Több tízmilliárdot öntenek Zalaegerszegre, már Mindszentyneumuk is van

A zalai megyeszékhely az elmúlt 50 évben tört előre, miközben a korábbi régióközpont Nagykanizsa stagnál.

Tízmilliárdból bővülhet a Zalazone próbapályája - ez a hír május végén futotta körbe a sajtót. A zalaegerszegi tesztpálya így már 45 milliárd forintba kerül, összehasonlításként: ez három Haladás-sportkomplexum ára. A pálya 260 hektáron terül el.

Ez év elején írtunk arról Távozni akart a miniszter, akinek Zalaegerszeg felé húz a szíve – de miért rossz ez Szombathelynek? 2021. January 12. 17:10 , hogy Zalaegerszegen egymást érik a fejlesztések. Köszönhetően a zalaegerszegi Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek. Valamint annak, hogy a zalai megyeszékhelyen ciklusok óta stabil többsége van a Fidesznek.

"A régió gazdasági és ipari központja"

Már januárban is beszámoltunk több fejlesztésről, és arról, hogy a kormány szándéka szerint Zalaegerszeg lesz a régió gazdasági és ipari központja. Ez utóbbit egyébként Schanda Tamás, Palkovics államtitkára mondta a felújított Balaton szálló átadásán.

A pénzcsapot azóta sem zárták el. A teljesség igénye nélkül: jövő tavaszra elkészül a zalaegerszegi harckocsigyár, aminek a szerződését tavaly ősszel írták alá Német harcjárműveket gyártanak Zalaegerszegen 2020. September 13. 14:38 . A német Rheinmetall AG hadiipari vállalattal összehozott együttműködést előzetesen is több mint két milliárd euró, azaz 700 milliárd forint értékűre becsülik.

Ilyen harckocsikat gyártanak majd Zalaegerszegen
Forrás: 24.hu

Zalaegerszegen - hét másik várossal együtt - hamarosan 11 elektromos busz áll be a helyijáratos közlekedésbe, a buszok megvásárlását az állam 800 millió forinttal támogatta Nyolc magyar nagyváros kap támogatást elektromos buszok vásárlására 2020. August 20. 20:05 .

A Metrans 15,7 milliárd forintból létesít új vasúti-közúti logisztikai konténerterminált Zalaegerszegen, amelyhez a magyar kormány 3,9 milliárd forintos támogatást biztosít - ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondta egy februári sajttájékoztatón.

A termináltól azt várják, hogy Zalaegerszeg legyen az adriai-tengeri kikötők felől a belépési pont Magyarországra Szlovákia, Csehország és Lengyelország irányába irányuló teherforgalom számára.

Mi is az a Mindszentyneum?

Még tart az építése a Göcsej Múzeum új szárnyaként megvalósuló, a Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpontnak. A rövidítve Mindszentyneumnak nevezett emlékhely 8,3 milliárd forintból, a Modern városok program keretében épül meg a nyilasok és a kommunisták által egyaránt üldözött hercegprímás-bíborosnak állít emléket.

Mindszenty (Pehm) József a Vas megyei Csehimindszenten született, Szombathelyen érettségizett a premontrei gimnáziumban, és Szombathelyen szentelték pappá, miután elvégezte a püspöki szemináriumot. 1917-től Zalaegerszegen, 1924-től Pornóapátiban volt pap, hitoktató, a keresztény párt zalaegerszegi elnöke egészen 1944-ig, püspöki kinevezéséig.

A Mindszentyneum látványterve
magyarépítők.hu

Januári cikkünkben Távozni akart a miniszter, akinek Zalaegerszeg felé húz a szíve – de miért rossz ez Szombathelynek? 2021. January 12. 17:10 Szombathellyel hasonlítottuk össze Zalaegerszeget, pedig pár évtizede még a szintén zalai Nagykanizsa volt a vetélytársa.

A két város versengését jól ismerő segítőnk azt mondta, az az alapvető különbség közöttük, hogy Nagykanizsának van egy történelmi városközpontja, Zalaegerszegnek viszont a közepe is szocreál stílusú.

Mindenkivel megtalálták a közös hangot

A II. világháború előtt Nagykanizsa volta térség központja, a Rákosi-korszak viszont jobban preferálta Zalaegerszeget, elsősorban elhelyezkedése miatt. Igaz, az M7-est Nagykanizsa kapta meg, Zalaegerszeget meg csak most kötik be a gyorsforgalmi úthálózatba az épülő M76-es autóúttal, de egyéb fejlesztésekben Zalaegerszeg vezet.

A rendszerváltás előtt Zalaegerszeg azon városok közé tartozott, amelyeket fejlesztésre méltónak találtak, így elég gyorsan lehagyta Nagykanizsát.

Segítőnk azt mondja, a rendszerváltás után a zalaegerszegi vezetők akkor is megtalálták a közös hangot a kormánnyal, ha éppen nem ugyanahhoz a párthoz tartoztak, ebben a térség országgyűlési képviselői is partnerek voltak.

2010 után pedig még jobb helyzetbe került a zalai megyeszékhely, hiszen az innen származó Palkovics László elég komolyan megtolta a város szekerét, és ez a lendület jelenleg is tart.

Segítőnk szerint most már teljesen reális az elképzelés, hogy Zalaegerszeg a régió gazdasági és ipari központja lesz. És mi a helyzet Nagykanizsával? - kérdeztük. Nagykanizsán van a történelmi városközpont, amit meg lehet nézi. És ennyi - mondta.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság