Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mindenképp változás jön a szombathelyi ingatlanpiacon, csak azt nem tudni, hogy döccenő lesz vagy szakadék

Vírus ide vagy oda, tovább nőttek az árak, de ez nem lesz mindig így. Nagy különbségek várhatók az új és a használt ingatlanok ára között.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Néhány nappal ezelőtt körbejártuk a szombathelyi ingatlanbérleti piacot Kivárás és magánalkuk – Ingoványos talaj a szombathelyi albérletpiac March 31. 08:04 , amelyet úgy jellemeztünk, hogy „kusza folyamatok együttes érvényesüléséről van szó”.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Ehhez képest valamivel tisztább a kép az ingatlanárak alakulása körül, még akkor is, ha a jövőt csak jósolni lehet.

Az elemzők egyetértenek abban, hogy a koronavírus-járvány sokként érte a magyar ingatlanpiacot, de a részletek az igazán izgalmasak.

Az országos adatok például azt mutatják, hogy márciusban még nem csökkent drasztikusan a vásárlások száma, de ez önmagában megtévesztő, merthogy óriási különbség van a hónap eleje és vége között. A tranzakciók száma már a hónap közepétől elkezdett jelentősen csökkenni, és ez a zuhanás az utolsó hétre már megközelítette a 70 százalékot.

„Nagyjából ugyanezek a számok jellemzik a szombathelyi piacot is, nagyon sok visszalépéssel is találkoztunk” – mondta lapunknak Konetsny Barnabás, a Duna House Kiskar utcai irodájának vezetője. Aki szerint a megmaradt adás-vétel jó része is annak köszönhető, hogy sokan lépéskényszerben vannak: például a közelmúltban vettek egy új ingatlant, aminek az árát csak a régi eladásával tudják előteremteni. Ők mozgatják a teszthalott piacot.

Műkörmöshöz lehet menni, ingatlant nem lehet megnézni

Nem nehéz belátni, hogy a jelenlegi egészségügyi helyzet nem kedvez túlságosan egy új ingatlan megvételéhez.

Nemcsak azért, mert a bizonytalan és a félelemtől átitatott légkörben kevésbé akarnak lakást vagy házat venni, de a legújabb rendeletek is ellehetetlenítik azt.

Valami közelít, de még nem lehet látni, mekkora lesz a vihar
sadness

„Most az a helyzet, hogy miközben az emberek elmehetnek műkörmöshöz és kozmetikushoz, nem mehetnek e otthonról, hogy megnézzék azt a házat, amit magánemberként meg szeretnének venni. Befektetőként viszont megtehetik” - hívja fel a figyelmet egy jogi furcsaságra Konetsny Barnabás.

De ez a szektor is hamar alkalmazkodott a kihívásokhoz. Az eladók - irodák és magánszemélyek egyaránt – videókat készítenek az ingatlanokról, illetve a felek videochaten is tudnak kommunikálni, webkamerával bejárni az eladó lakást.

Még mindig nőnek az árak, de ennek nemsokára vége lesz

Bármilyen hihetetlen, még a legutóbbi hetekben is nőni látszottak az árak Szombathelyen és Vas megyében, pontosabban az eladói oldal még mindig magas, olykor túlárazott összeget ad meg irányárnak.

Szombathelyen egy jó állapotban lévő lakásnak a négyzetméterára kb. 280 ezer forint, a házé 250 ezer. Ugyanez a megyeszékhelyen kívül 180 ezer és 137 ezer forint – tudtuk meg.

Az könnyen megjósolható, hogy ezek az összegek már a közeljövőben csökkenni fognak, csak az a nagy kérdés, hogy melyik forgatókönyv érvényesül – mondja a szakértő.

Ha csak néhány hónapig tart a járvány okozta egészségügyi és gazdasági válság, és erre jó esély van, akkor a piac nagyon gyorsan kiheveri ezt az időszakot és már a nyár végén felpörög a vásárlás; annál is inkább, mert a most elhalasztott ügyletek is akkor „zúdulnak” rá a piacra.

Ha viszont a válság netán kitolódik év végéig, annak drámai következményei lehetnek: a munkájukat elveszített vagy egzisztenciálisan nehéz helyzetbe került emberek közül sokan dönthetnek úgy, hogy eladják ingatlanjukat.

„2008-as árak szerintem már nem lesznek soha, de egy ilyen forgatókönyv mindenképpen nagy áreséssel járna a használt lakások piacán” – véli Konetsny Barnabás.

Az viszont már most előfordul, hogy az eladók, arra számítva, hogy mindenképpen valami rosszabb jön, igent mondanak egy alacsonyabb vételi ajánlatra, amire néhány hónapja még nemet mondtak. Azaz, ha a kínálati árak nem is csökkentek egyelőre, már érezhetően nagyobb a szerepe az alkuknak.

Más utat járhatnak be az új építésű ingatlanok

Mivel az anyagárak és a munkadíjak semmivel nem lettek alacsonyabbak, sőt emelkedtek is az utóbbi időben, így ezen a területen jelentős árváltozás a szakember szerint nem várható, és ezt a várakozást erősíti a CSOK-vásárlók várható további masszív jelenléte az új ingatlanok piacán.

Az új építésű ingatlanoknál nem várható áresés
Nagy Jácint

Ez utóbbiak építése nem állt meg a válság alatt, tudtuk meg: a tőkeerős piaci szereplők általában megoldják az építőanyagok beszerzését, vagy már be is „spájzoltak” a projektek befejezéséhez.

Mindez azt jelenti, hogy látványosan tovább nyílhat az olló az új és a használt lakások ára között.

Jelenleg egy új építésű lakás négyzetméterára félmillió forint körül van Szombathelyen , ennél egy kicsivel olcsóbb, ha valaki új építésű házban gondolkodik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gazdaság

Hirdetés