Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Megtudtuk a gázszünet okát, és azt is, hogy szeptemberben újabb leállások lesznek Vas megyében

Közben olvasóinkat eléggé megosztja a kellemetlenség.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Kétnapos gázszünet lesz Szombathelyen és Vas megye számos településén 2020. August 05. 11:34 jövő héten kedden és szerdán (augusztus 11-12.) Vas megye számos településén szünetel a gázszolgáltatás.

A hír megosztotta olvasóinkat.

A írás utáni kommentekben főként azt kritizálták olvasóink, hogy az információt csak meglehetősen szűk körben (megyei napilap és a Rádió 1 helyi stúdiója) terjesztette az NKM, míg a Facebook-hozzászólásokban az osztotta meg az embereket, hogy mekkora kellemetlenséget okoz a szolgáltatás leállása.

Vannak, akik szerint apróságról van szó, amit kár felfújni, mások szerint nem annyira egyszerű az élet gáz nélkül, és nem értik, hogy a cég miért nem szakaszosan végzi a munkáját, naponta néhány órára visszaállítva a szolgáltatást.

Ahogy korábbi írásunkban jeleztük, a leállással és a karbantartással járó kérdéseinket elküldtük az FGSZ Zrt.-nek, ahonnan időközben befutottak a válaszok.

Megtudtuk, hogy egy 2008-as törvény hatalmazza fel a céget, hogy évente egy alkalommal, a fűtési szezonon kívül, legfeljebb 48 óra időtartamú, gázszünettel járó karbantartást végezzen a gázátadó állomásokon és betáplálási pontokon, ha a leállásokat előre bejelentette.

Magyarországon 6000 kilométer hosszú gázvezeték van, amit a fűtési szezon előtt kell karbantartani, hogy a következő télen ne legyenek problémák.

Hogy pontosan mikor és hol történnek ezek a karbantartások, azt egy karbantartási ütemterv tartalmazza, amely nyilvános.

Ebben szerepel a mostani Vas megyei leállás is, amely során a Jánosháza-Szombathely szakasz három helyszínén egyszerre történik vezetékkiváltás.

A munkálatok elvégzéséhez az érintett vezetéket le kell üríteni és mivel a földgázvezeték vágására is sor kerül, a szakaszos gázszolgáltatás nem megoldható. A gázátadónként való többszöri leállást egyébként az említett törvény sem engedélyezi – közölte lapunkkal a cég, ami választ ad arra, hogy miért nem kapcsolják vissza a szolgáltatást néhány órára.

Az viszont jó hír, hogy könnyen elképzelhető, hogy a gázszünet rövidebb lesz, mint a bejelentett.

Merthogy ezt írja a cég:

„Fontos hangsúlyozni, hogy a 48, plusz az elosztói engedélyes által meghirdetett további 2 óra, egy maximum időtartam. Az FGSZ szakemberei a karbantartási munkálatokat a biztonsági előírások betartása mellett mindig a lehető leggyorsabban megpróbálják elvégezni és arra törekednek, hogy a fogyasztói gázszünet kizárólag a munkálatok elvégzéséhez szükséges ideig tartson. Amennyiben a munkálatok kevesebb időt vennének igénybe, abban az esetben az NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt. Elosztó engedélyest tájékoztatjuk, és így a gázvisszaadási folyamat korábban elkezdhető.”

További fontos információ, hogy a fent említett karbantartási tervben az idén még szerepel Vas megyei leállás.

Szeptember 2. reggel 6 órától szeptember 4. reggel 6 óráig karbantartási munkák lesznek Celldömölk térségében is, ahol szintén vezetékkiváltás lesz.

Ezek a következő településeket érintik:

Boba, Celldömölk, Csönge, Kemenesmagasi, Kemenesmihályfa, Kemenessömjén, Kemenesszentmárton, Kenyeri, Mersevát, Nagysimonyi, Nemeskocs, Ostffyasszonyfa, Pápoc, Sitke, Tokorcs, Vönöck.

Szeptember 4-én Répcelak és környékén néhány óra hosszan (13 és 17 óra között) ugyancsak szünetel majd a szolgáltatás. Ez a következő településeket érinti.

Beled, Csánig, Edve, Hegyfalu, Kisfalud, Mihályi, Nagygeresd, Nick, Rábakecöl, Répcelak, Répceszentgyörgy, Uraiújfalu, Vámoscsalád, Vásárosfalu, Vasegerszeg, Zsédeny.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos

Tovább az oldalra