Oké, de miért nem vasárnap gyújtjuk meg az adventi gyertyákat Szombathelyen?

A kérdést mi is jogosnak éreztük, ezért utánakérdeztünk.

Beköszöntött a december, indul a téli időszak, sőt, hamarosan itt a karácsony is, melynek közeledtét az is jelzi, hogy múlt hét vasárnap már meggyújthattuk adventi koszorúnkon az első gyertyát is.

Persze ez nemcsak otthonainkban hagyomány, hanem Szombathelyen is, ahol már évek óta szombaton gyújtják meg a gyertyákat. Sőt, a ceremóniák előtt általában a három nagyobb felekezet istentiszteleteket is tart.

Az első gyertyát már meggyújtották
Facebook

Több olvasónkban ezzel kapcsolatban egy érdekes kérdés merült fel, amire talán többen nem is gondolnánk:

vajon miért szombaton gyújtják meg a koszorún a gyertyát, amikor azt vasárnap kellene?

Mivel mi is jogosnak éreztük a kérdést, úgy döntöttünk, utánakérdezünk a Városházánál és az egyházi felekezeteknél is, miért pont szombaton rendezik a gyertyagyújtási ceremóniákat.

Ez a hagyomány

Az önkormányzat kérdésünkre közölte, hogy ez már egy régre visszanyúló hagyomány, és több városban - többek között Székesfehérváron, Kecskeméten, Budakalászon, Szolnokon, és Celldömölkön - is ezen a napon történik a gyertyagyújtás.

Városi hagyomány, hogy szombaton van a ceremónia
szombathely.hu/Bonyhádi Zoltán

Mindemellett azt is megtudtuk, hogy azért a szombati napra esett a választás,

"hogy advent vasárnapokon otthon ünnepelhessenek a családok."

Ők sem tudják

Kérdéseinkkel ezután a Szombathelyi Református Egyházközösséghez fordultunk, ahol Jakab Bálint református lelkipásztor elárulta: ők sem tudják, hogy miért szombaton kerül sor a szombathelyi gyertagyújtásra.

A lelkész elmondta, hogy "évről-évre meghívást kapunk, általában kész tények elé állítva minket, egyházakat. A szabadságunk abban van, hogy a négy alkalmat "eloszthatjuk" egymás között."

A reformátusok nehezményezik a szombati gyertyagyújtást
szombathely.hu/Bonyhádin Zoltán

Elmondta, nehezményezi azt is, hogy az adventi vásár plakátjára nem kerülnek fel a felekezetek nevei sem.

"Évek óta kérem én személyesen, hogy legalább a nevünket (felekezeti megnevezésünket) tegyék ki a plakátokra. Már csak azért is releváns lenne, mert a kezdetek óta egyetlen állandó résztvevője az alkalmaknak az egyház, a három történelmi felekezet, akik nélkül tartalmatlan lenne a gyertyagyújtás."

Végezetül válaszában Jakab Bálint elmondta,

nyitottak lennének a vasárnapi gyertyagyújtásra is, sőt, remélik, hogy ez a későbbiekben megvalósul.

Nem tiltott a szombati gyújtás

Kérdéseinket elküldtük a Szombathelyi Evangélikus Egyházközösségnek is, ahol Steindl-Papp Judit lelkész közölte:

"Az Ünnep, azaz Advent 1. vasárnapja, szombat éjfél után megkezdődik. Azzal, hogy az Ünnep előestéjén, vigíliáján gyújtjuk meg a gyertyát, nem szabálytalan, hanem élő liturgikus gyakorlat a keresztyén egyházban."

Így tehát

az evangélikusoknak nem okoz gondolt a szombati gyertyagyújtás.

Nem különlegesség, csak hagyománykövetés

Megkerestük a Szombathelyi Egyházmegyét, vagyis a katolikusokat is. Válaszukat szó szerint idézzük.

Az adventi gyertya meggyújtása több helyen szombaton este történik, mert így helyes.

(Természetesen lehet vasárnap is meggyújtani.)

"A liturgiában minden ünnep a napot megelőző este kezdődik az ünnep vigíliáján. Ez a zsidó hagyományokhoz vezethető vissza. Zsidók számára kiemelt nap a szombat a sabbat, amely pénteken este az első csillag megjelenésével kezdődik. Ezért van náluk az úgynevezett péntek esti szombatfogadó ima.

Így van ez a keresztényeknél is a vasárnap megünneplésével. Gondoljuk csak arra, hogy karácsony napja december 25. de a karácsonyi gyertyát már 24-én, szenteste meggyújtjuk otthonainkban is és ünnepeljük Jézus születését. Az adventi koszorú gyertyáinak szombat esti meggyújtása tehát nem szombathelyi különlegesség, hanem az ősi hagyományok követése."

Mindezek alapján tehát elmondhatjuk: a hagyomány hagyomány marad, vagyis minden bizonnyal Szombathelyen idén - és valószínűleg jövőre is - szombaton fogják meggyújtani az adventi gyertyákat, ami úgy tűnik, sem a várost, sem a felekezeteket nem zavarja.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet