Öt-hétezer embert bocsáthatnak el a minimálbér emelése miatt

A vállalkozásokat az energiaköltségek, a nyers- és alapanyagárak gyors emelkedése is sújtja.

Akár 5-7 ezer dolgozó állásának megszűnését is eredményezheti januártól a nagyarányú minimálbér-emelés – derül ki a GKI Zrt. kutatásából, amelyet 1044, négy fősnél nagyobb vállalkozásnál végeztek.

A kis- és középvállalkozások (kkv) 3 százaléka elbocsátásokat tervez a jövő évi kötelező bérfejlesztés miatt, egy vállalkozás pedig átlagosan 5 főt küldene el.

A GKI szerint az elbocsátottak száma ugyanakkor ennél magasabb is lehet, hiszen nem csak béroldalról van nyomás a cégeken. Az energiaköltségek, a nyers- és alapanyagárak gyors emelkedése ugyanis szintén sújtja őket - írja a Népszava.

A felmérésből az is kiderült, hogy a vállalkozások 3-4 százaléka a munkaidő csökkentéséhez folyamodna, egyes dolgozókat átsorolnának más munkakörökbe, illetve visszavágnák a cafeteriajuttatásokat is. Ezeket a lépéseket a minimálbéreseket és garantált bérminimumosokat is foglalkoztató vállalkozások még nagyobb aránya, 6-7 százaléka tervezi.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság