Mi vár az osztrák gazdaságra - és az ott dolgozó magyarokra - idén és jövőre?

Lassul a szomszéd is, de nagy baj nem lesz.

Az év első felében tapasztalt erőteljes növekedés után az év második felében lendületet veszített és a visszaesés fázisába esett az osztrák gazdaság, ami a makacsul magas inflációval együtt a stagfláció kialakulását jelzi előre a Wifo gazdaságkutató intézet pénteken publikált 2022-2023-as őszi prognózisa szerint.

A gazdasági lassulás minden értékteremtő ágazatra átterjed, sőt a feldolgozóipar valószínűleg recesszióba csúszik a prognózis szerint. A reál-GDP a 2021-es 4,6 százalék után 2022-ben várhatóan 4,8 százalékkal nő, a következő évben, 2023-ban pedig az emelkedés alig 0,2 százalék lehet, vagyis nagyjából stagnál majd. Mivel az infláció 2023-ban is magas marad, Ausztria gazdasága az 1970-es évek óta először stagfláció felé tart.

Bécs
Józing Antal

Az év első felében az osztrák gazdaság a 2020 őszén megindult fellendülés fázisában volt. A most beindult visszaesés azonban az előremutató makrogazdasági paraméterek alapján erősnek ígérkezik és véget vet az elmúlt két év gazdasági fellendülésének - írja a dokumentum.

A járványvédelmi intézkedések széles körű feloldása átmenetileg erőteljes lendületet adott a szolgáltatási ágazatnak és különösen a magánfogyasztásnak. Ez a hatás azonban mostanra lecsengett és a nemzetközi környezetből eredő fékezőerők gazdasági hatása kerekedett felül.

Egyrészt a világgazdasági aktivitás lanyhulása vetette vissza az osztrák áruexportot és így beárnyékolta az ipari termelés és a beruházások kilátásait. Az áruexport növekedése az idén 5,2 százalékra lassul a tavalyi 14,2 százalékról, majd 2023-ban már mindössze 0,1 százalékos lehet. A beruházások a tavalyi 11,4 százalék után az idén 4,7 százalékkal, jövőre 2,0 százalékkal növekedhetnek.

Másrészt a nyersanyagok, az energia és a köztes termékek világpiaci árának markáns emelkedése mért költségsokkot a feldolgozóipari ágazatokra. Mindez magasan tartja a belföldi inflációt is, és reáljövedelem-csökkenést okoz, ami visszafogja a magánfogyasztást. A fogyasztást támogató kormányzati kiadások azonban ellensúlyozzák ezt a Wifo tanulmánya szerint. A lakossági fogyasztás a Wifo prognózisa szerint a tavalyi 3,6 százalék után az idén 3,8 százalékkal, majd jövőre 1,0 százalékkal növekszik.

Az idei gazdasági aktivitás azonban ezzel együtt is kedvező munkaerőpiaci fejleményeket von maga után. A foglalkoztatás jelentősnek mondható, 2,7 százalékos növekedése mellett a munkanélküliségi ráta várhatóan 6,4 százalékra csökken a 2021-es 8,0 százalékról . Ezzel szemben 2023-ban a foglalkoztatás 0,5 százalékos növekedése várható, a munkanélküliségi ráta pedig az ideinél magasabb, 6,7 százalékos lehet .

A gazdasági növekedés lendületvesztése nem nagyon fogja tudni mérsékelni az inflációs nyomást. Az inflációs ráta az idén 8,4 százalékra emelkedik a tavalyi 2,8 százalékról, majd jövőre 6,6 százalékra mérséklődik, de a hosszú távú átlaghoz képest ez is magasnak számít.

A Wifo (Österreichisches Institut für Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet tehát a jövő évre magas infláció mellett a reálgazdasági teljesítmény stagnálására számít, azaz Ausztria a prognózis alapján a hetvenes évek óta először stagfláció felé tart.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság