Jó a szombathelyi méhlegelő, a méhek is megtalálták már

Reméljük, nem járnak a Sportliget felé túlbuzgó, fűkaszás politikuscsemeték.

Az idei nyár egyik sokat használt szava a méhlegelő, ami - bármilyen meglepőnem tűnik - politikai ügy lett.

A méhlegelő egy olyan terület, ahol nem nyírják tövig a füvet, hagyják megnőni, hogy a vadvirágok virágozhassanak, és a virágporgyűjtő rovarok elvégezhessék a munkájukat.

Sportligeti méhlegelő
Kiss Tamás

Hogy ez mennyire érthetetlen sokaknak, arra jó példa, amikor Budapesten a kitáblázott méhlegelőt túlbuzgó fidelitasos aktivisták fűkaszával lenyírták, az eredményt pedig büszkén posztolták a közösségi oldalakon.

Sportligeti méhlegelő
Kiss Tamás

De Szombathelyen is nehéz megértetni sokakkal, hogy ha valahol kissé magasabbra nő a fú és a gaz, az nem biztos, hogy a fűnyírás hiányát jelzi.

Sportligeti méhlegelő
Kiss Tamás

Fél évvel a felújított Sportliget 2019 őszi átadása után szakmai segítséggel jártuk körbe Egy cseppnyi Európa Szombathelyen - nagyon menő lett a felújított Sportliget 2020. May 25. 19:02 a létesítményt, ahol úgynevezett tankertet is kialakítottak, vadon élő növényekkel, darázsgarázsokkal, vagy ismertebb nevükön rovarhotelekkel.

Sportligeti méhlegelő
Kiss Tamás

Tavaly nyár vége felé újabb cikkben Van oka annak, miért nem nyírják a szombathelyi Sportligetben a füvet 2020. August 25. 07:21 mutattuk be a tankertet és méhlegelőt. Ekkor pörgött a csúcson a "Szombathelyen nem nyírják le a füvet" című levél- és kommentháború, amikor többen is megtalálták a Sportliget ezen részét, és sorra írták a leveleket, kommenteket, hogy a Sportligetben nincs lenyírva a fű.

Sportligeti méhlegelő
Kiss Tamás

Megint tisztázni kellett, hogy A Sportliget egy úgynevezett biodiverz kialakítású park. Ez azt jelenti, hogy a telepített növények olyan társulásban láthatók, ahogy a természetben is nőnének. Ehhez a kialakításhoz magától értetődően hozzátartozik az is, hogy a nagy gonddal válogatott és telepített növényeket nem vágják hetente egyszer tarkopaszra.

Sportligeti méhlegelő
Kiss Tamás

Most, egy évvel később megint elmentünk, megnéztük a tankertet, méhlegelőt. és jelentjük, szép. Színes vadvirágok, sok zöld, és ha hallgatózunk, halljuk a méhek zümmögését is.

Sportligeti méhlegelő
Kiss Tamás

Ha kicsit közelebb hajolunk, látjuk is őket, ahogyan a virágok kelyhében serényen végzik a munkájukat. Hagyjuk őket, és hagyjuk a méhlegelőt is ilyennek. Inkább gyönyörködjünk benne.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Galéria