Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ha házat épít vagy négysávos felüljárót szeretne a telekre jó helyen jár - elindult a vasi mérnökkereső

Méghozzá egy adag finom zserbó kíséretében. Teszteltük a rendszert, miközben mérnökökkel kávéztunk, és még terveket is megtudtunk.

Szerdán tartották a Magyar Műszaki Értelmiség napját - először - Szombathelyen. Kaptunk zserbót, hatlapost, kávét és limonádét is a mérnököktől, a háttérzenét Peltzer Géza biztosította harmonikával. Azon kívül, hogy jóllaktunk süteménnyel diavetítéseket is láttunk és még egy hasznos funkciót is ismertettek, ami - főképp az építkezőknek - jól jöhet, ha mérnököt keresnek.

Nádor István
Garai Antal Atom

Ha négysávos felüljárót szeretne a telekre jó helyen jár - elindult a mérnökkereső

A vasimmk.hu oldalon indult el a mérnökkereső funkció, amivel országosan, járásra, megyére vagy akár városra szűkítve lehet keresni a szakembereket. Ez a funkció azért is hasznos, mert a legtöbbször szájhagyomány útján keringenek a nevek. Ezáltal most mindenki böngészet szakterületekre lebontva a mérnökök között, akiknek elérhetősége mellett engedélyeik is szerepelnek. A kamara ettől azt is reméli, hogy esetleg több munkája, vagy egységesebben eloszló megkeresése lesz a mérnököknek. Később még referenciákkal is bővítik az adatbázist.

Egyelőre csak a 300 négyzetméter alatti lakóépületek kategóriát ajánlja fel a rendszer, de böngészve akár hídépítőket is találunk, ha esetleg egy négysávos felüljárót szeretnék terveztetni a hétvégi telekre. Remélhetőleg hamar bővül majd a keresőfelület, ugyanis nemrégiben egyik kollégánk próbált egy megfelelő engedélyekkel rendelkező járműgépész-mérnököt találni a városban, de elérhető címlista hiányában végül Pécsig jutott.

Köszi a zserbót!

Finom volt a zserbó, így azok, akiknek nem jutott most ne figyeljenek ide. Alapos minőségellenőrzés végeztünk, négy vagy öt szelettel próbáltunk megbizonyosodni róla, hogy tényleg megfelelő-e az ízvilág. Magabiztosan állíthatjuk, hogy finom volt.

Zserbó
Zserbó
Garai Antal Atom

A mérnökök Hollán Ernő szobrot szeretnének

Az egész rendezvénynek egyébként az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet a mérnöki tevékenységre. Ha belegondolunk temérdek dolog van, ami körülvesz minket hétköznapjainkban és ahhoz bizony köze van legalább egy, ha nem egy tucat mérnöknek. A mérnöki kamara a Huszár úti laktanyának felújított épületében kapott helyet, ezért szeretnének egy Hollán Ernő szobrot a jövőben az épület elé, erre majd egy közadakozást is elindítanak, hogy aki szeretne, hozzá járulhasson a műhöz.

Kondora Bálint
Garai Antal Atom

Kondora Bálint a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke is jelen volt a rendezvényen, sikeresen tesztelte a mérnökkeresőt, majd elmondta, hogy a következő évek az új EU-projektek miatt és az új lakhatási feltételek miatt a mérnökök éve lesz. Nádor István, a mérnöki kamara elnöke ehhez csak annyit tett hozzá, hogy:

Egyelőre a nyulak jobban szaporodnak, mint a megrendelések.

Szent Márton tér, megszűnő Berzsenyi téri parkoló

Diavetítéseket is láthattunk, különféle elfogadott, avagy csak átmeneti látványtervekkel. Előszőr Tóthné Temesi Kinga okleveles építőmérnök a Szent Márton projektről tartott értekezést. Elmondta, hogy az 1970-es és 1980-as években nem a környezet volt az elsődleges szempont, inkább forgalomcentrikusan terveztek. Ezeken a tereken próbálnak a mai szakemberek úgy változtatni, hogy élhetőbb legyen, ne csak az autósokat szolgálják ki. A Szent Márton projekttel (amiben kizárólag csak helyi szakemberek vesznek részt) korábban már foglalkoztunk, olvassa el ide kattintva Ami biztos: így fog kinézni és sokba fog kerülni Szombathely új tere 2016. February 11. 14:11 !

Látványterv
Képgalériánkban talál még látványterveket, kattintson!
Szombathely MJV

Ezután a Berzsenyi tér, parkolóból rendezvénytérré alakulásáról, a Szily János utca teljes felújításáról és a környék változásairól esett szó. Ezt külön cikkben már ismertettük olvasóinkkal Megszűnik a Berzsenyi téri parkoló, rendezvénytér lesz, legalábbis ezt tervezik Szombathelyen 2016. May 06. 08:14 , a város arca jelentősen módosul, másképp kell majd közlekedni, parkolni. Lakézi Gábor ehhez hozzá is tette, hogy természetesen ez nem mindenkinek tetszik, de elmondta azt is, hogy számos szakmai egyeztetés és vita után fogadták csak el a projektet. Most a célszerűség, a szép és az élhetőség a szempont, holott ezek közül egyik-másik feltétel simán kizárja egymást, de a lényeg, hogy már elfogadott: a Berzsenyi téri parkolóból rendezvénytér lesz Megszűnik a Berzsenyi téri parkoló, rendezvénytér lesz, legalábbis ezt tervezik Szombathelyen 2016. May 06. 08:14 .

Látványos élménypark a Perinten

Déri Lajos okleveles építőmérnök felidézte az 1965-ös szombathelyi árvizet, majd kifejtette, hogy a 2010-ben átadott, közel ötmillió köbméter befogadására alkalmas Lukácsházi víztározó megépítése óta nincs árvízveszélyben a város. Hat évvel ezelőtt jött az ötlet, hogy a Perint medrét kicsit földobják, így a Váci utca mellett piknikpark és látványtó, az egyetem és az Óperint utcában pedig megemelt vízszinttel, víz közeli sétánnyal lépcsős terasz lenne. A tervek egyelőre azonban még a tervező asztalon fekszenek.

A Kiskar utca melletti szakasz látványterve
A Kiskar utca melletti szakasz látványterve
Solvex Kft.

Mi is alaposan körbejártuk a témát korábban és a látványtervekkel együtt megírtuk cikkünkben Hét kilométeres élménypark a Perintnél 2013. January 30. 13:29 . Az épített környezet és az ember közelebb kerülhetne a vízhez, és talán ez még stílszerűbb is lenne, mint a belváros egyes részeinek újratérkövezése.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Megszűnik a Berzsenyi téri parkoló, rendezvénytér lesz, legalábbis ezt tervezik Szombathelyen

Helyette a Szily János utcában is alakítanak ki parkolóhelyeket, pontos dátum még nincs.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra