Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miért nem újították fel a szombathelyi víztorony tetejét?

Azért, amiért a római Szent Péter Bazilikáét sem. Egy kis hétfő délutáni ismeretterjesztés.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Felemelték daruval a torony tetejét, kicserélték alatta a torony törzsét, majd a darukezelő egy álmos mozdulattal visszapattintotta a tetőt a helyére – legalábbis valahogy így képzelhetjük el az attrakciót, ahogy elnézegettem a felújított víztornyot. De a tető burkolatát miért hagyták érintetlenül?

Hófehér épülettörzs a patinás tetővel
Kiss Tamás
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

„Kész az épület? Ezek szerint a kupola marad ugyan olyan "antik"?"

„Ez most komolyan kész? És a tető?"

Ilyen, és ehhez hasonló kommentek olvashatók a víztorony felújításáról szóló cikkeink alatt.

Mielőtt azonban fáklyás menetet hirdetnének a torony lábához a tetőcseréért, megkérdeztük Gáspár Pétert, a felújítások tervezőjét, hogy miért maradt a kupola burkolata a régi.

„A víztorony kupoláját különleges rézlemez burkolat fedi, amit két okból sem cseréltettünk ki. Az egyik ok az, hogy ezt a burkolatot nagyon költséges lenne kicserélni, nagyjából 60 millió forintba kerülne, ráadásul ez kidobott pénz lenne. A jelenlegi burkolat is hibátlan, nem ázik be, nem rohad és nem potyog." - részletezte a tervező.

Kiss Tamás

„A másik ok az, amiért a római Szent Péter Bazilika kupoláján sem cserélik a burkolatot: a rézlemez hosszú évek alatt nyeri el azt a különleges zöld színt, ami a víztorony tetején is látható. Ez a szín hozzá tartozik egy műemlék megjelenéséhez, jellegzetessé teszi azt. Ha kicseréltük volna a rézlemez burkolatot, úgy csillogna, mint egy hatalmas trombita, és akár 50 évet is várhatnánk, mire újra elnyeri végleges színét."

A víztorony felújításának története röviden

Már 1978 óta használaton kívül van a Brenner park közepén álló szombathelyi víztorony, amelynek az állapota pedig csak romlott és romlott.

Aztán sok év tervezgetés után az tavaly áprilisban az önkormányzat nekivágott az épület felújítása.

Az terveket a Gáspár Mérnöki Iroda készítette, a felújítási munkálatokat pedig a Homlok Zrt. végezte. 2020. májusának végére a víztorony fel is készült rá, hogy használatba vegyék, a kérdés már csak az, hogy ki nyithat kávézót az alsó szinten.

Az önkormányzat erre pályázatot ír ki, a tervek szerint még június végén. Eközben a 25-ei közgyűlésen is vita tárgyát képezte a torony, illetve az azt körülvevő Kresz-park.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Galéria: A szombathelyi víztorony üres tartályába is bemásztunk

Körbevezettek minket a felújítás alatt álló víztoronyban, így még nyitás előtt megnézhettük, mi fogadja majd a látogatókat.

Szokatlan egyetértés a közgyűlésben, visszatértek a képviselők és utcát neveztek el Szarka Zoltánról

Olvassa újra tudósításunkat a 2020 júniusi szombathelyi közgyűlésről.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés