is zaklatás áldozata volt.

Fazekas Tamás azt mondta, nem jó, ha egy eljárásban csak a vád tanúit hallgatja meg a bíróság, ha a telefonok, e-mailek, üzenetek számának nagyobb a jelentősége, mint egy túlélő igazságkeresésének. Pető Attila az ügyvédjével tanácskozva, az írásbeli ítélet láttán dönt majd arról, hogy kéri-e az ítélet felülvizsgálatát a Kúriától.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek