Szombathelyi Hírlap: itt a legújabb politika kampányújság, de olvassa ezeket még valaki?

A Szombathelyi Médiaközpontot megszállta az ellen, így mint egy falat kenyér, annyira hiányzott ez a hetilap.

Mivel az én postaládámon ott virít, hogy „Kizárólag személyre szabott küldeményeket kérek”, így az anyósom levélszekrényéből bukkant elő a Szombathelyi Hírlap első száma.

Nem lepődtem meg, mert rémlett valami, hogy az egyik közgyűlésen az akkori fideszes többség rábólintott a névhasználatra.

Valószínűleg úgy gondolkodnak a szombathelyi jobboldalon, hogy a kézivezérléssel működő és egyre kevesebb példányszámban fogyó Megállíthatatlanul zuhan a megyei napilapok példányszáma 2019. February 12. 08:01 Vas Népe nem mindenkihez ér el, a kommunikációs fehér foltokat be lehet tömni egy minden háztartásba eljuttatott, ingyenes hetilappal, arról nem is beszélve, hogy a Szombathelyi Médiaközpontot megszállta az ellen Halmágyi Miklósra, a Vas Népe volt főszerkesztőjére cserélte a városi tévé igazgatóját a szombathelyi ellenzék 2019. February 28. 20:03 .

Ehhez képest a Szombathelyi Hírlap első száma meglehetősen soványkára sikeredett.

Kovács Dávid

A 12 oldalas, gyatra minőségű papírra nyomtatott kiadvány formavilágában a helyi városi újságok legrosszabb tradíciót követi: kevés kép fontos emberekkel, négyhasábos tördelés, a nyolcvanas-kilencvenes éveket idéző lap- és oldalszerkezet.

Persze – tehetném gyorsan hozzá - nem ez a lényeg, hanem a tartalom.

Nos, elvileg akár fel is lehetne háborodni azon, hogy a szerkesztők kommunistáznak, szivárványkoalícióznak, bársonyos fasisztáznak, párhuzamot vonnak az 1919-es és 1947-es kommunista hatalomátvétel és a mai szombathelyi helyzet között, vagy hogy kártékony puccskísérletnek nevezik a városi cégek felügyelőbizottságaiba delegált új, az ellenzék által jelölt tagokat.

No de tegye fel a kezét, aki meglepődött ezen, vagy azon, hogy a lap részletesen idézi Hende Csaba ünnepi beszédét - „Merjünk igent mondani!” - és a „Szombathely jövőjét szem előtt tartó” Puskás Tivadar polgármester véleményét a költségvetésről.

A lapban vannak még receptek, sport, túraajánlat és egyéb vattakontent is.

Kovács Dávid

A bevallottan kormánypárti (ők úgy fogalmaznak, hogy polgári-konzervatív, kötelességtudat, lelkiismeret, haza, család stb.) Szombathelyi Hírlap kapcsán igazából nem is a szándék vagy az irány a kérdés, sőt még csak nem is a finanszírozás, mert ha van pénz egy gigantikus nemzeti médiabirodalomra Tessék kapaszkodni: ezek a médiák tartoznak az új Fidesz-holdingba 2018. November 30. 18:48 , miért ne lenne pénz egy ilyen 12 oldalas izére.

Szóval a valódi kérdés nem ez, hanem hogy tényleg olvasnak-e az emberek ilyeneket. Valóban képes befolyásolni a választói akaratot a hagyományos értelemben vett nyomtatott sajtó, főszerkesztői beköszöntővel, heti kommentárral, vezércikkel, film- és könyvajánlóval?

Bevalljuk, nem tudjuk a választ.

Vannak kollégáim, akik szerint teljesen értelmetlen egy ilyen kiadvány, mások azt mondják, a Fidesz-törzsszavazókat megerősíti hitükben.

Ám olyan vélemény is van, hogy az ilyen újságok – fotókkal és címadással – akkor is képesek működni, ha a többség egyetlen sort sem olvas belőlük.

Azt csak a rend és az érdekesség kedvéért jegyezzük meg, hogy a lap főszerkesztője az egykori SZDSZ-es országgyűlési képviselő Horváth Vilmos Liberális politikusból vált Hende Csaba jobbkezévé és hetilap-főszerkesztővé 2016. January 15. 08:38 , míg a lap kiadója a Pannon Marketing és Média Kft., amelynek tulajdonosa a szombathelyi városháza kommunikációs munkatársának felesége.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény