Mesébe illő, varázslatos házikót találtunk Szombathely belvárosának mélyén

Azt is elmondjuk, kié volt az épület és ki lakik most benne.

Nemrég Szombathely belvárosában sétálgattam, amikor is eszembe jutott, hogy még sosem néztem igazán körül a belváros rejtettebb részein. Van egy csomó átjáró, belső udvar és zsákutca, és ha nem kifejezetten ide tart utunk, nem jut eszünkbe, hogy bemenjünk és körül nézzünk ezeken a helyeken.

Pedig vannak olyan rejtett kincsei a városnak, amikért érdemes néha letérni a már jól megszokott útvonalakról. Ilyen rejtett kincsbe botlottam bele akkor is, mikor a Király utca – Malom utca kereszteződéséből nyíló parkolóudvarba tértem be, hogy megtudjam, mit rejt a háztömb gyomra.

Az alagútból kiérve mesébe illő látvány fogadott. Egy ház, amiről nem lehet eldönteni, hogy romos-e, vagy csak különös a kialakítása. Vajon mindig is volt tetőterasza, vagy idő közben tűnt el a ház teteje, ezzel szabadon hagyva a második emeletet?

Borostyános ház
A felső szint ablaka tulajdonképpen a tetőterasz ablaka
Mészáros D. Zsolt

A látványt pedig az teszi tökéletessé, hogy az egész házat sűrűn ellepi az őszi színekben pompázó borostyán, amitől az volt a benyomásom, mintha egy évtizedek óta az erdő mélyén felejtett öreg viskó magasodna fölém.

Borostyán ház
Kikandikáló szoborfej az erdőmélyi hangulatban
Kiss Tamás

Először azt hittem, hogy a ház elhagyatott, és már csak idő kérdése, hogy lebontsák. Aztán figyelmes lettem egy ablakba kirakott szoborfejre, a különös tetőteraszon kiakasztott száradó ruhákra, a verandán álló kerti bútorokra és egy kedves, fehér kutyusra a kapuban.

Borostyán ház
Száradó lepedők az egykor talán nem is terasznak használt második emeleten
Kiss Tamás

Egy kis kérdezősködést követően megtudtam, hogy a ház annak idején Majthényi Károly szobrászművész műterme volt, most pedig egy rokona él ott.

Majthényi több alkotása is a szombathelyi városkép szerves része. Ő készítette Markusovszky Lajos és dr. Szabolcs Zoltán mellszobrát, valamint a Körtánc és az Ünnepi menet Ízisz tiszteletére című szoborcsoportokat.

Ünnepi menet Ízisz tiszteletére szoborcsoport a szombathelyi Iseum mellett
Bonyhádi Zoltán

Ismertebb alkotásai közé tartozik még Petőfi Sándor mellszobra, amely Sárváron a Szent László-templom mellett található.

A képek magukért beszélnek, én mégis azt mondom, aki arrafelé jár, legközelebb ugorjon be a parkolóudvarba, és csodálja meg saját szemével Szombathelynek ezt a rejtett gyöngyszemét!

Borostyán ház
A házról készült galériát a képre kattintva tekintheti meg
Kiss Tamás
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely