Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Félmilliárd forint közpénzzel segíti ki a szombathelyi önkormányzat a hulladékgazdálkodó cégét

Új tulajdonosa van az állami kukaholdingnak?

Az idei első félévet 255 milliós veszteséggel zárta a Szomhull Kft. - derül ki az önkormányzati tulajdonú cég beszámolójából.

A Szomhull a város hulladékgazdálkodási cége, a rezsicsökkentés miatt kellett létrehozni, a törvény szerint csak nonprofit cég végezhet közszolgáltatást. Papíron a Szomhull a hulladékgazdálkodó, de a valós munkát alvállalkozóként a SZOVA végzi.

De éppen ezért a hulladékszállítás központosítása, az állami hulladékkezelő, az NHKV késedelmes és alacsony fizetése miatt a hiány náluk jelentkezik. Jelen esetben

a Szomhull villámhárítóként működik, és felfogja a SZOVA és az önkormányzat felé irányuló csapásokat.

De a Szomhull csak egy ideig tudja elviselni az állandó hiányt, és azt, hogy az NHKV nem fizet időben, és ha mégis, akkor kevesebbet, mint amennyiből rentábilis lehetne a cég.

A beszámolóból látszik, hogy a cég helyzete abszolút bizonytalan, nem csak gazdaságilag, hanem jogilag is. Ugyanis tavaly elveszítették a közszolgáltató jogosultságot, de ennek ellenére mégiscsak ellátja a feladatokat, alvállalkozóként bevonva a SZOVA-t.

A SZOVA tartja életben a céget

Azt is leírják, hogy fizetőképességüket csak a SZOVA szállítói finanszírozásának köszönhetően tudják fenntartani. Külső tartozásaikat így rendezni tudják, de a SZOVA felé jelentős összegű, már lejárt tartozásuk halmozódott fel.

Az idén márciusban az NHKV átutalt 330 millió forintot a cégnek, így a 2017-es adósságokat és veszteséget ki tudták fizetni. Azonban

idén eddig csupán 87 milliót (+áfa) utalt az állami hulladékkezelő, miközben a SZOVA felé 230 millió kellett volna kifizetniük.

A cég kiszámolta, ha ez így folytatódik, az év végére 500 millió forintot meghaladó veszteséggel kell számolniuk.

A Szomhullnak 2018. november 15-én a SZOVA felé 734 millió forint adóssága van, ebből 483 millió forintnyi már léjárat határidejű tartozás.

A Szomhull októberben kérte az NHKV-t, hogy vizsgálják felül a kifizetett összegeket, és azt, hogy gyorsítsák fel a harmadik és negyedik negyedévi elszámolást. Az NHKV viszont tulajdonosváltásra hivatkozva elutasította a kérést.

Érdemes megjegyezni, hogy az NHKV tulajdonosváltásáról semmi információ nincs, a Szomhull jelentése így fogalmaz:

...az NHKV Zrt. által jelzett "tulajdonosváltás" számunkra nehezen értelmezhető megfogalmazás, hiszen az NHKV Zrt. 100 százalékos állami tulajdonú vállalkozás volt, és talán jelenleg is az.

A Szomhull beszámolója alapján az önkormányzat most 500 millió forint tagi kölcsönt nyújt a cégnek, legalábbis, ha a hétfői közgyűlésen elfogadják. Azzal, hogy ha az állami kukaholding fizet, akkor a kölcsönt felülvizsgálják. A visszafizetési határidő 2019. december 31.

Rengeteg közpénz veszíti el közpénz jellegét

A rezsicsökkentés jelszava mögött megbújt központosítás és államosítás már eddig is hatalmas károkat okozott az ágazatnak. Miközben önkormányzati tulajdonú, kivéreztetett cégek mennek csődbe 116 településen leáll péntektől a hulladékszállítás, az állami központ nem fizeti ki az elvégzett munkát 2018. October 26. 07:39 , az NHKV Zrt. is hatalmas adósságot halmozott fel, október végén 26.4 milliárd forinttal (két stadion ára) segítette ki a kormány.

Szombathelyen 900 milliós hiánya keletkezett 900 milliós hiányt hozott a SZOVÁ-nak a hulladékgazdálkodás központosítása 2018. September 12. 19:52 azért, mert az NHKV nem az elvégzett munka ellenértékét, hanem annál jóval kevesebbet fizet, és azt is több hónapos késéssel. A SZOVA ezt még kezelni tudta, de ha a Szomhull adóssága tovább nő, azt vagy a SZOVA-nak, vagy az önkormányzatnak kell kifizetnie. Mint ahogyan most is történik.

A hulladékgazdálkodási káosz egyértelműen a rezsicsökkentés áldozata. Felkészül a vízközmű-szolgáltatás Itt a rezsicsökkentés újabb áldozata, összeomolhat a vízközmű szolgáltatás 2018. November 29. 07:24 .

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet