Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Csak az isteni gondviselés következménye, hogy még nem szakadt a fejünkre”

Megújult a Szombathelyi Püspöki Palota dísztermének mennyezeti freskója.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Október 14-én délután ünnepélyes keretek közt adták át a Szombathelyi Püspöki Palota dísztermének felújított mennyezeti freskóját.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Az átadót Székely János szombathelyi megyés püspök azzal kezdte, hogy az isteni gondviselést ábrázoló freskó csak az isteni gondviselés következtében nem szakadt még senki fejére. A vendégek ezen jót nevettek, de csak addig, amíg a püspök ki nem fejtette, miért is mondta ezt.

Felújított freskó a Püspöki Palotában
Nagy volt az érdeklődés, a díszterem megtelt vendégekkel
Baráth Noémi

Mikor tavaly októberben Tarr György és Kisterenyei Ervin restaurátorok nekiláttak a freskó állapotának felméréséhez, megdöbbenve tapasztalták, hogy a freskó nagy része már elvált a födémszerkezettől, a terem közepén pedig nagyjából 40 centire belógott.

„Amikor már ilyen nagy mértékű a szerkezeti rongálódás, gyakran nem is lehet megmenteni a freskót” – tette hozzá Székely János.

Felújított freskó a Püspöki Palotában
A freskót már csak a Szentlélek tartotta a plafonon
Tarr Erika

A megyéspüspök felidézte, hogy a szombathelyi székesegyházat és a késő barokk (copf) stílusú püspöki palotát az egyházmegye első püspöke, Szily János építtette. Utóbbi építése 1778-ban kezdődött és 1783-ra már be is fejeződött.

A 144 négyzetméteres mennyezeti freskót a palota megépülése óta nem újították fel, csupán 1893-ban végeztek rajta egy részleges restaurálást.

2019. októberében aztán, 237 év után először megkezdődött a díszterem teljes körű felújítása. Tarr György és Kisterenyei Ervin restaurátor művészek szerkezetileg és esztétikailag is rendbe tették a mennyezeti freskót, de a díszterem falai is kaptak egy újrafestést.

A Szombathelyi Püspöki Palota díszterme most újra eredeti fényében ragyog.

Tarr György restaurátor pedig megragadta az alkalmat, hogy meséljen egy kicsit a vendégeknek nem csak a munkálatokról, de magáról a freskó szimbolikájáról is.

Felújított freskó a Püspöki Palotában
Tarr György restaurátor a freskó szimbolikájáról beszél
Baráth Noémi

A püspöki palota díszterme mennyezeti freskójának közepén a gondviselés szimbolikus alakja látható koszorúval a kezében, alatta pedig több, szintén szimbolikus alak fejezi ki az evangélium fényének szétáradását a világban. Megjelennek a kép egy távolabbi részén a pogány világ szimbólumai, például Kronosz az idő ura vagy Sába királynője, de a keresztény világ számára alapvető fontosságú Ószövetség és Újszövetség, valamint a jelenések könyvében szereplő hét pecsét szimbóluma is.

„Egy opera darabhoz tudnám leginkább hasonlítani a freskót” – ecsetelte Tarr György – „A mennyezet négy oldalán és közepén lévő öt festmény egy-egy felvonás, a sarkokban található archetipikus alakok pedig a felvonásokat összekötő betétek. Ezek pedig így együtt egy nagy történetet mesélnek el, ami a kereszténység fényének szétáradásáról szól a világban”

Felújított freskó a Püspöki Palotában
A teljes galériáért kattintson a képre!
Tarr Erika
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csak Szombathely

Hirdetés