„Minek Zanatra forgalomlassítás, ha amúgy is csak szlalomozva lehet közlekedni ott?”

Videóban jártunk utána egy olvasói felvetésnek, ami Szombathely Zanat városrészének közlekedéséről szól.

Amióta elkészült és fizetőssé vált az M86-os gyorsforgalmi út, a zanatiaknak komoly problémával kell szembenézniük. Azok az autósok ugyanis, akik a közeli falvakba, vagy Sárvár felé utaznak, a fizetős gyorsforgalmi helyett a régi 86-ost választják, aminek az első szakasza áthalad Zanaton.

A településen áthaladó forgalom így sokkal nagyobb lett, és ezzel együtt nőtt a balesetveszély is. Tavalyelőtt, az önkormányzati választási kampányban Putz Attila, akkor még képviselőjelölt, ma már városi képviselő egy sajtótájékoztatón Ne legyen fizetős az M86-os zanati elkerülője - javasolja az Éljen Szombathely képviselőjelöltje 2019. April 25. 11:48 azt követelte, hogy az M86-os zanati elkerülő szakaszának használatáért ne kelljen fizetni.

Ebből nem lett semmi, Zanaton viszont továbbra is nagy az átmenő forgalom.

Január 14-én Forgalomlassítást kérnek a zanatiak 2021. January 14. 16:30 Putz Attila, Zanat városi képviselője és Hende Csaba országgyűlési képviselő találkozott a városrész lakóival, ahol úgy döntöttek, hogy forgalomlassító szigetet kérnek a Magyar Közúttól Zanat mindkét végére. Azt is kérik, hogy a lakott területen belül további sebességkorlátozó táblákat helyezzenek ki (30 vagy 40 km/h), és szigorítsák a teherautó súlykorlátozást 7,5 tonnára.

Gyalogátkelőhelyeket is kérnek a Külső-Zanati útra, és azt, hogy a rendőrség állandó traffipaxot helyezzen ki, és többször végezzenek közúti ellenőrzést a problémás útszakaszon.

Erre a cikkre reagált aztán egy olvasónk, aki a következőket írta:

„Minek a forgalomlassító sziget, a sebességkorlátozás, mikor éjjel-nappal annyi autó parkol az utcán, párhuzamosan az úttal vagy félig az úttestre kilógva a bejáratok előtt, hogy csak szlalomozva lehet végighajtani a falun? Önök önerőből megvalósították a forgalomlassítást!”

Ennek jártunk utána hétfőn egy kamerával. A zanati "forgalomlassításról" szerzett tapasztalatainkat megismerhetik a videóból.

Azt, hogy Zanaton szlalomozni kéne, túlzásnak éreztük. Ahogy a videóban is látható, vannak ugyan út szélén parkoló autók, de a megengedett 50km/órás sebességgel közlekedve is gond nélkül elfértünk egymás mellett a szemből jövőkkel.

A kisebb utcákban más volt a helyzet, itt tényleg kerülgetni kellett az autókat. Ezekben az utcákban viszont ezt nem is éreztük olyan súlyos gondnak, hisz eleve nem igazán közlekednek itt mások, mint a lakók.

Sok levelet kapunk olvasóinktól, aminek örülünk, és az azokban felvetett problémák mindegyikének igyekszünk utánajárni. Aztán megírjuk megírjuk, akkor is, ha igaza van olvasónknak, és akkor is, ha nincs. Hiszen ez a dolgunk, és azért is kérjük olvasóink támogatását , hogy ezt a munkát minél jobban végezhessük.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kapcsolódó cikkeink

Forgalomlassítást kérnek a zanatiak

Forgalomlassító szigetet, sebességkorlátozást, súlycsökkentést, traffipaxot.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Video