„Mintha kicsit elveszett volna ez a térség” – Navracsics Tibor Szombathelyen járt és nem is túl álcázott kampánybeszédet tartott

Lapunk a kőszegi gyorsforgalmi útról és a Brüsszellel való hadakozásról kérdezte a minisztert, aki Nemény András polgármesterrel is találkozott.

„Itt Szombathelyen különleges helyzetben vagyunk, hiszen az ország egyik meghatározó térségi központja lehetne, azonban az elmúlt években nem tudott élni ezzel a lehetőséggel a város. Úgy tűnik, hogy itt a nyugat-dunántúli térségben Győr és Zalaegerszeg között egy kicsit mintha elveszett volna ez a térség”

- többek között ezt mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter hétfő délutáni sajtótájékoztatóján, amit először a megyeházában hirdettek meg, majd az ELTE SEK épületére módosult a helyszín.

Navracsics Tibor megérkezik
Mészáros D. Zsolt

Az eseményen részt vett Vámos Zoltán főispán és Majthényi László vármegyei közgyűlési elnök is.

Navracsics Tibor szerint ahhoz, hogy Szombathely a térség vezető erejévé váljon, ahhoz „egy új vezetésre, új dinamikára, új célokra van szükség”.

A miniszter kiemelte, hogy más városokban is van példa, hogy a területfejlesztési koncepciók kidolgozásában a helyi felsőoktatási intézmények nagy szerepet vállalnak. Ezért tartotta szükségesnek most meglátogatni a Savaria Campust, ahol Lenkai Nóra rektori biztossal tárgyalt, hogy a campus hogyan tudna hozzájárulni ahhoz, hogy „Szombathely is betölthesse azt a küldetését, amely földrajzi fekvéséből, hagyományaiból, fejlettségéből adódik”.

Mind az esemény helyszíne, mind egyetem szerepének a hangsúlyozása azért lehet fontos, mert lapunk több megerősítetlen forrásból is úgy értesült, hogy jó esélye van annak, hogy a Fidesz Lenkai Nórát indítja a szombathelyi polgármesteri székén a soron következő önkormányzati választáson.

Vámos Zoltán, Navracsics Tibor és Majthényi László
Mészáros D. Zsolt

A sajtótájékoztató után lapunknak sikerült egy rövid interjút készítenie a miniszterrel, akit a kőszegi gyorsforgalmi útról és a Brüsszellel való konfliktusról kérdeztünk.

„Jó hangulatú beszélgetés volt”

Miközben az egyetem felé tartottunk, a megyeháza előtt összefutottunk Nemény András polgármesterrel, aki éppen a találkozást megelőzően tárgyalt Navracsics Tiborral. A város első emberét később telefonon értük utol.

„A miniszter úr egy tágabb körű egyeztetés mellett kezdeményezett egy szűk körű találkozót is, amelyen a szombathelyi önkormányzat helyzetéről volt szó. Javaslatokat várt, hogyan lehetne még jobb az együttműködés a város és a minisztérium között” – mondta érdeklődésünkre Nemény András polgármester.

Nagy Jácint

A jó hangulatú beszélgetésen szó esett arról, hogy milyen pályázati lehetőségei vannak a városnak. Egyeztettek a Top Pluszról, a már elnyert 13,4 milliárd forint felhasználásról. Folytatódott a tanácskozás egy közvetlen uniós forrásról, amely a zöldhidrogén felhasználásra vonatkozik, ez egy nagyobb projekt, és ehhez szeretne a város önerőt kérni - egyébként szintén uniós forrásból. Ez a kormány döntése lesz. „Tehát szeretnénk egy közvetlen uniós forrású pályázatot megnyerni, azzal, hogy az önerőt pedig a Magyarországnak már eljuttatott EU-pénzből finanszíroznánk meg” – emelte ki Nemény András.

Nagy Jácint

A szolidaritási adóval kapcsolatban javasolta a városvezető, hogy az megfelelő mértékű legyen egy önkormányzat számára és a környék részesüljön belőle, tehát a térség fejlesztéséhez tudják hozzárendelni azt a forrást. Pénteken folytatódhat az egyeztetés, hiszen a Területfejlesztési Minisztériumban találkozik Navracsics Tibor a megyei jogú városok polgármestereivel, így Nemény Andrással is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet