Megtudtuk, hogy alakultak ki a kőszegi becsületkasszák

Egy kerek és hihető magyarázat boldog tulajdonosai lettünk.

A Vas megyei ősznek elengedhetetlen kelléke Kőszeg és környéke. Nemcsak a mesébe illő táj és a történelmi hangulatban pompázó városkép vonzza emberek ezreit Kőszegre, hanem az egyedi utcakép is, amelynek szerves részi a becsületkasszák.

A becsületkasszákkal több cikkünkben Higgyük azt, hogy semmi sincs veszve: még működnek a becsületkasszák Kőszegen 2020. October 25. 11:24 is foglalkoztunk már, azonban most azt is megtudtuk, hogy feltehetően honnan indult ez a hagyomány.

Egy kőszegi néni mutatja a kőszegi virágokat amiket becsületkasszán lehet megvásárolni a háza előtt.
Kiss Tamás

Plech Eszter Idikó a Facebookon szólt hozzá legutóbbi cikkünkhöz Becsületkasszák Kőszegen – „Máshol, ha kitennék, még az asztalt is elvinnék” 2021. October 10. 11:27 , és azt írja, hogy a Temető utcában kezdték el kipakolni a virágokat a hatvanas években. Mivel hétvégén nem volt nyitva semmi, ezért így könnyebben hozzá tudtak jutni a virágokhoz. Másrészt nem mindenkinek volt kertje, akik ültetni tudtak volna virágokat, de sok embernek annyi pénze sem volt, hogy megengedhette volna, hogy virágboltban vásároljon virágot.

Egy ízig-vérig kőszegi becsületkassza.
Kiss Tamás

Kőszeg egy zárt város volt akkoriban, zárt közösséggel és saját hagyományokkal. Akik ebbe a közösségbe manapság tartoznak, ugyanazt a becsületességet képviselik, mint azok, akik évtizedekig alakították és ápolták ezt a hagyományt - írja olvasónk.

Ezt még Eszternek is édesapja mesélte el, aki emlékszik arra, hogy nagymamája is tett ki virágokat. Később még annyit fűzött hozzá a beszámolójához, hogy a becsületességet nem lehetett kikerülni, hiszen azokat, akik netán loptak volna, szájára vette ez a zárt közösség.

Ha nem látta volna még a kőszegi becsületkasszákról készült videónkat akkor most pótolhatja:

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra