Megszűnt üzemek nyomában: a végelszámolásban kimúló Savaria Ruhaipari Rt.

Tíz évvel ezelőtt még gyakran lehetett látni az egykori Savaria út (ma Széll Kálmán utca) középső részén lévő Savaria Ruhaipari Rt. előtt holland rendszámú kamionokat, amelyekbe férfinadrágokat és női ruhákat rakodtak. A szombathelyi részvénytársaság 2002-ben végelszámolással megszűnt, helyét a földhivatal foglalta el.

1948 az államosítások, szövetkezések éve volt. Ebben a helyzetben néhány szombathelyi szabó kisiparos és szabósegéd úgy gondolta, hogy az összefogásban sokkalta nagyobb erő van, s eljött az idő szövetkezetet alakítaniuk. A szándékot tett követte, a szövetkezet első neve Szabóiparosok Beszerző, Termelő és Értékesítő Szövetkezete lett.

Az indulás persze nem ment zökkenőmentesen. A tagok a használt, saját lábhajtásos gépeiket, kezdetleges vasalóikat, és más varróeszközeiket vitték a közösbe. Kezdetben mindenki – ahogy korábban kis műhelyében tette – egyedi módon készítette a ruhákat, de hamar rádöbbentek, hogy így nem sokra mennek, össze kell dolgozni.

Munka a szövetkezetnél 1959-ben (forrás: BDK gyűjteménye)
Lendvai Emil

Az első nagyobb megrendelések vasutas egyenruhákra szóltak. Aztán az 1950-es évek elején megkezdődött a szövetkezet fejlődése, aminek következtében 1959-ben felavatták az új üzletházukat a Savaria úton (a mai Széll Kálmán utcában). A szövetkezet – korábbi névváltozások után – 1959-ben felvette a „Sabaria” nevet (Sabaria Ruházati Kisipari Termelőszövetkezet), majd 1970-ben a Savaria Ruhaipari Szövetkezet elnevezést.

Az akkor még KTSZ-ként működő cég épülete 1960-ban
Lendvai Emil

Voltak sikeres évtizedek

A szövetkezet egyre jobban fejlődött, egyre több lett a megrendelés, sok embernek tudtak munkát adni. A fénykor a rendszerváltás előtti időszakra esett. Férfi pantallókra, női ruhákra és szoknyákra egyre nagyobb volt a kereslet, jelentős volt az export.

Bár a hazai könnyűipar a gombamód szaporodó kisvállalkozásokkal, varrodákkal felhígult, az 1996-os év még nullszaldós volt az időközben részvénytársasággá vált ruhaipari cégnél, az árbevétel-arányos eredmény 1998-ban azonban az előző évihez viszonyítva körülbelül egy százalékkal mérséklődött.

Az egy műszakos munkarendben a kereseti színvonal 15-16 százalékkal emelkedett. Ebben az évben a 141 főt foglalkoztató cégnél 120 ezer férfinadrágot és 25 ezer női felsőruházati terméket gyártottak (egykor ez a szám elérte még a 240, illetve 30 ezret).

1999-ben a 167 millió forint árbevétel még 12 százalékkal meghaladta az előző évit, s 5 ezerrel több férfinadrágot állítottak elő. Továbbra is a holland megrendelés volt túlsúlyban, a belföldi piac – főként a feketegazdaság térhódítása miatt – egyre szűkült. Bár a talpon maradás volt a cél, a dolgozói létszám mégis 151-re nőtt, s további jó szakemberekre lett volna szükség. 2000-ben a belföldi megrendelések (mindössze 2 százalék) visszaesése miatt már 6 ezerrel kevesebb női ruhát készítettek. Az export 85 százalékát a holland piac kötötte le. Ebben az évben a létszám 15 fővel csökkent. Hiányt érzékeltek szakmunkásokból, és már szakmai gyakorlatot végző diákokat sem foglalkoztattak.

Elkerülhetetlen lett a végelszámolás

Aztán 2001 júliusa után folyamatosan veszteséget halmoztak fel. A veszteségek már felemésztették a részvénytársaság pénzügyi tartalékait, s félő volt, hogy a vagyonhoz is hozzá kell nyúlni. Hitelt sem akartak felelőtlenül felvenni. Mivel a kormányzat sem tett lépéseket az exportorientált, magas élőmunka-igényű kis- és középvállalkozások valamilyen támogatására, egyenes út vezetett a végelszámolásig, amelyről az rt. közgyűlése 2002 júniusában döntött.

A cég június végi zárómérlege adósságot nem tartalmazott. Szeptember 15-ig még folyt a termelés, a 124 érintett dolgozónak augusztus elején kezdték meg a felmondások kézbesítését. A gépeket és a nagyjából 1200 négyzetméteres ingatlant értékesítették, amelyben jelenleg a szombathelyi körzeti földhivatal működik. A cégnek egyébként 1953-tól saját tanműhelye is volt, elsősorban a szakmunkás-utánpótlás képzésére. 2002-ben a tanműhelyt is megszüntették.

Lendvai Emil

Visszatekint az elnök-igazgató

Artner Tiborné elnök-igazgatóként levezényelte a végelszámolást is. Elmondta: a szövetkezet 1992-ben lett részvénytársaság, és még az 1990-es évek elején is eredményes volt a gazdálkodás, 2000-ben a forint erősödésével kezdtek jelentkezni a gondok a könnyűiparban. Különösen a bérmunkában dolgozó, exportorientált üzemek kerültek nehéz helyzetbe, így a Savaria Ruhaipari Rt. is. A tőkés partner az eurónkénti 20 forintnyi erősödést már nem volt hajlandó felvállalni.

A rendszerváltás után csökkent a létszám a könnyűiparban, mert sok olyan vállalkozás indult, ahol az egyszerű betanított munkával is meg lehetett azt a pénzt keresni, amit a minőségi szakmunkával. Ez munkaerő gondokat eredményezett. Az rt-nél döntő mértékben női dolgozókat foglalkoztattunk, 80 százalék volt a szombathelyiek aránya. Kicsi volt a fluktuáció, már csak azért is, mivel itt az ágazaton belüli összehasonlításban átlagon felül lehetett keresni. Az újonnan végzett szakmunkások azonban inkább más területen helyezkedtek el. A holland export az 1990-es évek elején indult be, addig inkább német megrendelésre dolgozott a cég. Hetente legalább egy kamion érkezett Hollandiából az áruért

- hallhattuk.

A végelszámolás után a dolgozók nagy részét átvette a Styl, egyesek egyéb ruhaipari vállalkozásnál helyezkedtek el, de más területeken is kínáltak munkalehetőséget.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Volt egyszer egy tejüzem Szombathelyen

Aki manapság Szombathelyen, a Söptei úti körforgalomnál jár, elképzelni sem tudja, hogy a közelmúltban itt még egy hajdan meghatározó, sikeres üzem telephelye volt. A földdel vált egyenlővé a többszintes főépület is.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Munka Adó