Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Van oka annak, miért nem nyírják a szombathelyi Sportligetben a füvet

Korábban már megírtuk, olvasói levelek nyomására most újra megírjuk.

Amióta megújult Tömegsport és azon túl - Ilyen az új szombathelyi Sportliget öltönyös férfiak nélkül 2019. October 18. 08:35 a szombathelyi Sportliget, gyakorlatilag nem telik el úgy egy hét, hogy ne foglalkozna vele valamelyik helyi sajtóorgánum.

Ez a kijelentés máris ironikus, mivel ön épp most olvas a Nyugat.hu-n egy cikket a Sportligetről, de hát mit tegyen az újságíró, ha majdnem ilyen gyakran érkeznek az olvasói levelek, amik ugyanezzel a témával foglalkoznak?

A levelek közös origója valahogy így hangzik:

Miért nincs lenyírva a fű a Sportligetben?

A válasz pedig a következő: Nyírva van az, csak nem úgy, mint egy focipályán, vagy kutyafuttatón.

Ennek okáról is írtunk Egy cseppnyi Európa Szombathelyen - nagyon menő lett a felújított Sportliget 2020. May 25. 19:02 már korábban, de hogy ne lógjon itt a levegőben ez az egész, megírjuk újra.

A Sportliget egy úgynevezett biodiverz kialakítású park. Ez azt jelenti, hogy a telepített növények olyan társulásban láthatók, ahogy a természetben is nőnének.

Sportliget 2020.08.19.
Sok helyen még ilyen csini táblákon is megnézhetjük, milyen növénycsoportosulást látunk.
Kiss Tamás

Ehhez a kialakításhoz magától értetődően hozzátartozik az is, hogy a nagy gonddal válogatott és telepített növényeket nem vágják hetente egyszer tarkopaszra.

Laikus szemnek a Sportliget csak egy nagy gazhalmaz, de tessék kérem elhinni, hogy szándékosan néz ki így, hisz ez gyakorlatilag egy „biológiai kiállítás”.

Sportliget 2020.08.19.
Rengeteg vadvirágot is találni a ligetben, ami mesterséges körülmények közt életben se maradna.
Kiss Tamás

És amint sikerül túltenni magunkat azon, hogy a ligetnek nem mindegyik részén lehet meztélláb futkosni – egyébként is van külön erre a célra kialakított rész – azt is könnyebben észrevesszük, hogy ahol kell, ott böcsülettel le van nyírva a fű.

A liget bejáratánál kihelyezett térképen például sárga szaggatott vonallal jelölik, hol húzódik a futópálya. Ha pedig elindulunk ennek mentén, láthatjuk, hogy a térdig érő fűben is le van nyírva az a körülbelül három méter széles sáv, ami a futópálya.

Sportliget 2020.08.19.
Kiss Tamás

Igen, értjük a problémát. Ez a fajta kialakítás egyel kevésbé emberre szabott, mintha mondjuk sportgyepet telepítettek volna a liget teljes területére és fűnyírótraktorokkal minden héten letolnák.

Mind mondjuk, hogy jó, ha van a városban egy kis természet is, de a „vad” látvány már zavaró. Valakinek tetszik, valakinek nem.

Sportliget 2020.08.19.
A nyár végi sportligetről készült fotógalériánkat a képre kattintva érheti el.
Kiss Tamás

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Egy cseppnyi Európa Szombathelyen - nagyon menő lett a felújított Sportliget

Sport és természet - a Sportliget büszke főépítésze, Litkei Tamás vezetett körbe minket.

Ki, hogyan és mikor használhatja a sportligeti görkorcsolyapályát?

Olvasónk kifogásolta, hogy hétköznapokon iskola és munka után hivatalos edzést tartanak a pályán, így a hobbi korcsolyázóknak alig marad szabad idősáv.

Tömegsport és azon túl - Ilyen az új szombathelyi Sportliget öltönyös férfiak nélkül

Tegyük félre a politikát, választási kampányt és merjük kimondani: Ismét egy olyan hely, amire büszkék lehetünk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra