Meredeken zuhan az elektromos autók eladása Európában

Pont a legnagyobb piacon, Németországban érezhető leginkább az elbizonytalanodás.

Az Európai Unióban az új, tisztán elektromos autók (EV) eladása 12% százalékkal csökkent májusban az előző év azonos időszakában már értékhez képest – írja a Reuters.

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) adatai szerint az egyik legnagyobb visszaesést a legnagyobb piacon, Németországban tapasztalták, ahol 30 százalékkal mérséklődtek az eladások.

Ennek legfőbb oka az lehet, hogy a Németország – költségvetési okok miatt - decemberben megszüntette az EV-k vásárlására vonatkozó támogatásokat.

A tisztán akkumulátormeghajtású új autók regisztrációja más uniós államokban (Hollandia, Svédország, Ausztria, Olaszország, Finnország) is jelentősen visszaesett, de vannak tagállamok, ahol egyelőre nem érezhető a trend.

Az utóbbiak közé tartozik például Magyarország, ahol egy év alatt 63 százalékkal emelkedtek az elektromos autók eladásai. Igaz, ezzel együtt is kevesebb EV-t adtak el nálunk egy év alatt (781), mint például Luxemburgban (991).

A szakértők arra számítanak, hogy az elektromos autók eladása 2025-től ismét nőni fog, mert életbe lépnek az Európai Unió új kibocsájtási határértékei.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság