Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Miért elégedetlen minden ötödik férfi a szexuális életével Magyarországon?

Holott 95%-uk vágyik az aktív, örömteli szexuális életre.

Mindenki jól tudja, hogy az aktív nemi élet pozitív hatással van a boldogságra és nem mellékesen az egészségre is. Az Affidea Férfiegészség Központ Nagy Potenciatesztjéből is ez derül ki, hiszen az eredmények szerint – kortól és egészségügyi állapottól függetlenül – a férfiak 95%-ának nagyon fontos a kielégítő és rendszeres szexuális élet.

A kérdés csak az, hogy miért nem tesznek a férfiak azért, hogy ez a vágyott élet megvalósuljon?

A kutatásban rákérdeztek arra is, hogy a nemi aktusok után hány alkalommal érzik elégedettnek magukat a férfiak. A válaszok érdekes képet mutatnak: minden tizedik válaszadó szinte soha, vagy csak igen ritkán zárja elégedettséggel a szexuális aktust, a megkérdezettek további 10%-a pedig az esetek felében. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a férfiak jelentős része lemondott a teljes kielégülést hozó nemi örömökről.

De vajon miért van ez így?

Dr. Merth Gábor, az Affidea Férfiegészség Központ szakmai vezetője, urológus szakorvos szerint ez alapvetően egy sokkal bonyolultabb kérdés, mint azt elsőre gondolnánk. Például nem mindegy, hogy ez a 10+10 százalék más téren is hasonló attitűdökkel él-e, vagy hogy milyen a habitusuk? Na meg az sem mindegy, hogy milyen a jelenlegi élete, jobb vagy rosszabb periódust él-e meg éppen?

„Mivel a szexuális élet párkapcsolati-, szociális tereken is mozog, nem csak az egyén részéről kell vizsgálni a helyzetet, hanem tágabb aspektusok szerint. Tapasztalat, hogy a férfiak nagy része inkább magába folytja a felmerülő intim problémákat, sokszor még akkor is, ha valaki (párja, szakember, barát) erre rákérdez. Egy anonim teszt mögé bújva, sokkal őszintébb az ember, mint amikor arccal felvállalva kell szembesülni a valósággal” – mondja Merth.

Milyen esetekben fordulnak szakemberhez a férfiak és mikor halogatnak inkább?

Sok esetben olyan tünetek keserítik meg a férfiak életét, mint a merevedési zavarok, korai vagy késői magömlés, fájdalmas ejakuláció, spermium nélküli ejakuláció. De jelentkezhetnek fájdalmak a pénisznél is, kiütések, göbök és sok egyéb panasz, ami szintén ahhoz vezet, hogy az érintett férfi nem szívesen él szexuális életet vagy az fájdalmas a számára.

Dr. Merth Gábor szerint ez összetett probléma és jelenség: „Alapvetően a szexuális problémák egy férfi életében legtöbbször még mindig tabu témának számítanak. Szégyenérzet, kisebbségi komplexus, struccpolitika, nem is gondoljuk, hogy milyen sok párkapcsolatnál nincs jelen a szexuális élet. Régóta meglévő (nem feltétlen a szexuális életben kiteljesedő) párkapcsolat, a szingli életmód, nagyon gyakran parkolópályára állítják a szexuális problémákat. De vannak olyan helyzetek, mikor mégis lépéskényszerbe kerül az ember. Új párkapcsolat kialakulása esetén, vagy épp mikor a férfi már meglévő párja kezd el pressziót alkalmazni, valamint néha a férfi maga is spontán úgy dönthet, hogy megpróbál úrrá lenni a helyzeten. Azt kell mondjam, a fiatalok ez utóbbi helyzetben előrébb tartanak idősebb férfitársaiknál.”

The Sun

A férfiak jórészt külső tényezőket sejtenek a problémák mögött. Legtöbbször a párkapcsolatot, az újdonság varázsának elillanását, a stresszt és más mentális tényezőket vélnek felfedezni a kiváltó okok között. S bár tény, hogy a kielégítő szexuális élethez fontos a partner és az egészséges lelki élet, de a szervezet általános egészségéről sem szabad elfeledkezni. Nagyon sok esetben a helytelen életmód következtében kialakuló megbújó, például szív- és érrendszeri problémák állnak a potenciazavarok hátterében.

Milyen vizsgálatokat ajánl az urológus azoknak, akik potenciazavarokkal küzdenek?

Dr. Merth Gábor szerint neki urológusként nagyon egyszerű dolga van: le kell ellenőrizni az összes olyan ismert szervi okot, mely merevedési zavarokhoz tud vezetni. Rögtön adott a kismedencei, illetve a nemi szervek vizsgálata, mely lehet ugyan, hogy kint van egy férfi komfort zónáján, de mégis szükségszerű, sokszor már az első vizsgálat során fény derülhet a problémákra.

„Többször futok én magam is olyan helyzetbe, hogy egy segítségkérő egy konkrét zavarral fordul hozzám, majd például a merevedési zavaránál súlyosabb kórképre is fény derül. Fontos, hogy a férfi elinduljon azon az úton, melynek a végén megoldásra lelhet. Egy egyszerű vérvétellel nagyon sok mindent le lehet ellenőrizni, belgyógyászati-, hormonális-, urológiai kérdéseket. Ezen túlmenően a kardiológus szakorvos ellenőrizni tudja a szív- és érrendszer állapotát, mely állhat terheléses EKG vizsgálatból, szív és nyaki erek ultrahangos vizsgálatából stb.” – mondja az urológus.

Hozzáteszi, hogy nekik nem tisztünk vizsgálni a pszichés oldalt, de fontos hangsúlyt fektetni erre a részre is. A potenciazavar csupán csak egy tünet, mely mögött általában több konkrét ok található. Ha kiderítjük ezeket az okokat, akkor tudunk hatásosan tenni a probléma ellen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód

Tovább az oldalra