A birodalmi lépegető és a megyei napilapok: példányszámok és háttéremberek

Aki azt hiszi, hogy az internet korában már legyinteni kell rájuk, az vessen egy pillantást az elért olvasók számára és a tavaszi választások eredményére.

Tegnap este alig észrevehető hírben Újabb változás a médiában: távozik a Kisalföldet is kiadó Lapcom vezérigazgatója 2018. October 02. 21:34 jelent meg, hogy távozik posztjáról Andreas Merz, a Lapcom kiadó vezérigazgatója.

Önmagában egy ilyen hír valóban nem ad okot izgalmakra, de tekintettel az egyre különösebb magyarországi médiaviszonyokra, mégiscsak figyelemre méltó.

Merthogy azokat a feltételezéseket támasztja alá, mely szerint a Fidesz óriási, minden korábbinál centralizáltabb médiabirodalmat épít Minden korábbinál vészjóslóbb médiabirodalmat épít a Fidesz 2018. September 29. 11:42 .

Ennek a propaganda-univerzumnak lesznek egységes részei a megyei napilapok, melyek várhatóan mind Mászáros Lőrinc érdekeltségébe kerülnek: ennek a jele lehet Merz lemondása és távozása Magyarországról. Az említett újságok tartalma (tekintettel a tulajdonosi háttérre, hiszen mind Vajna, mind Pecina kormányközeli embernek számít) már eddig sem volt az objektivitás mintapéldánya, de a szerkesztőségek – különösen a Vajna-lapok – azért még élvezhettek némi mozgásteret.

Ennek most minden bizonnyal vége lesz.

Még mielőtt lesajnáljuk a kifutó terméknek számító megyei napilapokat, nem árt egy pillantást vetni az adatokra.

Az igaz, hogy a nyomtatott sajtó zuhanórepülésben van, a példányszámok ma már csak kullognak az online média után, de még mindig sok olvasót érnek el.

A Lapcomhoz tartozó győri Kisalföld például önmagában 50 ezer példányban jelenik meg. Összehasonlításként: az országos terjesztésű Népszavát összesen 21 ezren vásárolják*.

A Kisalföld mellett is jócskán vannak 20 ezres példányszámot meghaladó helyi napilapok, melyek még mindig elsőszámú információforrások a helyi lakosok számára. (Egyedül pont Vas megye az, ahol egy független online helyi média is valóban jelentős információforrás.)

Jelentőségüket – és egyben a kiemelt kormányzati figyelmet - jobban megértjük, ha összeadjuk ezen 18 megyei (+ 1 városi) napilapot: összesen 380 ezres példányszámról van szó, ami már nemcsak a Népszavához képest hatalmas szám, de a bulvárkirálynak számító Blikkhez képest is: ez utóbbinak az értékesített példányszáma „csak” 91 ezer körül van.

Még nagyobb értelmet nyer a Fidesz megyei napilapok körüli kavarása, ha emlékezünk azokra az elemzésekre , melyek szerint a tavaszi választásokat döntően a sikeres vidéki mozgósítás döntötte el.

És persze azt sem szabad elfelejteni, ezen újságoknak online felületük is van, és minderre ráerősít a közszolgálati média, az önkormányzati kiadványok, a TV2, Magyar Idők, a Habony-féle bulvárbirodalom és száz minden egyéb más.

Ez ismét ráerősít arra is, hogy jobban kellene figyelni a még maradék független vidéki médiára .

Végül már csak két apró kérdés maradt: Miért is történik mindez? Megáll-e birodalmi lépegető, vagy többről van itt szó?

* MATESZ 2018. II. negyedéves gyorsjelentése
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet