A vasi könnyűipar vége – megszűnt üzemek nyomában

A rendszerváltás előtt Magyarországon húzóágazatnak számított a könnyűipar. Vas megye a textil-, ruházati- és cipőgyártás egyik fellegvára volt, nem véletlen, hogy az elmúlt évtizedekben jelentős vérveszteség érte.

Bár Vas megye nem tartozott a legjobban iparosított megyék közé, a könnyűipar területén fontos vállalatokkal rendelkezett. Elsősorban a textil-ruházati és cipőágazatban volt erős, tízezreknek adva munkát. Hogy a vállalatok biztos lábakon állhattak, arra garanciát jelentett a KGST országok piaca, de több vállalat termékeivel a nyugati (akkori kifejezéssel: tőkés) országokban is hírnevet szerzett magának.

Szárnyalás a múltban

Szombathely meghatározó könnyűipari cégei voltak a Sabaria Cipőgyár, a Latex Lakástextil Vállalat, a Pamutipari Vállalat (Szövőgyár), a Styl Ruhagyár, a Savaria Ruhaipari Szövetkezet, vagy éppen a Lengyár. De a kisebb városokban is jelentős üzemek termeltek, így például Kőszegen a Latex Posztógyár- és Nemezgyár, a Latex Bútorszövetgyár, Szentgotthárdon a jó hírű Selyemgyár.

Cipőarzenál az egykori Sabaria Cipőgyárban
Nyugat.hu

A Sabaria Cipőgyárnak és a Stylnek több vidéki telephelye is működött, munkaalkalmat teremtve a kisebb településeken élőknek. Természetesen voltak még kisebb üzemek, varrodák is, amelyek szintén nem szűkölködtek megrendelésben.

Ellehetetlenülés

A rendszerváltás utáni piacvesztés, a megrendelések jelentős visszaesése, az ilyen-olyan privatizáció a legérzékenyebben éppen ezt az ágazatot érintette és sújtotta. Az egykor jó hírű gyárak sorsa megpecsételődött. Kiváló szakemberek, idős dolgozók kerültek az utcára, a telephelyek egy részét nem is használták ki, csak idő kérdése volt a vég. Több helyen csődbe vitték a céget, nem egy helyen a jogutódokat is felszámolták már.

Ami még megmaradt a Latex törzsgyárból
Nyugat.hu

A teljesség igénye nélkül a múlté lett a Szövőgyár, a Sabaria Cipőgyár, a Latex Lakástextil Vállalat, a Lengyár (megszűnt olasz érdekeltségű utódja, az Itefil Kft. is). Egyes telephelyeket részben kisebb vállalkozások lakják. A Latex törzsgyár és a szintén megszűnt kőszegi Posztógyár helyén már csak az utcafronti főépületek szolgálnak mementóként. Egy ideig még működött a Latex Lakástextil Vállalat jogutódjaként a Latex 2000 Rt., de már csak a felirata látható.

Földhivatal működik a Savaria Ruhaipari Rt. épületében
Nyugat.hu

A nagyvállalatok egykori vidéki telephelyeinek egy része is kihasználatlanul vár a sorsára. A Savaria Ruhaipari Rt. legalább végelszámolással zárta be kapuit 2002-ben, bár ez a dolgozóit nem vigasztalhatta. Helyén jelenleg földhivatal működik. Már megszűnt a kesztyűgyártás Celldömölkön, s a közelmúltban eladták a csepregi ruhagyári épületet is. A Sabaria Cipőgyár - egykor az őrségieknek nagyobb számban munkalehetőséget adó - őriszentpéteri üzemépülete jelenleg még kihasználatlan.

Némi reménysugár

Hírmondónak azért maradtak még működőképes könnyűipari cégek, vállalkozások a megyében, amelyek megküzdenek a piaci, gazdasági nehézségekkel. Üzemel még például Kőszegen a Bútorszövetgyár, a Bio-Nemez Kft. és a Kőszegi Ruhaipari Zrt is. Ha jóval kisebb kapacitással is, de dolgoznak a Szentgotthárdi Selyemgyár telephelyén lévő, olasz érdekeltségű Lurotex Kft-nél is, mi több a telephelyen bérlőként jelen van más könnyűipari vállalkozás is.

A Söptei úti cipőüzem előre menekül
Nyugat.hu

Bár a szombathelyi Styl felszámolás alatt működik, de nem panaszkodhat a megrendelésekre, hiszen még további munkaerőre is szükség lenne, mi több, bérmunkát is felvállaltak. Az egykori - szintén megszűnt – elismert termékeket gyártó Robert cipőüzem szombathelyi, Söptei úti telephelyén működő, magyar tulajdonú RO-CAL Cipőgyártó Kft. pedig rendhagyó módon további fejlesztést, felújítást, bővítést tervez.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Megszűnt üzemek nyomában - A Korrgép vége

A gyár végét a fizetésképtelenség okozta, és az, hogy a német résztulajdonosok a megrendeléseket más országokba vitték.

Évtizedekig jó úton járt a Sabaria Cipőgyár – Megszűnt üzemek nyomában

Szombathely egyik meghatározó, nemzetközileg is jegyzett nagyvállalata volt a Sabaria Cipőgyár, amelynek hatalmas gyárkéménye még ma is messziről emlékeztet a hajdani gyár központi telephelyére.

Megszűnt üzemek nyomában: a végelszámolásban kimúló Savaria Ruhaipari Rt.

Tíz évvel ezelőtt még gyakran lehetett látni az egykori Savaria út (ma Széll Kálmán utca) középső részén lévő Savaria Ruhaipari Rt. előtt holland rendszámú kamionokat, amelyekbe férfinadrágokat és női ruhákat rakodtak.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet