Maradnak a régi buszok, életveszélyes a Savaria szálló, félmilliárd forint a hulladékszállításnak

Olvassa újra percről percre tudósításunkat a szombathelyi közgyűlésről.

20:30 Itt a vége

Szép csendben vége lett. Ez volt az év utolsó közgyűlése, folytatás jövőre, várhatóan január 31-én.


20:10 Megint a Hali

Molnár Miklós a Haladás múltkori kupameccse után a focisták által az ivéncsai öltözőben otthagyott rendetlenségről A Haladás iváncsai öltözőjén szörnyülködik az NB III 2018. December 06. 09:43 beszél. Az alpolgármester szerint ez méltatlan a patinás klubhoz, kéri, hogy mivel az önkormányzat kisebbségi tulajdonos a Haladás futball cégében, jelezzék kifogásaikat a csapatnak.

Az inárcsi öltöző a meccs után
Facebook / Nb3 Foci

Horváth Attila javasolja, hogy a polgármester hívja meg Iváncsa polgármesterét Szombathelyre, mondjuk a karneválra. Puskás ezt jó ötletnek tartja.


19:55 Kisebb problémák

Sorra hozzák elő a kisebb problémákat a képviselők.


19:30 Szedjék össze magukat a focisták!

Lendvai segélykilátásként szólal fel, felhívja a Haladás focistáinak figyelmét, nézzenek magukba, nagy múltú egyesületben játszanak, felveszik a milliós fizetéseket, és nem ezt várják tőlük a szurkolók.

Tóth Kálmán egyetért Lendvaival, de megjegyzi, az ő politikai oldala verte le azokat a cölöpöket, amin idáig jutott a csapat.


19:10 Vissza a római mozaikhoz

Csapláros Andrea, a Savaria múzeum igazgatója ad tájékoztatást a római kori mozaikhoz. Hatalmas teret foglal el, két lehetőség van a bemutatására, Az egyik egy tepsi, ezek asztalméretűek, ezekbe darabokban lehet elhelyezni a mozaikot. Ha nem az eredeti helyén mutatják be, akkor ezt a megoldást kell választani.

Közgyűlés 2018. december 10. délután
Molnár a közönség soraiban
Kovács Dávid

A másik lehetőség, amikor helyben összeillesztik, de akkor a már nem mozgatható. Ez a szerencsésebb megoldás, a tálcás bemutatást szállítani is lehet. Az Iseumban nem lehet elhelyezni, mert elvenné a helyet az időszaki kiállásoktól, pedig azok hozzák a látogatókat.


18:50 Napi gondok

Kelemen Krisztián sorolja a közvilágítási, híd- és járdafelújítási igényeket.

Kecskés László arról számol be, hogy a közigazgatás helyzetét vizsgálő bizottság megvizsgálta a legutóbbi tömeges iskolai megbetegedéseket Helyreigazítunk: nem ételmérgezés okozta a rosszulléteket a szombathelyi iskolákban 2018. November 06. 09:25 , a cég telephelyén nem találtak fertőzést, de a calicivírus fertőzést kimutatták. Levonták a következtetést, a személyi higiéniára nagyobb figyelmet kell fordítani. Javasolták, hogy a közétkeztetés során cseréljék hatékonyabbra a fertőtlenítőszereket, ezt bevezették az egész országban.


18:45 Életveszélyes a Savaria szálló

Horváth Attila döbbenetes megállapodásokról beszél az egyik bizottsági anyagban, a Savaria nagyszálló állapotáról. Augusztus 6-án a kormányhivatal kötelezte a felszámolót, hogy dróthálót feszítsen ki a szálló tetejére, mert cserepek potyognak le,. És ezek után így tartották meg a karnevált, szerencse, hogy nem történt baleset.

Most pont az a terület van szalagokkal lezárva, ahová biztosan nem esnek a cserepek, a fal melletti rész. Van arra jogi lehetőség, hogy a kormányhivatal hatósági eszközökkel megszüntetik a balesetveszélyt, aztán a költségeket kiszámlázza a felelősöknek. Az önkormányzat nem teheti meg, de a kormányhivatal ige. Kéri, hogy a polgármester vegye fel a kapcsolatot Harangozó Bertalan kormánymegbízottal.

Puskás azt mondja, lehet, hogy már holnap intézkedik a hivatal.


18:40 Pályázatot írnak ki a könyvtár igazgatói posztjára

Lejár a megbízatás, Ipkovich javasolja, hogy a pályázati kiírásban a feltételek között szerepeljen, hogy az igazgató feladata a helyiségek tisztán tartása. Ugyanis nemrég a takarítás hiányára hivatkozva mondtak vissza Hadházy Ákos nem tarthat fórumot a szombathelyi könyvtárban 2018. November 29. 11:17 egy helyiségbérletet. A felszólalást senki sem kommentálta, de a Fidesz azért leszavazta.


18:30 Február 1-től lehet új ügyvezetője a Szomhullnak

A jelenlegi ügyvezető lemondott, de hirtelen nem találtak megfelelő embert, ami nem is csoda, ha az előző napirendi pontot nézzük. Molnár Miklós bejelenti, január végére lesz ügyvezető, addig Németh Gábor, a Szomhull vezérigazgatója lássa el a feladatot, ami egyébként nem jár munkabérrel.

Lendvai javaslatára ezt az időpontot február végéig meghosszabbították.


17:55 Kisegítik a Szomhullt

Megírtuk már, 500 millió forint tagi kölcsönt ad Félmilliárd forint közpénzzel segíti ki a szombathelyi önkormányzat a hulladékgazdálkodó cégét 2018. December 05. 08:07 a város a hulladékkezelőnek.

Nemény kijelenti, már az rossz helyzet, hogy dönteni kell róla. Káosz van a hulladékgazdálkodással az egész országban, a központi cég számlázni sem képes, és fizetni sem. Megemlíti, hogy a polgármester egyeztetett a soproni székhelyű közszolgáltatóval, másfél éve figyelmeztetnek, és most itt van a következmény.

Nem a polgármester idézte elő ezt a helyzetet, de neki is van politikai felelőssége, és a város országgyűlési képviselőjének. Nemény bejelenti, kénytelenek megszavazni a javaslatot, hogy januárban is legyen szemétszállítás, de ez nem sokáig úgy, hogy a város ekkora összegekkel pótolja ki a hulladékszállítást.

Puskás kéri, foglalkozzanak a megoldással, több levelet is írt az ügyben, amit megtehetnek, azt megteszik.

Közgyűlés 2018. december 10. délután
Nemény András és László Győző
Kovács Dávid

Szuhai Viktor felhívja a figyelmet, hogy a város több pontján szeméthalmok gyűltek már össze, iszonyú állapotok vannak.

Ipkovich azt mondja, semmi köze a SZOVA-kötvényeknek ehhez az ügyhöz, ezt Lendvai Ferenc állította korábban. Ipkovich kifejti, a probléma lényege az a rendszer, amit a kormány és a Fidesz kialakított. Nem a polgármester az oka, hanem az a rendszer, amit ő is szolgál - mondja.

Molnár Miklós hangsúlyozza, a Szomhull levele világosan leírja a helyzetet. A Szomhull már nem jogosult számlázásra, a lakosság felé a központi NHKV számláz. Elvégzik a tevékenységet, és vagy kapnak érte pénz vagy nem. Az idén eddig 340 napnyi munkát végeztek el, és ebből 45 napnyi munkát fizetett ki az állami cég. A SZOVA az idén 800 millió forinttal finanszírozza most a hulladékszállítást a saját bevételeiből.

Abban bíznak, hogy a rendszer beáll majd egy normális állapotban, mert az nem normális, hogy ennyivel tartoznak. Ezek tények. A javaslat finanszírozási megoldást tartalmaz, azt kérik a közgyűléstől, hogy 500 millió forinttal átmenetileg segítse ki a céget. De ha tartós lesz a helyzet, akkor már költségvetési vonzata is lesz, és ez a helyzet vonatkozik a vízközmű szolgáltatásra Itt a rezsicsökkentés újabb áldozata, összeomolhat a vízközmű szolgáltatás 2018. November 29. 07:24 is.

Horváth Attila megjegyzi, a polgármester egyedül nem sokat tehet ebben az ügyben, de kéri, hogy a Megyejogú Városok Szövetségében kérje a többi polgármester segítségét.


17:30 Szavazás a költségvetés módosításáról

Az ellenzéki javaslatok megint elvéreznek, az eredeti anyagot szavazza meg a Fidesz-többség.

Aztán átlépnek gyorsan néhány technikai ügyet, vita nélkül

Közben lassan elfogynak a képviselők.


17:15 Szünet

Nem értjük pontosan meddig, de majd kiderül.

16:50 Módosítják a költségvetést

Most teszik bele a költségvetésbe az uszoda működésének hiánypótlását 212 milliós veszteséget termel a felújított és kibővített szombathelyi uszoda egy évben 2018. October 21. 17:17 , a 100 millió forintot. Nemény András kérdezi, mennyibe kerül a működtetés, hiszen az új részhez már adott pénzt az önkormányzat. Két női kézilabdaklubnak is adnak 15-15 milliót, azt is kérdezi, mekkora költségvetésből működik ez a két klub.

A Városfejlesztési Kft-nek el akarják engedni a 20 milliós hitelét, Nemény azt mondja, ezt nem támogatják, a cég működésével kapcsolatban kritikáik vannak.

Illés Károly azt mondja, a Vasivíznek adott 100 milliót inkább bérfejlesztésre kellene fordítani, ráadásul nem is száz szálakéban a szombathelyi önkormányzaté a cég.


16:00 A Romkert harmadik ütemének leállítása

Ezt is megmutattuk már Nem folytatják a szombathelyi Romkert fejlesztését, inkább utakat újítanának fel a pénzből 2018. December 03. 12:00 , a lényeg, hogy a nem egyeznek a kidolgozott tervek az eredtivel, és a terület tulajdonosa, az egyházmegye ezt így nem fogadta el. A 110 milliós pénzt vissza kell fizetni, remélve, hogy más célra, konkrétan útfelújításra egy új pályázaton vissza lehet nyerni.

Ipkovich György viszont most azt mondja, lehetne egy szerényebb épületet a római mozaik elhelyezésére, ehhez építettek volna egy bemutatótermet.

Illés Károly szerint viszont olyan szűkek a határidők, hogy már nincs lehetőség a tervek átdolgozására. Puskás hozzáteszi, hogy a püspökkel közösen írtak levelet a kormánynak, hogy a mozaik eredeti helyszínén méltó körülmények között valü elhelyezéséhez adjanak segítséget.

Nemény szerint viszont valószínűleg nem volt ilyen egyszerű, nem tudják, miért nem volt elfogadható a terv az egyháznak. Ezt a projektet mindig is támogatták, hiszen a mozaik Szombathely nagy értéke.

Nagy a vita a tervről, hiszen a mozaiknak is kell olyan hely, ahol el lehet helyezni.

Végül megszavazták az eredeti előterjesztést.


15:55 Fiókkönyvtár az arborétumban

Ezt is bemutattuk már A kámoni arborétumba költöztetik a városrész fiókkönyvtárát 2018. December 08. 07:35 .

Az új kámoni fiókkönyvtár látványterve
Galériánkban a látványtervek
Forrás: szombathely.hu

Ezt is elfogadják, vita nélkül.


15:50 Műfüves ovispályák

Erről is írtunk már Három új, műfüves grundpálya épülhet óvodásoknak Szombathelyen 2018. December 08. 14:05 az ülés előtt. Hozzászólás nélkül elfogadják.


15:40 Háziorvosi rendelők

Felújítják a Jáki úti rendelőt, új betegirányító rendszert alakítanak ki a Szent Márton utca gyermekorvosi rendelőben, és kicserélik a háziorvosok és az ügyelet által használt szoftvereket.

14:55 A Gotthard-kastély felújítása

Erről is írtunk Egymilliárddal többe, nettó 2,7 milliárdba kerül a herényi Gothard-kastély felújítása 2018. December 05. 11:14 . Kiderült közben, hogy az eredeti terveknél egymilliárd forinttal kerül többe, pontosan nettó 2,7 milliárd forintba.

Nemény azt mondja, az előző ciklusban volt egy átfogó kastélyfelújítási program, akkor kellett volna ezt megcsinálni. A Modern Városok programjában másra is lehetett volna költeni a pénzt. A bizottsági ülésen a városvezetés kifejtette, hogy amennyit kérnek, annyit kapnak, talán. De ha lehet többet kérni a programból, akkor másra kellene kérni, például a tömegközlekedés és az utak fejlesztésére.

Közgyűlés 2018. december 10.
Koczka Tibor figyel
Kovács Dávid

Ráadásul a kastélynál is lesz működési költség, nagyobb, mint a Schrammel-gyűjteménynél. Kijelentette, a Modern Városok programja eddig kudarcos, vagy kevés a pénz az adott projekthez, vagy egyszerűen nincs pénz az egyes tervekre. Javasolja, először arról szavazzanak, hogy ha plusz forrást kérnek, azt a közösségi közlekedésre tegyék.

Puskás szerint a Modern Városok programja egy évtizede meglévő, párját ritkító fejlesztési lehetőség. A programról 2015-ben állapodtak meg, de azóta a drágulás miatt emelkedtek az árak, ezért van szükség a tervek átalakítására.

Illés Károly szerint nincsenek bedőlt projektek, annak, amiket újra kellett tervezni, de ezek is folyamatban vannak.

Tóth Kálmán kettős mércéről beszél, emlékeztet, hogy a Haladás-sportkomplexumnál folyamatosan emelték az árat, ahogyan jöttek az ajánlatok. Ezt tervezik a Gotthard-kastélynál is, de ez nem egyenértékű a szombathelyiek igényeivel, az új rendelőintézetnél lecsökkentették a műszaki tartalmat a drágább ajánlatok miatt. Nincs járda a város egy részében, járhatatlanok az utak, és ennyi pénzt akarnak pluszban a kastélyra fordítani.

Koczka Tibor azt mondja, ha a miniszterelnökség megadja a többletpénzt, akkor megvalósul ez a elújítás, ha nem adja meg, akkor újra kell tárgyalni a közgyűlésben. Most arról kell dönteni, hogy kérjék ezt a pénzt a kormánytól.

A Fidesz szavazataival elfogadják.


14:35 A Schrammel-gyűjtemény elhelyezése

Írtunk már róla Hozzuk a szombathelyi Schrammel-gyűjtemény látványterveit - Évi 40 millió forintba kerül majd a városnak 2018. December 06. 13:31 , ezzel folytatják az ebédszünet után. Itt van Schrammel Zoltán, aki a mávész fia, és ő készítette a terveket is, ezeket most bemutatja a képviselőknek.

Megtudjuk, hogy a volt Éva-malom földszintjét közösségi kulturális térként képzelik el, itt rendezvényeket is lehet majd tartani.

A Schrammel-múzeum látványterve
Galériánkban a látványtervek
Forrás: szombathely.hu

Nemény András kijelenti, most derült ki, hogy komoly működési költsége is lesz a létesítménynek, a várost egyre nagyobb ilyen típusú költségek terhelik. Ezért tartózkodnak majd a szavazásnál.

Évi 40 millió forint lesz a működtetés, 15 millió bevételt várnak, a hiányzó 25 milliót a Savaria múzeumnak vagy az önkormányzatnak kell majd előteremtenie.

Kézzel szavaznak, a Fidesz-frakció szavaz igennel, a tíz szavazattal fogadták el.


13:00 Ebédszünet

Délután fél háromkor folytatják.

12:10 Mégis lesz valami a huszárlaktanyából?

Következik a volt huszárlaktanya hasznosításának ügye. Készítettek egy hasznosítási tanulmányt, erről később írunk részletesen, most ezt kell megtárgyalniuk a képviselőknek. A lényeg, hogy a hátsó részen lakásokat lehet építeni, az első részében parkokat.

Nemény András emlékeztet, nem is olyan régen digitális élményközpont Digitális fellegvár a lerobbant 11-es Huszárlaktanyából? 2013. February 28. 15:46 alapkövét rakták le erre a területre. Aztán jött a sámándob elképzelése Szombathelyen építik fel újra a milánói expo magyar pavilonját 2014. April 04. 22:03 , ez is elszállt. Ezek után kíváncsian várják a következőt. Ez a tanulmány emberléptékűnek tűnik, de reméli, hogy nem lesz hasonló a sorsa, mert lassan alapkő-kiállítást lehetne rendezni ott. Kérdezi, mit jelent, hogy az Őrvidékház Hende-birodalom épült ki a volt szombathelyi huszárlaktanyában 2017. November 16. 17:39 politikai programokat tart majd ott.

A 11-es Huszár úti laktanya
Galériánk a volt huszárlaktanyáról
Garai Antal Atom

Puskás válaszol, az Őrvidékház mindenki számára nyitott, jó dolgokat lehet ott hallani.

Molnár szerint kínlódás látszik az anyagon, mert mindenképpen meg akartak feleli a pályázatnak, pályázati pénzből készült a tanulmány. Megemlíti, hosszú küzdelmen vannak túl, 2010-ben kezdeményezték, hogy a hátsó részről vegyék le a műemléki védelmet, ha csak ez az egyik eredménye a tanulmánynak, már megérte. De az abban foglalt tervekkel kapcsolatban szkeptikus.

Nem érti, miért van benne egy lovasközpont, hiszen van már egy, és annak a kihasználtsága sem teljes. Inkubátorházat is terveznek, de van már egy engedélyezett terv erre az iparterületen. Molnár szerint sok elemet csak azért tettek bele, hogy megfeleljen a pályázatnak.

Illés Károly azt mondja, ezek javaslatok vannak, a végleges változatban nem szerepelnek.

Molnár kiemeli, hogy egyetlen épület hasznosítására sincs konkrét javaslat az anyagban, kéri, ne fogadják el ezt az anyagot, a következő közgyűlésre hívják el a készítőit.

Horváth Attila azt emeli ki az anyagból, hogy 7,5 milliárdos beruházásról lenne szó, és 29 darab társasházat alakítana ki valaki, ami 800-900 autót jelentene. Ezt alaposan át kellene gondolni, sehol nincs olyan, hogy egy vállalkozónak ilyen előnyöket adnak, ráadásul megvalósítás esetén a Söptei út túl lenne terhelve.

Puskás azt mondja, az volt a kérdés, mit lehet csinálni ezen a területen, ezért készült el ez az anyag, amit most sorra kritizálnak, De a pályázat arról szült, legyenek elképzelések, ezt el is fogadta a közgyűlés. Aztán, hogy az elképzelésekből mennyit használ a városvezetés, az egy következő kör lesz.

Vége a vitának, jön a szavazás. A Fidesz szavazataival elfogadták a koncepciót.

11:15 Településfejlesztési stratégia

Nemény azokat a fejlesztéseket sorolja, amiket megígértek, de semmi nem történt Modern Városok programja: Állami támogatás helyett az önkormányzatoknak kell takarékoskodniuk, hogy megvalósíthassák a terveket 2018. November 25. 16:35 , közben kiderült, hogy senkivel sincs több pénze erre a városnak, mint korábban. Épülnek a lakások, de közben csökken a lakosságszám, és az új lakásoknál nincsen meg a városi infrastruktúra, az utak, játszóterek. Ha egy ilyen stratégiai tervben kijelentik, hogy cél a jobb levegő, akkor a következő pályázatoknál erre pályázhatnak. Most 3,5 milliárdot akarnak fordítani egy kastély felújítására. A helyzet sokkal árnyaltabb, mint azt mondani, hogy örüljünk a fejlesztéseknek.

Puskás szerint a hozzászólásban azért Nemény elismerte, hogy fejlődik a város, hiszen lakások épülnek.

Kopcsándi József a munkahelyteremtő, helyi GDP-t növelő fejlesztéseket hiányolja. A versenyképesség növelése azt is jelenti, hogy különlegességeket kel megvalósítani. Hoz külföldi példákat, a hulladékkezelésről, a forgalom híján kikapcsoló közvilágításról.

Közgyűlés 2018. december 10.
Puskás időnként megsértődik
Kovács Dávid

Puskás azt mondja, lopni nem szoktak, még ötletet sem. Az ipar fejlesztése nagyjából megvolt, 2010 és 2017 között majdnem duplájára emelkedett az iparűzési adó bevétele. Három százalék alatt van a munkanélküliség, nem az a nagy probléma, hanem a munkaerőhiány.

Illés azt mondja, a városban rejtőzködésben élők nem vesznek részt a közteherviselésben, sok város tett már lépéseket ez ellen. Folyamatban vannak az iparterület-fejlesztések - mondja.

Tóth Kálmán kérdezi, mennyiben érinti a várost, hogy a kormány egyre jobban kihátrál Modern Városok programja: Állami támogatás helyett az önkormányzatoknak kell takarékoskodniuk, hogy megvalósíthassák a terveket 2018. November 25. 16:35 a Modern Városok programjából, az EU pedig befagyasztotta Az EU nem adja fel, több uniós támogatást felfüggesztettek 2018. November 09. 15:45 a TOP-pályázatok kifizetését. Javasolja, a programba mindenképpen kerüljön be a bogáti út tehermentesítését, sokkal egyszerűbb lenne, mint egy többszintes csomópont megépítése.

Molnár szerint ha a stratégia nem foglalkozik a közlekedéssel, Szombathely a következő uniós ciklus közepére összeomlik. A gazdaságfejlesztés jelentősen mérséklődik, ha nem sikerül megoldani a munkaerőhiányt, és bevételek esnek ki, komoly problémákat okozva az önkormányzatnak.

Kecskés László is a közlekedési koncepciót szorgalmazza, ezen belül a nyugati elkerülő út megépítését, de sok egyéb, forrongó probléma is van.

Takátsné Tenki Mária kijelenti, nagyon sok beruházás zajlott a városban, kiemelkedik a sportkomplexum, ami nem csak a működtetését jelenti. Kulturális örökségünk is javult, és sikerrel pályáztunk - sorolja. Kifejti, hiába van városvezetés, ha nincs mögötte támogató közösség, akkor egy idő után elmegy a járat.

Molnár szerint fontos tudni, kik élnek itt, hol dolgoznak, miből élnek, mert ez is fontos. Tudni kell, mennyi emberrel kell számolni egy hosszú távú stratégiához, de tudni kell arról is, milyen mozgások vannak országon belül.


10:55 14 év átlagéletkor, 42 busz

Az ÉNXKK képviselője kijelenti, 14 év az átlagéletkora a 42 busznak, azok teljesítik a műszaki előírásokat. Veszprémben 22, Győrben 20 év az átlagéletkoruk a buszoknak. A motor kibocsátását csak próbapadon lehet mérni, menet közben nem.

A cégnek nincsenek tartalék járművei, minden busznak megvan a maga szerepe. Magyarországon tartósan üzemelő elektromos buszok nincsenek. A bevételek a költségeknek mintegy a felét finanszírozzák, az állam is nyújt finanszírozást.

Ipkovich azt mondja, Zalaegerszegen gázüzemű buszok járnak, környezetbarátabbak a dízeleknél. Molnár jelzi, nem hangzottak el számok, kiemeli, hogy egy évben 120 milliót költenek karbantartásra, ami egy új busz ára, és nem lenne ennyi, ha korszerűbb buszok lennének. Megjegyzi, hogy 2012 óta nem volt menetjegy- és bérlet áramemelés. Kérdezi, az ÉNYKK akar-e pályázni az új kiírásra, és milyen hiánnyal számolnak 2020-ra.

Nemény kérdezi, van.e lehetőség, hogy Szombathelyen is gázüzemű buszok járjanak, Zalaegerszegen az ÉNYKK valósította meg ezt.

Az ÉNYKK képviselője azt mondja, Zalaegerszegen hat darab gázüzemű busz jár, a töltőállomás nyolc busz töltésére alkalmas. A biztonsági előírások nagyon megnövelik a költségeket. Az új pályázaton indulnak, összegeket még nem tud mondani.

Aztán megszavazzák, hogy újabb egy évre maradjon úgy a szombathelyi tömegközlekedés, ahogyan van.


10:25 Még mindig a buszközlekedés

Tovább tart a vita, most már menetrendváltozásokról is szó van. Kelemen Krisztián a 9-es járathoz kér egy kis kitérőt, Kántás Zoltán (Fidesz) a Minerva lakópark megközelítését kéri. Illés Károly alpolgármester (Fidesz) emlékeztet, most a szolgáltatási szerződésről van szó, a menetrend-változásokat külön kell tárgyalni.

Molnár közben felteszi a kérdést, hogyan lett lakótelep a Minerva lakóparkból, be sem tud menni a busz, mert nem fér el. Kijelenti, meg kell vizsgálni, hogyan lett ilyen zsúfoltság a lakóparkban, ne az önkormányzattal akarják megoldatni a vállalkozó által okozott problémákat.

Közgyűlés 2018. december 10.
Aktív a baloldal
Kovács Dávid

Ipkovich szerint meg kell tudni, a kormány hajlandó-e pénzt áldozni a tömegközlekedés korszerűsítésére. Meg kell kérdezni a céget, hajlandó-e a hosszabb járatokra elektromos buszokat beszerezni, és ahhoz az önkormányzat hajlandó és képes-e pénzt adni. Kijelenti, Puskás Tivadar nem ússza meg, hogy leüljön tárgyalni a céggel. A polgármester kijelenti, ez természetes.

Közben Tóth Kálmán megjegyzi, hogy a képviselők belenyúlnak egymás körzeteibe, és a fideszesek egymással sem egyeztetnek. Kántás kikéri magénak a kioktatást, és azt mondja, városi képviselőként az egész városért felel.

Horváth Attila kérdezi, mennyibe kerül mindenkinek a tömegközlekedés, buszjegyekkel, bérletekkel együtt.

Nemény szerint szakmai előkészítés után lehet tárgyalni a menetrendekről. Illés Károly azt mondja, valóban kedvezőtlen szerződésről tárgyalnak, de korábbi pályázatukra, amiben korszerű megoldást kerestek, nem volt jelentkező. Ezért kényszerhelyzetben vannak, az ÉNYKK monopolhelyzetben van. Egy busz 80-120 millióba kerül, a piacon olyan elektromos busz nincs, ami el tudná látni a feladatokat.

Most készítenek elő egy új pályázati kiírást, abban szerepel a környezetbarát megoldás, és nem veszteségfinanszírozásról, hanem fixdíjas szerződésről van szó. A jelenlegi, egy évre szól tervezetben benne van, hogy maximum 15 éves buszokkal végezheti el a szolgáltatást a cég.


9:50 Újabb egy évre kötnének szerződés az ÉNYKK-val a helyijárat üzemeltetésére

Tavaly egy évvel hosszabbították meg a szerződést, ez lejér most december végén, Az előterjesztés szerint újabb egy évre hosszabbítják meg a szerződést. Az idei évre 381 millió forint hozzájárulást kér a cég a veszteségpótlásra 2017. második és 2018. első félévre.

Nemény András emlékeztet, a város egyik legnagyobb problémája a levegőszennyezés Egyetlen magyar településen egészségtelen a levegő: Szombathelyen 2018. December 03. 12:23 . Tudják, hogy a Falco-gyár az egyik legnagyobb probléma, de a buszok is hozzájárulnak ehhez, rossz állapotúak, és egyre rosszabb feltételekkel kötnek szerződést. Van olyan város, ahol a Modern Városok programjában oldották ezt meg. Kérdezi, mennyi idős buszok járnak a városban, mekkora a széndioxid-kibocsátásuk.

Régi, elhasznált buszok járnak a városban
Mészáros Zsolt

Ráadásul most előre kérik a pénzt, egy még el sem végzett szolgáltatásért, miközben a hulladékszállításban hónapok óta nem fizetik ki a szolgáltatás árát. Kijelenti, ez nem politikai kérdés, hanem a mindennapok problémája. Kéri, tárgyalják újra a szerződést, mert ezeknek a buszoknak a működése nem szolgálja a város érdekeit.

Horváth Attila részletes beszámolót kér az ÉNYKK-tól. Kecskés László (Fidesz) tüdőgyógyászként jelenti ki, hogy a városban magas a légúti megbetegedések száma. Hozzáteszi, nincs sok jelentkező a helyijárat működtetésére, gyakorlatilag kényszerhelyzetben van a város. Kecskés megjegyzi, a fűtés is nagyon szennyezi a levegőt, az emberek mindent elégetnek, ami éghető.

Kelemen Krisztián szerint a város előírhatja, hogy elektromos és környezetkímélő járművekkel lássák el a szolgáltatást.

Molnár Miklós alpolgármester monopolhelyzettel való visszaélésről beszél, mert más jelentkező nincs, emlékeztet rá, hogy már korábban rövidebb időre szóló szerződéseket kössenek, de azok még előnyösebbek voltak, mint amire most készülnek. Kényszerhelyzet van, ah nem szavazza meg, január 1-től nincs tömegközlekedés a városban, Ha megszavazza, füstokádó buszok járnak a városban.

Közgyűlés 2018. december 10.
Lendvay koordinál
Kovács Dávid

Javasolja, a buszokat menet közben mérjék, a rossz adatokat produkáló buszokat tiltsák ki a tömegközlekedésből. A 2008-as szerződésben még benne volt, hogy tíz év alá kell vinni a buszok átlagkorát, ezt akkor teljesítették, de azóta egyetlen buszt sem vettek. Így most 16 év az átlagéletkoruk. Vannak 8 éves buszok, de akkor a többi átlaga 23-25 év, ami azt is jelenti, hogy vannak 30 évnél idősebb buszok a városban.


9:30 Vizsgálják meg a levegőszennyezést!

László Győző (baloldal) a bicikliutakról kér információkat, mert az ígéretek nem teljesültek. A Csodaország Bölcsődének felújítására kiírt közbeszerzés másodszor lett eredménytelen, erről is tárgyalna.

Szuhai Viktor úgy tudja, több mint száz szombathelyi kérte a 12 ezer forintos tűzifa-támogatást, javasolja, az önkormányzat vállalja át a kiszállítás költségeit, és előlegezze meg a támogatást, mert csak jövőre érkezik meg.

Tóth Kálmán (baloldal) közben megérkezett, javasolja, módosítsák az SZMSZ-t Izgalmasabb közgyűlés várható hétfőn Szombathelyen, az ellenzéknek is lehet többsége 2018. December 09. 13:30 , hogy a közgyűlés miden hónap utolsó csütörtökén legyen. Később ezt 10:9 arányban leszavazzák, Balassa nincs, Molnár nem szavazott.

Ipkovich György (baloldal) emlékeztet, hogy régebben a szombathelyi levegőt gyógyításra is használták, most viszont egyre többször szerepel a város a rossz levegőjű települések listáján. Kéri, hozzanak létre egy vizsgálóbizottságot, akik megvizsgálják és javaslatot tesznek a javításra.

Sorra elutasítják az ellenzéki javaslatokat.


9:10 Ingyenes parkolást az év végére!

Puskás Tivadar köszönt mindenkit, megjegyzi, hogy a ciklusból 10-11 hónap van hátra, és tablót fognak készíteni, ma 11 órától lesz a fotózás. Fél egy, egy óra körül lesz az ebédszünet.

Balassa Péter (Jobbik) nincs jelen, hivatalos elfoglaltsága van. Előre veszik a buszjáratokkal kapcsolatos napirendet.

Közgyűlés 2018. december 10.
Kiskarácsony az ülésteremben
Kovács Dávid
Nemény András (baloldal) szerint a Fidesz-frakció érte el, hogy Balassa ne legyen jelen. Megemlíti a rabszolgatörvényt, kéri, hogy a közgyűlés ítélje el ezt a törvényt, és kötelezze az országgyűlési képviselőt ne fogadják el. Kéri, vegyék napirendre a sportkomplexum ügyét, mert vita van a Haladás és az üzemeltető között. Rosszul szerepel a csapat, közben a vezetők hatalmas pénzeket vesznek fel.

Előhozza, hogy a könyvtárból kitiltották Hadházy Ákos fórumát, kéri, hogy beszéljenek erről is.

Lendvai Ferenc (Fidesz) azt mondja, Balassa már egy hónapja jelezte, hogy ezen a héten nem ér rá, nincs közük ehhez. Nem szoktak egyeztetni a háttérben - jelenti ki. Horváth Attila (baloldal) közbeszól, sehogyan nem szoktak egyeztetni.

Horváth javasolja, hogy tárgyaljanak a Savaria szállóról, sokkal rosszabb a helyzet, mint gondolták. Közvetlen élet- és balesetveszély is fennállhat, ezért készítettek egy előterjesztést, amit ki is osztanak.

Omladozik a Savaria nagyszálló épülete
Bonyhádi Zoltán

Szuhai Viktor (baloldal) a piac felújításáról kér tájékoztatást, arról is, mennyit költöttek rá. Javasolják, hogy soproni mintára tegyék ingyenessé a parkolást december 15. és január 2. között.

Kopcsándi József (baloldal) az összes fejlesztésre költött pénzről akar tájékozódni, a fogyatékkal élőkkel kapcsolatos beruházásokról, akadálymentesítésről külön tájékoztatást kér.

Horváth Soma (baloldal) és Kelemen Krisztián a parkoló-, út- és hídfelújításokról szeretne napirendet. Kelemen köztisztasági koncepciót is szeretne, össze kell fogni az önkormányzati cégek munkáját. Játszótér felújítási terveket is kérne, és tájékoztatást az elektromos autótöltőkről.


Szokatlan időpontban, hétfő reggel ülnek össze a szombathelyi képviselők. Információink szerint nem is biztos, hogy teljes lesz a létszám, hiszen a munkaviszonyban állóknak nem könnyű elintézniük a szabadnapot a karácsony előtti hajszában.

Az erőviszonyok változásáról nemrég írtunk Izgalmasabb közgyűlés várható hétfőn Szombathelyen, az ellenzéknek is lehet többsége 2018. December 09. 13:30 , korábban részleteztük a fontosabb ügyeket is. Megírtuk, hogy nem folytatják a Romkert fejlesztését Nem folytatják a szombathelyi Romkert fejlesztését, inkább utakat újítanának fel a pénzből 2018. December 03. 12:00 , hogy a tervezettnél egymilliárd forinttal lesz drágább a Gothard-kastély felújítása. Hogy évi 40 millióba kerül majd Hozzuk a szombathelyi Schrammel-gyűjtemény látványterveit - Évi 40 millió forintba kerül majd a városnak 2018. December 06. 13:31 a Schrammel-gyűjtemény működtetése, és 15 milliós bevétellel számolnak.

Megmutattuk az új kámoni fiókkönytár A kámoni arborétumba költöztetik a városrész fiókkönyvtárát 2018. December 08. 07:35 látványterveit, az új épületet az arborétumba tervezik. És arról is beszámoltunk, hogy három, ovisoknak való grundpályát akarnak építeni Három új, műfüves grundpálya épülhet óvodásoknak Szombathelyen 2018. December 08. 14:05 a városi sporttelepen.

Nemsokára kezdődik az ülés, itt percről percre, itt pedig élőképben Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről May 26. 09:10 közvetítjük, mi történik a városháza nagytermében.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet