Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mibe kerül nekünk egy látványos zsákolás? Nem tudjuk és ennek Kádár János az oka

Nem kizárólag Orbán futball fetisizmusa okozza – bár az alapozza meg – a sportfinanszírozás egyedülálló magyar rendszerét az átláthatatlan TAO-val, titkokkal és elhallgatásokkal.

A kérdést önmagában feltenni lehet, de nem érdemes. Egy látványos zsákolás – ami cselekmény a sportot nem kedvelő honfitársak számára: egy kosárlabdás szakkifejezés, midőn a játékos a gyűrűbe húzza a labdát – ugyanis nem egy zsák krumpli vagy tíz deka parizer.

Mégis, mivel Magyarországon vagyunk, a közbeszédben fölmerült a kérdés a napokban, amikor eldőlt, hogy Perl Zoltán újabb három évre aláírt Perl Zoltán marad a Falcóban 2020. May 12. 11:23 a Falco KC kosárlabda csapatához. Firtatják, mennyibe kerül ez, mennyiért írt alá, hogy aktualizáljuk, vírus-kompatibilissé tegyük a kérdést, hány lélegeztető gépet lehetne venni Perl Zoltán aláírásáért.

Vágvölgyi Bálint

Bár ez így méltatlan, és más országokban ekképp föl sem tehető, de Magyarországon vagyunk, s éppen ezért, bármennyire nonszensz is, nem megválaszolható. És ennek nem Perl Zoltán az oka, nem a Falco KC, hanem Kádár János, illetve az ő letűnt rendszere, amíg vissza kell haladnunk az időben, hogy megértsük a jelent.

A sport a modern társadalomban a show-business része, nyugaton – és ma már leginkább keleten is – piaci alapon működik, a kereslet kínálat törvényszerűségei alapján. Ezek a törvényszerűségek határozták meg azt is, hogy Cristiano Ronaldo már milliárdos, míg ellenben egy sportlövő nem az, mert míg az előbbit milliónyian nézik, az utóbbit csak páran.

Anno a sport nem üzletág volt

Ez okozza azt is, hogy az úgynevezett profi sport transzparens, az állam semmilyen szerepet nem vállal benne, csak a szabályokat hozza meg, aminek a keretében ez az üzletág működhet. A hajdani szocialista-kommunista országokban viszont a sport nem üzletág volt, hanem a rendszer felsőbbrendűségének bizonyítására alkalmas eszköz.

Ebből fakadóan erős állami irányítással, központi pénzelosztással, sőt, látszat-amatörizmussal, gebines kocsmákkal és engedélyezett csempészésekkel. A rendszerváltás után a gazdaság más ágai úgy-ahogy piaci alapra helyeződtek, a sport viszont nem. Sőt, az Orbán rendszerben újra előtérbe került a sport, mint ideológiai fegyver.

Falco-Alba Fehérvár mérkőzés
Mészáros D. Zsolt

A magyar sportfinanszírozás eleve beteg

Nem véletlen, és nem kizárólag Orbán futball fetisizmusa okozza – bár az alapozza meg – a sportfinanszírozás egyedülálló magyar rendszerét az átláthatatlan TAO-val, titkokkal és elhallgatásokkal, ami törvényszerűvé teszi, mert önlebuktató lenne, ne derüljön ki, mennyi megy így a sportra, következésképp a játékosok zsebébe. A magyar sportfinanszírozás eleve beteg, s ennek a kosárlabda, így a szombathelyi kosárlabda is része. Ezt szerető emberként pedig, ha tudnánk, sem akarnánk kiemelni a magyar közegből a szombathelyi kosárlabda számait, mert a csapat látná kárát. Vagy mindenki, vagy pedig senki sem.

De férfiasan meg kell vallanunk, nem is tudjuk elmesélni Perl Zoltán szerződésének feltételeit, mert erre nem kapunk választ a fenti okok miatt. A magyar kosárlabdában – de tágabban az egész sporttársadalomban – mindközönségesen senki nem tud semmit, csak sejt a költségvetésekről. Ha valaki fölmegy egy kosárlabda szakportálra, egészen elképesztő és széles spektrumú feltételezések vannak arról, melyik csapat mennyiből gazdálkodik, s ezen belül az egyes játékosok mennyit keresnek. Ezért állhat elő olyan helyzet, hogy tudjuk, a jelenlegi legjobb magyar kosárlabdázó, Hanga Ádám a Barcelonában évi két és félmillió eurót tesz zsebre, míg, ha valami csoda folytán magyar csapatba igazolna, erről nem lenne semmilyen információnk.

Kétségbe esni azonban nem kell. A magyar pályán pattogtató kosárlabdázók bére ennek a közelében sincs, nem is bírná el sem a magyar kosárlabda, sem a magyar gazdaság. Ami a Falcóról, mint Szombathely csapatáról a fenti körülmények ismeretében nyilvános, az annyi, hogy a város költségvetésében 2020-ra száznyolcvan millió forint szerepel a támogatásukra. Amire ezen felül szükségük van, azt már ők is a piacról teremtik elő.

S amíg ennyiért hetente ezreknek nyújtanak szórakozást, sőt, mint Bajnokok Ligája szereplők általuk a város neve szerte Európában pozitív kicsengéssel forog, vélhetően meg is érdemlik. Az, hogy a Falco – vagy bármely magyar sportklub – gazdálkodása teljesen nyílt legyen, a társadalomnak kell átalakulnia. Addig viszont örüljünk annak, ami a miénk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra