Mentőöv vagy einstand? – Az állam bejelentkezett a Vasivíz tulajdonrészére

Ha nem kap a vagyonból, nem segít. Kicsit hasonló a helyzet a szemétszállításhoz, csakhogy az ivóvíz jövője egy csöppnyit fontosabb. Nemény Andrásnak komoly félelmei vannak.

Az utóbbi napokban számos sajtóhír látott napvilágot arról, hogy a kormány arra készül, hogy állami mentőövet nyújt azoknak az önkormányzatoknak, amelyek átadják vízközművagyonuk egy részét az államnak.

A hír egyik alapja a 24.hu cikke és az ebben idézett körlevél, melynek szerzője a fideszes vezetésű Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke.

Schmidt Jenő azt írja ebben, hogy tárgyalt a Technológiai és Ipari Minisztériumban, és ezek után arra a következtetésre jutott, hogy:

„Azt gondoltam, hogy most talán kapnak támogatást az önkormányzati cégek, de nem így történt. A szándék kifejeződött: Mindenki csinálhatja maga, de támogatásra ne számítson. Csak azok a cégek fognak támogatást kapni, ahol az önkormányzatok átadják a tulajdonukat ingyen a magyar állam számára. Sosem gondoltam, hogy ezt fogom írni, de melyik önkormányzat veszteséges üzemeltetésű cégnél van és tulajdonos a cégben, az adja át, vagy semmilyen segítségre nem számíthat.”

Ez elég világos beszéd.

Többször leírtuk mi is, hogy a rezsicsökkentés miatt a vízközműcégek ki vannak vérezve, hiszen 10 éve nem emelhettek árat, miközben a költségeik az egekbe szöktek.

Persze, a közmű is értékes, de még fontosabb, ami folyik benne.
Bonyhádi Zoltán

A Vasivíz Zrt. idén májusban terjesztette a szombathelyi közgyűlés elé a múlt évről szóló beszámolóját. A mintegy 160 oldalas anyagból tudjuk, hogy a város többségi tulajdonában lévő Vasivíz Zrt. szintén veszteséges, számos területen (bérek, beruházások, karbantartás stb.) komoly nehézségekkel küzdenek.

Ugyanakkor a dokumentumból nem rajzolódik ki egyértelműen az a tragikus állapot sem, amely néhány más szolgáltatót már jellemez.

Az már régóta gyanítható, Az új kormány átrendezi a hulladékgazdálkodást és a víziközműveket - A Vasivizet is érintheti May 28. 12:31 hogy az állam valamire készül, csak azt nem tudni, pontosan mire. És még most sem teljesen világos, hogy valójában mi is történik.

„Nagyon képlékeny a helyzet”

– mondta lapunk megkeresésére Nemény András, aki úgy tudja, az állam öt százalék feletti üzletrészt szeretne a Vasivízben. Ha ezt megkapja, akkor vagy segít, vagy nem, az biztos, hogyha nem kapja meg, akkor semmilyen mentőöv nem érkezik.

Hogy lesz-e ilyen, és ha lesz, az pontosan hogyan történik, egyelőre nem lehet tudni, hiszen Szombathely mellett még számos más önkormányzat is tulajdonosa a cégnek. Az érintett településvezetők valószínűleg jövő kedden ülnek össze, hogy egyeztessenek az ügyben.

Mivel az államnak már így is van 4,3 százaléka a cégben, ez önmagában nem lenne akkora változás, ennél vannak aggasztóbb dolgok is.

Ilyen például az, hogy a korábban részben már államosított és/vagy mentőövet kapott vízközműcégek továbbra is masszív veszteséget termelnek, így finanszírozásuk továbbra is megoldatlan. Erre még rájön a drasztikusan megemelt áram- és gázdíj.

„Én azt gondolom, ha van esély arra, hogy állami pénzhez jussunk, akkor azt mindenképpen meg kell próbálni, még üzletrész átadással is, hiszen Szombathely többségi tulajdona így is megmarad” – mondja a polgármester, aki nem rejtette véka alá, hogy félelme szerint a történet másról szól.

Szerinte könnyen lehet, hogy – kihasználva a cégek kiszolgáltatott helyzetét – az állam meg szeretné szerezni az egész vízközművagyont, és amikor ez megtörténik, utána megemeli az árakat. Sőt, ennél rosszabb forgatókönyv is elképzelhető: a hulladékgazdálkodáshoz Kidobtak a hulladékgazdálkodásra 200 milliárd forint közpénzt, most a MOL benyeli az egészet July 15. 17:38 hasonlóan kiprivatizálják, koncesszióba adják a szolgáltatást. Merthogy az eddig felhalmozott hatalmas veszteségeket nem valószínű, hogy be tudja nyelni az állam.

Az biztos, hogy érdekes idők jönnek, már csak azért is, mert a klímaváltozással egyidejűleg felértékelődik az ivóvíz stratégiai jelentősége.

És bármilyen nehéz is megállni, itt mégis lezárjuk most ezt az írást.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság