Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

3,6 milliárdos veszteség az állami hulladékgazdálkodónál, Szombathely 500 milliót ad saját cégének

Káoszt és önkormányzati cégek bedőlését okozza a rezsicsökkentésnek álcázott államosítás.

Előző évi veszteségénél bő kétszer nagyobb, mínusz 3,6 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta 2017-et a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) – írja a Világgazdaság .

Ezzel együtt

az NHKV saját tőkéje egy év alatt 3,7 milliárd forintról mínusz 3,7 milliárdra esett.

Eközben a szombathelyi közgyűlés tegnap Maradnak a régi buszok, életveszélyes a Savaria szálló, félmilliárd forint a hulladékszállításnak 2018. December 10. 08:30 500 milliós tagi kölcsönnel Félmilliárd forint közpénzzel segíti ki a szombathelyi önkormányzat a hulladékgazdálkodó cégét 2018. December 05. 08:07 segítette ki saját hulladékkezelő cégét, a Szomhull Kft-t.

A cég idén eddig 340 napnyi munkát végzett el, és ebből 45 napnyi munkát fizetett ki az állami cég. A SZOVA az idén 800 millió forinttal finanszírozza a hulladékszállítást a saját bevételeiből.

A Szomhullnak 2018. november 15-én a SZOVA felé 734 millió forint adóssága van, ebből 483 millió forintnyi már lejárt határidejű tartozás.

A Szomhull a fizetőképességét csak a SZOVA szállítói finanszírozásának köszönhetően tudja fenntartani. Külső tartozásaikat így rendezni tudják, de a SZOVA felé jelentős összegű, már lejárt tartozásuk halmozódott fel.

Az idén márciusban az NHKV átutalt 330 millió forintot a cégnek, így a 2017-es adósságokat és veszteséget ki tudták fizetni. Azonban

idén eddig csupán 87 milliót (+ áfa) utalt az állami hulladékkezelő, miközben a SZOVA felé 230 milliót kellett volna kifizetniük.

A cég kiszámolta, ha ez így folytatódik, az év végére 500 millió forintot meghaladó veszteséggel kell számolniuk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra