Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Unalmas, korrekt, bulváros - Kereszttűzben a városi lapok

Egy lap biztosan minden háztartásba eljut, ez az önkormányzati újság, amit lassan a legkisebb településeken is nyomtatnak. Van, aki már a postaládából kidobja, más krumpli pucolásra vagy begyújtáshoz használja, de vannak, akik át is olvassák. Belelapoztunk néhány városi példányba.

Mielőtt egyenként kiveséznénk a lapokat, mentségükre leszögezzük: az önkormányzati lapnak megvannak a határai. Anyagi és tartalmi értelemben is. Fix támogatásból élnek – reklámot szerveznek még hozzá – és a témaválasztást tekintve is vannak kötelezettségeik. De tegyünk most úgy, mint az egyszerű olvasó, akit csak a végtermék érdekel.

Vasvári Újság: meddig fokozható az unalom?

Kereszttűzben a városi lapok
-

Tipikusan önkormányzati, mind tartalmában, mind kivitelében. A/4-es lapok összefűzve, fekete-fehérben, úgy tűnik a tipográfia nem szempont, szerkesztését, arculatát tekintve unalmas.

Amúgy korrekt újság, tartalmas bár kissé száraz. Tény, hogy egy önkormányzati lapnak főként a város életében jelentős eseményekről kell szólnia: csatorna-beruházás, szerelőcsarnok bővítés, képviselő testületi ülés, polgármesteri interjú, zeneiskolai beszámoló, turisztikai paktum, munkanélküliek programja – ez tölti ki az utolsó számot.

Minimálisan némi kultúra, sport, programajánló és farsangi bál még bezsúfolható. Szóval a vasváriak magukat nagyítóval kereshetik. (főszerk: Vojnovics Viktória)

Sárvári Hírlap: tudják a titkot

Kereszttűzben a városi lapok
-

A sárváriak tudják, mi kell a mai olvasónak: legyen egy lap színes, arculatában izgalmas, jól áttekinthető és egyben tartalmas, ahol tudnak törekednek a tömörségre is. Így a kötelezőn túl marad hely a sárváriaknak is: inkább több, rövidebb, érdekes anyaggal dolgoznak – az olvasói befogadás ma ezt követeli meg.

Bátran használják a színeket, az alányomást és a betűtípusokat, a reklámokat pedig a hátoldalra száműzik. A Hírlaposok azt is tudják, a kép néha több mint az írás: megéri egy teljes oldalt rááldozni a farsangi bálon készült fotókra, hogy a sárváriak nevethessenek magukon meg a szomszédon. Persze a városimázshoz ilyen apró dolgok is hozzátartoznak, egy Sárvárnak pedig adnia kell erre. De vajon valóban csak a pénzen múlik az igényesség? (felelős szerkesztő: Fonyó Roberta)

Körmendi Hírmondó: néhány perces

Kereszttűzben a városi lapok
-

Gusztusosnak ígérkezik, címlapja a Savaria Fóruméra hajaz: egyetlen szép fotó, legutóbb néhány szál hóvirág. Színes, fényes a címlap és hátlap kívül-belül, a többi már kiábrándító. A fekete-fehér oldalakon néhol egy-egy szürke alányomást használnak, unalmas a tipográfia, amit egy izgalmasabb tördeléssel próbálnak ellensúlyozni. Így tematikailag jól átlátható a lap.

A közszolgálatiságra ennyire talán egyik lap sem törekszik, a körmendieket alaposan tájékoztatják ügyfélszolgálatról, pályázatról, jogi segítségről, képzésről, új rendeletről, tanácsülésről. Korrekt beszámolókat olvashatunk a költségvetésről, testületi ülésről, turisztikai együttműködésről – de már az első mondatnál elunjuk őket.

A szabad felületek pedig a „mindent bele” érzést keltik: gróf, vadak, civilek és recept egymás mellé dobva. Pár fontos, de nem túl izgalmas cikk – számunkra néhány perces újság a Körmendi Hírmondó. (főszerk: Mayer Judit)

Gotthárdi Körkép: kritikai hang

Kereszttűzben a városi lapok
-

Küllemében - kis túlzással - szinte csak a cím különbözteti meg a körmendi és büki városi lapoktól. Mintha ugyanazok műve lenne mindhárom. Tehát nem túl izgalmas, első pillantásra többet ígérő. De a kis túlzással igénytelen külcsínt bőven kárpótolja a belbecs.

Az újság megítéléséhez tudnunk kell, hogy bár városi lap, önkormányzati támogatást nem kap. Ez a momentum érzékelhető is a kritikai hangvételben. Így már a címlapon olvashatjuk, hogy nincs pénz az iskolák felújítására, illetve hogy az önkormányzat feljelentette saját egyesületét. (Hogy csak anyagi vagy egyéb oka is van a támadó hangnak, azt most ne firtassuk. Mellesleg az önkormányzat újabb saját lap kiadásán töri a fejét…)

Ez az első újság, aminek szerkesztésében is találunk koncepciót, az egyes oldalak rovatcímeket kaptak, ennek megfelelően helyükön vannak a cikkek. Alapvetően piros pont jár – leszámítva a külsőt –, bár kissé hosszúnak találtuk az írásokat, még ha érdekes témát is dolgoznak fel. Több kell, rövidebben – így látjuk. (főszerk: Rápli Róbert)

Büki Újság: önkormányzatiságból jeles

Kereszttűzben a városi lapok
-

Az emlegetett triumvirátus harmadik darabja, külleméről tehát újfent nem írunk (lásd a Körmendi Hírmondóról írtakat). Felépítésében itt is észlelünk koncepciót: rovatcímeket, tartalomjegyzéket.

Azt mindenképp el tudjuk mondani róla, hogy pontos, korrekt, alaposan tájékoztat civil egyeztetésről, közmeghallgatásról, beruházásokról, költségvetésről, kisebbségi önkormányzatról, püspökválasztásról. Arról, ami Bük jelenét és jövőjét érinti, kimerítő képet kapunk, magukra a bükiekre viszont kevés jut, így talán kicsit személytelen. Tény azonban, hogy a város szócsövének alapvetően ez a feladata - mint önkormányzati lap tehát jól vizsgázik a Büki Újság. (főszerk: Tömböly Ágnes)

Riporter: finoman bulváros

Kereszttűzben a városi lapok
-

Egy friss darab, még szinte nyomdameleg, amikor belelapozunk. A kőszegi Fő Tér és a répce-vidéki Promenád házasságából született, ez az első szám. Az impresszum szerint 49 településre jut el. A címlap egy fotó és egy mondat, kiemelve a legfontosabb témát. Ők is tudják, mi kell ma az olvasónak: sok szín, sok kép, rövid cikkek - elsősorban a lakosokról.

Természetesen ők is beszámolnak az önkormányzati hírekről, de velősen, jó képpel és illusztrációval, vagyis emészthetően. A költségvetési hiány és a városi beruházások fontosabb témák, mint a Ringató foglalkozás, a családi napközi a karate diadal vagy a rejtvény – mégis ezekkel töltik meg a Riportert. Szinte bulvárosra vették a figurát, de igényesen, a tipográfiáért dicséret illeti őket.

A lap egyelőre elsősorban Kőszegről és Csepregről szól, s hogy a két településen élők egymásra kíváncsiak-e abban kételkedünk. A többi 47 településnek pedig kevés hely jut a „szereplésre”, így a kistérségi jelleget is megkérdőjelezzük. De a bizalmat megelőlegezzük nekik. (főszerk: Károlyi Renáta)

A net finomít

Kritikánkat egészítsük ki azzal a dicsérettel, hogy a lapok többségét már az interneten is olvashatjuk. Többről is elmondható, hogy a világhálónak sokat köszönhet, ott ugyanis színességet, igényességet sugallnak még a legsilányabb darabok is. Talán egyszer ilyenek lesznek a kézbe vehető példányok is.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra