Milliárdos üzletember veheti meg a Magellán center helyét Szombathelyen

A Leisztinger Tamás nevéhez köthető céghálózat jegyzett be tulajdonjog iránti kérelmet az üres telekre, ahová állítólag Aldi épülhet.

Ember nagyságú gaz nő a szombathelyi Kossuth Lajos és Kiskar utca kereszteződésében álló üres telken. A látványosan elhagyatott területre egy évtizede még gigantikus bevásárlóközpontot álmodott meg egy szombathelyi fideszes képviselő. Most úgy tűnik, hogy a milliárdos üzletember, Leisztinger Tamáshoz köthető egyik cég megveszi a telket.

Erdő nőtt a Magellán-telekre Szombathely belvárosában
Erdő nőtt a Magellán-telekre
Bonyhádi Zoltán

A saroktelek most Devirs International Ingatlanfejlesztő Kft. és a Markó Kft. tulajdonában van. A cégek a Fidesz egykori városi képviselőjéhez, Vígh Gáborhoz és üzlettársához, Deéry Attilához köthetők. A telekkönyv szerint idén június 28-án törölték róla a NAV végrehajtási jogát majd rá két hétre, július 13-án érkezett egy tulajdonjog bejegyzése iránti kérelem a Kreditor Savaria Kft-től.

A Kreditor Savaria, nevével ellentétben nem szombathelyi, hanem budapesti cég, ami a Kreditor Zrt. tulajdonában áll. A Kreditor Zrt. egyetlen részvényese pedig a Leisztinger Tamás által vezetett vagyonkezelő cégbirodalom anyavállalata, a Forrás Vagyonkezelési és Befektetési NyRt. Ha tehát a tulajdonjog bejegyzés hatályos lesz, a szombathelyi belváros egyik értékes ingatlana Magyarország egyik leggazdagabb üzletemberének érdekeltségébe kerülhet.

Befigyel az MSZP és Orbán Viktor is

Majdnem 70 milliárd forintos vagyonával Leisztinger Tamás a 12. leggazdagabb magyar a napi.hu 2016-os listája szerint. Az 1968-ban Budapesten született, egyetemi tanulmányait az ELTE Természettudományi Karának elméleti fizika szakán végezte. A vállalkozói szellem a rendszerváltás után indult be nála, amikor Kárpótlási-jegy hasznosító céget alapított – olvasható az Átlátszó Kis Oligarchatározójában.

Leisztinger Tamás felesége Tüttő Kata, a szocialista párt országos elnökségének tagja. Kapcsolatuk miatt gyakran MSZP-közeli vállalkozónak könyvelték el. A 2010-es kormányváltás után azonban több gesztust tett a jobboldal felé, aminek meg is lett az eredménye: a DVTK (a klub tulajdonosa Leisztinger) új edzőközpontját 2016 áprilisában már Orbán Viktorra együtt avatták fel.

A futball összehozta őket: Orbán Viktor és Leisztinger Tamás (jobbra) a DVTK új edzőközpontjának átadásán.
Czeglédi Zsolt / MTI

Cégbirodalma szerteágazó tevékenységet végez: agrárium, szállodák, ingatlanbiznisz. A Forrás NyRt. honlapján az olvasható, hogy

a cég működésével tulajdonosai számára folyamatos hozam- és értéknövekedést tud biztosítani.

Az Aldi egyelőre nem látszik

Korábban elterjedt a hír, miszerint Aldi épülhet Most már biztos: Aldi lesz a Magellán Center helyén 2015. October 09. 11:17 az üres telekre. Még látványtervek is készültek Itt vannak a tetőparkolós szombathelyi Aldi látványtervei 2016. March 27. 09:26 a boltról, a mostani tulajdonosváltás azonban közvetlenül nem erősíti meg értesülésünket. A többi szombathelyi üzlet ugyanis olyan telken épült, amelyek az Aldi saját vagyonkezelő cégének birtokában vannak. Ezzel együtt sem kizárható, hogy Leisztinger belépése a bizniszbe csak egy lépcsőfok, hiszen az Aldi akár a Forrás NyRt-től is megvásárolhatja vagy bérelheti a területet.

A Magellán Center helyén épülő Aldi látványtervei
A látványtervek alapján tetőparkoló is épülne a leendő Aldira
Forrás: http://plancomplex.hu/

A tulajdoni lapról egyelőre az nem derült ki, hogy a Kossuth Lajos és Kiskar utca kereszteződésében lévő telket száz százalékban eladják-e Leisztinger cégének vagy egy részt megtart belőle Vígh Gábor és üzlettársa. Kerestük Víghet is, hogy megkérdezzük mi lesz a sorsra a területnek de eddig nem sikerült elérnünk.

(A címlapfotót a Napi.hu-tól kaptuk kölcsön.)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Most már biztos: Aldi lesz a Magellán Center helyén

Sőt, Szombathelyen egyedülálló megoldással, az épület tetején lesz a parkoló.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság