Félmilliárd forint közpénzzel segíti ki a szombathelyi önkormányzat a hulladékgazdálkodó cégét

Új tulajdonosa van az állami kukaholdingnak?

Az idei első félévet 255 milliós veszteséggel zárta a Szomhull Kft. - derül ki az önkormányzati tulajdonú cég beszámolójából.

A Szomhull a város hulladékgazdálkodási cége, a rezsicsökkentés miatt kellett létrehozni, a törvény szerint csak nonprofit cég végezhet közszolgáltatást. Papíron a Szomhull a hulladékgazdálkodó, de a valós munkát alvállalkozóként a SZOVA végzi.

De éppen ezért a hulladékszállítás központosítása, az állami hulladékkezelő, az NHKV késedelmes és alacsony fizetése miatt a hiány náluk jelentkezik. Jelen esetben

a Szomhull villámhárítóként működik, és felfogja a SZOVA és az önkormányzat felé irányuló csapásokat.

De a Szomhull csak egy ideig tudja elviselni az állandó hiányt, és azt, hogy az NHKV nem fizet időben, és ha mégis, akkor kevesebbet, mint amennyiből rentábilis lehetne a cég.

A beszámolóból látszik, hogy a cég helyzete abszolút bizonytalan, nem csak gazdaságilag, hanem jogilag is. Ugyanis tavaly elveszítették a közszolgáltató jogosultságot, de ennek ellenére mégiscsak ellátja a feladatokat, alvállalkozóként bevonva a SZOVA-t.

A SZOVA tartja életben a céget

Azt is leírják, hogy fizetőképességüket csak a SZOVA szállítói finanszírozásának köszönhetően tudják fenntartani. Külső tartozásaikat így rendezni tudják, de a SZOVA felé jelentős összegű, már lejárt tartozásuk halmozódott fel.

Az idén márciusban az NHKV átutalt 330 millió forintot a cégnek, így a 2017-es adósságokat és veszteséget ki tudták fizetni. Azonban

idén eddig csupán 87 milliót (+áfa) utalt az állami hulladékkezelő, miközben a SZOVA felé 230 millió kellett volna kifizetniük.

A cég kiszámolta, ha ez így folytatódik, az év végére 500 millió forintot meghaladó veszteséggel kell számolniuk.

A Szomhullnak 2018. november 15-én a SZOVA felé 734 millió forint adóssága van, ebből 483 millió forintnyi már léjárat határidejű tartozás.

A Szomhull októberben kérte az NHKV-t, hogy vizsgálják felül a kifizetett összegeket, és azt, hogy gyorsítsák fel a harmadik és negyedik negyedévi elszámolást. Az NHKV viszont tulajdonosváltásra hivatkozva elutasította a kérést.

Érdemes megjegyezni, hogy az NHKV tulajdonosváltásáról semmi információ nincs, a Szomhull jelentése így fogalmaz:

...az NHKV Zrt. által jelzett "tulajdonosváltás" számunkra nehezen értelmezhető megfogalmazás, hiszen az NHKV Zrt. 100 százalékos állami tulajdonú vállalkozás volt, és talán jelenleg is az.

A Szomhull beszámolója alapján az önkormányzat most 500 millió forint tagi kölcsönt nyújt a cégnek, legalábbis, ha a hétfői közgyűlésen elfogadják. Azzal, hogy ha az állami kukaholding fizet, akkor a kölcsönt felülvizsgálják. A visszafizetési határidő 2019. december 31.

Rengeteg közpénz veszíti el közpénz jellegét

A rezsicsökkentés jelszava mögött megbújt központosítás és államosítás már eddig is hatalmas károkat okozott az ágazatnak. Miközben önkormányzati tulajdonú, kivéreztetett cégek mennek csődbe 116 településen leáll péntektől a hulladékszállítás, az állami központ nem fizeti ki az elvégzett munkát 2018. October 26. 07:39 , az NHKV Zrt. is hatalmas adósságot halmozott fel, október végén 26.4 milliárd forinttal (két stadion ára) segítette ki a kormány.

Szombathelyen 900 milliós hiánya keletkezett 900 milliós hiányt hozott a SZOVÁ-nak a hulladékgazdálkodás központosítása 2018. September 12. 19:52 azért, mert az NHKV nem az elvégzett munka ellenértékét, hanem annál jóval kevesebbet fizet, és azt is több hónapos késéssel. A SZOVA ezt még kezelni tudta, de ha a Szomhull adóssága tovább nő, azt vagy a SZOVA-nak, vagy az önkormányzatnak kell kifizetnie. Mint ahogyan most is történik.

A hulladékgazdálkodási káosz egyértelműen a rezsicsökkentés áldozata. Felkészül a vízközmű-szolgáltatás Itt a rezsicsökkentés újabb áldozata, összeomolhat a vízközmű szolgáltatás 2018. November 29. 07:24 .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet