Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mire elég ez a tűzoltócső? – A megyei iparkamara a kormány szerdán bejelentett gazdaságvédelmi intézkedéseiről

A Vas megyei cégek feje felett egyelőre tovább ég a ház, és további intézkedésekben bíznak.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lapunk az elmúlt napokban többször is foglalkozott a nehéz helyzetbe került Vas megyei gazdasággal.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Tegnap arról adtunk hírt, hogy a kisvállalkozások után a nagyok is elkezdték bedobni a törölközőt Dőlnek a dominók és a gazdaság - Már Vas megyében is van leállt multinacionális üzem March 17. 15:56 , ma pedig a hatékony kormányzati intézkedéseket sürgettük Megbeszélték a magyar gazdaság helyzetét a nagyfiúk, de nem mondanak semmit March 18. 13:02 .

Nem vagyunk biztosak benne, hogy a sürgetésünk érett be ilyen gyorsan, mindenesetre ma délután Orbán Viktor – némi komolytalan előjáték Reménykedjünk, a járványhelyzetet jobban kezeli a kormány, mint a Facebook Live-ot March 18. 15:38 után – bejelentette Többek között a hitelek visszafizetésének felfüggesztését jelentette be Orbán Viktor March 18. 16:11 a kormány első gazdaságvédelmi intézkedéseit.

Mit jelentett be a miniszterelnök?

Ezek közül a vállalkozásokat leginkább a hitelek tőke és kamatfizetési köztelezettségeinek felfüggesztése, a rövid lejáratú vállalkozási hitelek július 30-ig meghosszabbítása, a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tétele érinti.

Emellett a turizmusban, a vendéglátásban, a szórakoztatóiparban, a sport- és kulturális szolgáltatások területén, valamint a személyszállításban - vagyis a taxisok körében - június 30-ig a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik, a munkavállalók járulékát pedig jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken.

Vas megyében a járműipar megroggyanása okoz gondot, arról viszont nem szólt a bejelentés - talán majd legközelebb
Pixabay.com

Emellett a kata szerint adózó taxisok átalányadó-fizetési kötelezettségét június 30-ig elengedik. Ezekben az ágazatokban a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, és a bérleti díjakat nem lehet megemelni.

Június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedik.

Radikálisabb intézkedések kellenek

„Annak nagyon örülünk, hogy végre gazdasági kérdésekkel is foglalkozik a kormány, és az is pozitív, hogy ezek csak az első lépések” – mondta lapunknak gyorsértékelésében a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára. „Tudjuk, hogy ez egyelőre csak tűzoltás, de ennél szélesebb fecskendő kell” – tette hozzá.

Balogh Károly Zsolt közölte: egyelőre nagyon kevés köszön vissza a kamara régiós szervezete által a kormánynak elküldött javaslatokból (lásd a cikk végén).

A turizmus-vendéglátás segítése természetesen indokolt, a turizmusfejlesztési hozzájárulás eltörlése pedig a minimum, de a nyugat-dunántúli régió számára például egészen biztos, hogy a személyszállítás nem fontosabb, mint a jármű- vagy a könnyűiparipar, hiszen egymás után zárnak be a legnagyobb cégek. Ráadásul nem egészségügyi okokból, ahogy szeretik indokolni a kommunikációs munkatársaik, hanem alapanyagok vagy megrendelések hiánya miatt.

„Ebben a helyzetben nincs olyan, hogy az egyik ágazat túléli, a másik meg nem. Vagy egymást segítjük és sikerül úrrá lenne a helyzeten, vagy senki nem éli túl” – véli a főtitkár.

„Tudjuk, hogy iszonyatosan nehéz dolga van a kormánynak, de sokkal radikálisabb és szerte ágazóbb intézkedések kellenek. Bízunk benne, hogy a közeljövőben meg is születnek ezek a döntések” – foglalja össze a megyei kamara és bizonyára számos vállalatvezető véleményét Balogh Károly Zsolt.

A kereskedelmi és iparkamara nyugat-dunántúli szervezetei a közelmúltban az alábbi javaslatcsomagot küldték a kormánynak:

1) Kétlépcsős gazdasági mentőcsomag

a. azonnali hatállyal, egyszerűsített és gyorsított eljárásrend alapján az állásidőhöz kapcsolódó munkáltatói járulék terhek elengedése

b. az állásidő 80 %-ának utólagos állami kompenzálása

2) Bevételkiesés áthidalására kamatmentes hitelek

A termelő- és szolgáltatói kapacitások megőrzése érdekében 0 – 3000 millió Ft áthidaló hitel bevezetése

3) Áru- és személyforgalom zökkenőmentes fenntartása

Az export-orientált vállalatok esetében fontos az áru- és személyforgalom minél hosszabb ideig történő fenntartása, hiszen a határátlépések korlátozása tovább nehezíti a gyártás fenntartását és a megrendelések szerződésszerű teljesítését.

4) Széchenyi kártya konstrukció módosítása

Egyrészről az elkövetkező 2 hónapon belül lejáró Széchenyi kártyák automatikus, legalább 60 nappal történő érvényesség meghosszabbítását, másrészről a 0 % THM alkalmazását, egyfajta kármentő csomag bevezetése.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gazdaság

Hirdetés