Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kivárás és magánalkuk – Ingoványos talaj a szombathelyi albérletpiac

A kelet-magyarországi vendégmunkások még nem indultak haza, és megjöttek azok is, akik Ausztriában feladták az albérletüket. De sokak csak felét fizetik, mint korábban. Hogyan is van ez?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ahogy erről már többször írtunk Dőlnek a dominók és a gazdaság - Már Vas megyében is van leállt multinacionális üzem March 17. 15:56 , a koronavírus-járvány nemcsak egészségügyi, de gazdasági kérdés is.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Ez utóbbiról jóval kevesebbet hallani a médiában, de könnyen megjósolható, hogy az idő előrehaladtával alaposan feladja a leckét a kormánynak, a cégeknek és a lakosságnak is.

A válság előszele, pontosabban az általános bizonytalanság már jól kitapintható a gazdasági szereplők kétségbeesett segélykiáltásában A semmi ágán - Vas megyei alkalmazottak és kisvállalkozások a szakadék szélén March 25. 17:58 , és ahogy az több országos elemzésben is olvasható, nem maradt érintetlenül az ingatlanpiac sem.

Ez utóbbinak a Vas megyei vonatkozására hamarosan visszatérünk, most első körben a bérlemények piacát néztük meg.

Első pillantásra logikusan viselkedik – mármint hogy némileg csökkentek a bérleti díjak az utóbbi hetekben –, közelebbről nézve azonban kusza folyamatok együttes érvényesüléséről van szó, amiből nagyon nehéz lineáris trendeket kihámozni.

Kovács Dávid

Ezek szerint nem annyira árcsökkenéséről van szó, hanem arról, hogy a válság példa nélküli helyzeteket generált szerte az országban, így Szombathelyen is.

„Akiknek van kiadó ingatlana, az picit olcsóbban adja, mint korábban, azonban ez nem függ össze a koronavírussal, mert jellemzően a bérbeadók is maguktól túlárazzák ingatlanjukat, ami ugye a piaci ártól messze van. Így aki valóban ki akarja adni, annak ehhez lejjebb kell vinni az árát, hogy találkozzon a felvevőpiac realitásával” – mondta megkeresésünkre Konetsny Barnabás, a Duna House Kiskar utcai irodájának vezetője.

De olyan is van, aki inkább kivár, nem adja ki most az üres ingatlanát, mert nem tudni, mit hoz a jövő, és nem szeretné, hogy az újabb bérlők nagyon alacsony összegért, vagy éppen fizetés nélkül bent ragadnának az ingatlanban. Merthogy a veszélyhelyzet kihirdetésével ennek a kockázata is bent van a levegőben.

Sok tulajdonos maga ajánlotta fel, hogy csökkenti a bérleti díjat, akár a felére, de olyan is van, aki egyszerűen elengedi azt az elkövetkezendő két hónapra, különösen akkor, ha megbízható bérlőről vagy vállalkozásról van szó, aminek éppen nulla bevétele van.

És sok ilyen van a városban.

Ezek a „háttéralkuk” általában néhány hónapra szólnak, és utána majd újra tárgyalják a felek a helyzetet.

Egyelőre még a városban vannak az ország távolabbi vidékeiről érkezett „vendégmunkások”, akiknek egy része még tud ingázni Ausztriába, másik részük pedig kivár, hogy mi történik a szombathelyi multinacionális üzemekben, amelyeknek jó részénél fel van függesztve a termelés.

Hogy később mi lesz, az a válság elhúzódásának a hosszától függ.

Azt viszont figyelembe kell venni – mondja Konetsny Barnabás –, hogy a távolabbról ideköltözők általában felszámolták a korábbi otthonukat, és máshol még ennyi munka sincs, így feltehetően hosszabb távon is számolni kell a piacon a jelenlétükkel.

A keresletet növeli és az árak zuhanását tompíthatja a korábban Ausztriában dolgozók kényszerű visszaáramlása is.

Az ingatlanirodák egy másik, korábban soha nem tapasztalt jelenséggel is találkoznak: sokan – főleg ahol több generáció él együtt – nehezen bírják a kényszerű összezártságot és az ebből adódó feszültséget és konfliktusokat, és a család egyik része inkább albérletbe költözik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gazdaság

Hirdetés