Jó a szombathelyi méhlegelő, a méhek is megtalálták már

Reméljük, nem járnak a Sportliget felé túlbuzgó, fűkaszás politikuscsemeték.

Az idei nyár egyik sokat használt szava a méhlegelő, ami - bármilyen meglepőnem tűnik - politikai ügy lett.

A méhlegelő egy olyan terület, ahol nem nyírják tövig a füvet, hagyják megnőni, hogy a vadvirágok virágozhassanak, és a virágporgyűjtő rovarok elvégezhessék a munkájukat.

Sportligeti méhlegelő
Kiss Tamás

Hogy ez mennyire érthetetlen sokaknak, arra jó példa, amikor Budapesten a kitáblázott méhlegelőt túlbuzgó fidelitasos aktivisták fűkaszával lenyírták, az eredményt pedig büszkén posztolták a közösségi oldalakon.

Sportligeti méhlegelő
Kiss Tamás

De Szombathelyen is nehéz megértetni sokakkal, hogy ha valahol kissé magasabbra nő a fú és a gaz, az nem biztos, hogy a fűnyírás hiányát jelzi.

Sportligeti méhlegelő
Kiss Tamás

Fél évvel a felújított Sportliget 2019 őszi átadása után szakmai segítséggel jártuk körbe Egy cseppnyi Európa Szombathelyen - nagyon menő lett a felújított Sportliget 2020. May 25. 19:02 a létesítményt, ahol úgynevezett tankertet is kialakítottak, vadon élő növényekkel, darázsgarázsokkal, vagy ismertebb nevükön rovarhotelekkel.

Sportligeti méhlegelő
Kiss Tamás

Tavaly nyár vége felé újabb cikkben Van oka annak, miért nem nyírják a szombathelyi Sportligetben a füvet 2020. August 25. 07:21 mutattuk be a tankertet és méhlegelőt. Ekkor pörgött a csúcson a "Szombathelyen nem nyírják le a füvet" című levél- és kommentháború, amikor többen is megtalálták a Sportliget ezen részét, és sorra írták a leveleket, kommenteket, hogy a Sportligetben nincs lenyírva a fű.

Sportligeti méhlegelő
Kiss Tamás

Megint tisztázni kellett, hogy A Sportliget egy úgynevezett biodiverz kialakítású park. Ez azt jelenti, hogy a telepített növények olyan társulásban láthatók, ahogy a természetben is nőnének. Ehhez a kialakításhoz magától értetődően hozzátartozik az is, hogy a nagy gonddal válogatott és telepített növényeket nem vágják hetente egyszer tarkopaszra.

Sportligeti méhlegelő
Kiss Tamás

Most, egy évvel később megint elmentünk, megnéztük a tankertet, méhlegelőt. és jelentjük, szép. Színes vadvirágok, sok zöld, és ha hallgatózunk, halljuk a méhek zümmögését is.

Sportligeti méhlegelő
Kiss Tamás

Ha kicsit közelebb hajolunk, látjuk is őket, ahogyan a virágok kelyhében serényen végzik a munkájukat. Hagyjuk őket, és hagyjuk a méhlegelőt is ilyennek. Inkább gyönyörködjünk benne.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Galéria