Elmondjuk, miért nem kell senkinek a víztorony kávézója

Szombathelyi kávézók tulajdonosait is kérdeztük, szerintük miért nem volt egy érdeklődő sem a helyre.

Augusztus 12-én írta ki a hányatott sorsú szombathelyi víztoronyba tervezett kávézó bérbeadásáról szóló pályázatot az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ, a pályázatnak pedig igencsak rövid határidőt szabtak. Ugyanis szeptember 14-én délelőtt 11 óráig lehetett jelentkezni.

A határidő lejártakor Nem kapkodnak a szombathelyi víztorony kávézójáért 2020. September 15. 07:30 elküldtük kérdéseinket az AGORA-nak, a válasz pedig igencsak meglepő volt. Horváth Zoltán, a kulturális központ igazgatója a következőket írta:

"Az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ által, a Víztorony kávézójának bérbeadására kiírt pályázati eljárás eredménytelen volt, ugyanis a megadott határidőig nem érkezett be ajánlat. Intézményünk – a fenntartóval történő egyeztetést követően – feltehetően újra kiírja a pályázatot."

Mit lehetne újragondolni a pályázatban

A pályázati kiírás szerint a 131,27 négyzetméteres kávézót havonta minimum 275 667 forint + ÁFA-ért adta volna bérbe az AGORA, viszont a teraszért külön bérleti díjat kértek: április 15-től szeptember 30-ig havonta minimum 1000 Ft/M 2 + ÁFA-t és a bérleti díj mellett a bérlőnek ki kellett volna fizetnie például a központi fűtést, a víz- és áramfogyasztást, illetve a szemétdíjat is.

A víztorony vadonatúj terasza
Kiss Tamás

Valószínűleg az üzemeltetéshez szükséges minden más költséggel együtt - amiket most nem kezdünk el kiszámolni - nagyon sok kávét kellene eladni ahhoz, hogy profitot is termeljen a hely.

Ezzel önmagában még nem is lenne baj, mert vannak jól működő kávézók Szombathelyen, nekik is sok kávét kell eladniuk. Miért nem látta meg akkor senki a fantáziát a víztorony kávézójában?

Az egyik legnagyobb visszatartó erő valószínűleg az elhelyezkedés

Április 16-án Horváth Zoltán, az AGORA akkor frissen kinevezett igazgatója volt podcastünk Podcast – Felásták az Agora Savaria háza táját, és még az igazgató is új 2020. April 16. 19:49 vendége, és többek között a víztorony kávézó koncepciójáról is beszélgettünk. Már itt is felmerült a kérdés, hogy üzemeltethető lesz-e egyáltalán egy olyan kávézó, ami ennyire kiesik a belvárosi körből.

Az igazgató akkor azt mondta, hogy több dolog is szól az elhelyezkedés mellett, mint például a KRESZ-park, a víztorony izgalmas környezete vagy maga a tény, hogy a környéken még nincs kávézó.

"Talán nem véletlenül" – fűzte hozzá az igazgató beszélgetőtársa, Józing Antal, és egyelőre úgy tűnik, fején találta a szöget.

A felújított víztorony kupolája is megosztó téma volt
Kiss Tamás

Megkérdeztük Szombathely két nagyobb kávézójának, a Szimfónia Kávézónak és az Art Cafénak a tulajdonosát, szerintük mi lehet az oka, hogy senki sem pályázott a víztorony alsó szintjére. Azt mindketten leszögezték, hogy nem ismerik a pályázat részleteit, de elsőre az elhelyezkedést mondanák, mint fő probléma.

Az Arc Café tulajdonosa azt is hozzá tette, hogy ha étteremként, vagy szórakozóhelyként üzemelne a hely, talán nagyobb lett volna az érdeklődés, de pont a kávézóknál hatványozottan számít, hogy a városnak melyik részén vannak. A kávézó kifejezetten belvárosi műfaj.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Podcast – Felásták az Agora Savaria háza táját, és még az igazgató is új

Január végén az igazgatói székbe Horváth Zoltán ült, akivel a kinevezéséről, az intézmény változásáról, a Kultúrfutárról és a közalkalmazottakról szóló törvényjavaslatról beszélgettünk.

Miért nem újították fel a szombathelyi víztorony tetejét?

Azért, amiért a római Szent Péter Bazilikáét sem. Egy kis hétfő délutáni ismeretterjesztés.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely