Eddig: 352 020 / 3 000 000 Ft, 20 támogató. Még12nap.
Légy része az igazságnak!

Milliárdos állami támogatásból fejlesztheti sportlétesítményét Király Gábor Szombathelyen

Még tavaly ősszel derült ki, hogy a kormány a 2019-es költségvetésből 426 millió, míg az ideiből 4 milliárd 78 millió forintot ad a Király Sportlétesítmény fejlesztésére. Akkor még nem lehetett tudni, pontosan mit takar a rehabilitációs központ létrehozása elnevezésű beruházás, most azonban az Átlátszó kiderített néhány részletet.

Lapunk is többször foglalkozott már a Király Sportlétesítménnyel és azzal, hogy mennyi állami támogatást is kapott az elmúlt időszakban. Legutóbb például tavaly októberben, 4,5 milliárd forintot ad a kormány a Király sportlétesítmény fejlesztésének folytatására 2019. October 05. 07:09 amikor kiderült, hogy 4,5 milliárd forintot ad az idei költségvetésből a kormány a Király sportlétesítmény fejlesztésének folytatására, most pedig az Átlátszó jobban beleásta magát a témába.

Írunk arról, amit tudni érdemes.
Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A KIRÁLY Szabadidősport Egyesület vállalkozási szerződést kötött a „Király Sportegyesület és Kapusakadémia fejlesztés II. ütem – C épület és műfüves pálya és egyéb hozzá kapcsolódó feladatok elvégzésére” – olvasható az uniós közbeszerzési értesítőben.

A kivitelezőnek a beruházás keretében a következő feladatai lesznek:

 • C épület Rehabilitációs épületének építése (pinceszint, földszint, emelet);
 • szabadtéri, szabadidő és sportlétesítmények (pl. 2816 m2 műfüves pálya) kialakítása;
 • gépészeti és világítási munkák elvégzése.
 • Miután az első pályázati kiírást visszavonták, az újabb felhívásra mindössze egy ajánlat érkezett, a Veres és Társai Kereskedelmi, Vendéglátó és Építőipari Korlátolt Felelősségű Társaságtól, amit el is fogadott a kiíró. A szombathelyi székhelyű cég nettó 1,38 milliárd forintért valósíthatja meg a beruházást, amelyhez alvállalkozók segítségét is igénybe veszik. Ez az összeg a 45 fős, 1998-ban alapított Veres és Társai Kft. éves forgalmának többszöröse: tavaly 416, tavalyelőtt 671, míg korábban 504, illetve 163 millió forintos éves nettó árbevételük volt, az adózott eredményük pedig 4,8 és 133 millió forint között mozgott.

  A Király Sportlétesítmény átadója 2018-ban.
  Kovács Dávid

  Állami támogatásból gyarapodnak

  Az egyesület honlapján található információk szerint a KIRÁLY Sportlétesítmény Szombathely nyugati oldalán, Újperinten található. „A létesítmény nyugodt, csendes helyen, közel 6 hektárnyi területen helyezkedik el. Az ideális környezetben működő komplexum lehetőséget nyújt különböző szabadidősportok űzésére, kulturális rendezvények megtartására, azonban a fő szerepet természetesen a labdarúgás kapja” – olvasható a leírásban.

  A bemutatkozó szerint az új, körpanorámás épületben (B épület) található rendezvénytermek „ideális helyszínt biztosítanak céges rendezvények, csapatépítő programok, tréningek, meetingek, tanfolyamok, konferenciák, kiállítások számára az év bármely szakában.” A létesítmény emellett kiváló helyszínt biztosít szabadtéri sportokhoz (labdarúgás, kosárlabda, kézilabda), szabadidős tevékenységekhez, sportnapok, családi és baráti összejövetelek, szülinapi partik lebonyolításához is.

  Az említett kétszintes épületet, valamint egy kis és egy nagy méretű műfüves pályát 2018-ban adták át (ez lehetett az első ütem). A megyei lap beszámolója szerint a 108-szoros válogatottsági rekorder kapus, Király Gábor önerőből hozta létre a sportcentrumot, és mivel a sportolói létszám évről évre emelkedett, szükség volt a bővítésre. Ezért épült meg az „1000 négyzetméteres körpanorámás szülői váró” öltözőkkel, valamint „egy parafagranulátumos, ízületkímélő, környezetbarát kis- és nagyméretű műfüves pálya” is.

  Bár a megyei lap nem, a szombathelypont.hu azt is megemlítette, hogy

  a beruházás az önerő mellett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – intézményi beruházások keretén belül, az Egyedi sportlétesítmény-fejlesztések körében kapott támogatást.

  „A cél, hogy a válogatottsági rekorder Király Gábor a labdarúgásban eltöltött több, mint két évtized tapasztalatát át tudja adni a felnövekvő nemzedéknek. Ehhez méltó körülményeket teremt az új környezet, az innovatív megoldásokkal és a környezettudatos épülettel és pályákkal.”

  A megyei lap viszont arra is rámutatott, hogy a fejlesztéseknek nincs vége, és hogy a következő lépés egy rehabilitációs központ felépítése lesz.

  Ez beruházás valósul most meg, méghozzá jelentős állami támogatásnak köszönhetően.

  Ahogy arról a Napi.hu 2019 otóberében beszámolt a Magyar Közlöny alapján, a szombathelyi Király Sportlétesítmény fejlesztésének második üteméhez 4 milliárd 505 millió forinttal járul hozzá a kormány – az adófizetők pénzéből. A határozat szerint a támogatást két részben kapja meg az egyesület: a tavalyi költségvetés terhére 426 millió forintot, míg az ideire 4 milliárd 78 milliót biztosítanak a Király Sportlétesítmény fejlesztésére.

  Hogy az 1,3 milliárdon túl fennmaradó összeg sorsa mi lesz, arról egyelőre nem esett szó.

  Nem ez az egyetlen nagy sportberuházás Szombathelyen: a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő ZÁÉV Építőipari Zrt. nettó 5,9 milliárd forintért húzza fel a városban a Nyugat-magyarországi Utánpótlás-nevelési Centrumot.

  Mi épül ott a síkon távolban? - Állami pénzből magán fociakadémia Szombathelyen

  „Aki akar, itt a séi focipályán is tud kapuirányban rúgni, teljesen felesleges volt szétbarmolni ezt a gyönyörű, vadvirágos rétet" - fogalmazta meg a helyszínen minden bizonnyal nemcsak saját véleményét az esemény főszervezője, Szendrő-Németh Tamás. Az ismert Vas megyei ügyvéd az ügyet jogi útra terelte.

  NBIII-as csapat a cél

  Király Gábor és édesapja, Király Ferenc 2006-ban alapították meg Szombathelyen a Király Sportegyesület elődjét, a Király Szabadidősport Egyesületet, amely kezdetben a szabadidő- és tömegsport űzését, támogatását tűzte ki célul. Ezt követte 2016-ban a labdarúgó utánpótlás műhely. Az egyesületnek ma már több mint 200 igazolt labdarúgója van, és a hosszú távú céljuk az, hogy saját bázisukra építve kiállítsanak egy NBIII-as csapatot Szombathelyen.

  A sportegyesület hosszútávú együttműködést kötött a Hertha Akadémiával, amely „egyrészt kinyitotta az egyesület előtt a lehetőségeket, másrészt a német filozófia és tapasztalat segíti a szakmai munkát” áll az egyesület honlapján.

  Kovács Dávid
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra