Miről beszélgetett Nemény András és Pintér Sándor Budapesten?

A polgármester és a belügyminiszter kb. háromnegyed órán keresztül egyeztetett különböző ügyekről.

Tegnapelőtt kerül ki a Nemény András Facebook-oldalára az a videó, amelynek fő témája a Szombathelyre érkező ukrán menekültek segítése, de a szombathelyi polgármester megemlíti azt is, hogy önkormányzati ügyekben is egyeztetett Pintér Sándor belügyminiszterrel. Többek között a 900 milliós kormányzati támogatás felhasználásáról, egy 2016-os projekt 125 millió forintos visszafizetési kötelezettségégről és a kórházzal szembeni parkoló ügyéről.

A videóval kapcsolatban felhívtuk Nemény Andrást, és többek között az egyeztetésnek a formájáról is kérdeztük.

Megtudtuk, hogy a személyes találkozóra egy előzetes levélváltás után, a fővárosban került sor, és körülbelül 40 percig tartott. Ez alatt több kérdést is átbeszéltek, közöttük a már említett önkormányzati ügyeket, mely témákat előtte írásban megküldött a belügyminiszter részére.

A négy fejlesztést tartalmazó 900 millió forintos belügyminisztériumi támogatás sorsáról lapunk a múlt hónapban közölt részleteket Mi történt a belügyminisztérium 900 milliós támogatásával, miért nem indultak el a felújítások? February 04. 11:41 . Most annyi újdonságot tudtunk meg, hogy a polgármester azért kérte a határidők hosszabbítását, mert már a legelejétől lehetett tudni, hogy a közbeszerzés és az engedélyeztetési folyamtok miatt lehetetlen ezeket a projekteket az idén befejezni.

Fejlesztési projekt Kedvezményezett Támogatás összege (Ft) Szakpolitikai felelős
Belterületi útfejlesztések Szombathely Város Önkormányzata 435 000 000 belügyminiszter
Gyöngyös-patak hídrekonstrukció Szombathely Város Önkormányzata 130 000 000 belügyminiszter
Zanati kerékpárút fejlesztése Szombathely Város Önkormányzata 300 000 000 innovációért és technológiáért felelős miniszter
A Vásárcsarnok környékének rekonstrukciója, kapcsolódó parkolók kialakítása Szombathely Város Önkormányzata 220 000 000 belügyminiszter
Víztorony és környezetének fejlesztése II. ütem Szombathely Város Önkormányzata 20 000 000 belügyminiszter

De ha minden terv szerint megy, az építkezések még az idén elkezdődnek.

„Megköszöntem a belügyminiszter úrnak a segítségét abban, hogy a közgyűlés által javasolt utak felújítását támogatta” – közölte Nemény András, akitől azt is kérdeztük, hogy milyen a személyes viszonya Pintér Sándorral, amire az a válasz érkezett, hogy

„tényleg jó”.

Pintér Sándor viszont nem volt korábban információja a kórházzal szembeni parkoló ügyéről – tudtuk meg.

Az egyre nehezebben követhető történet legújabb fejleménye, hogy Hende Csaba egy levelet tett közzé , amelyben az áll, hogy az állam átvállalna minden költséget, a terület visszavásárlását, a vállalkozó költségeit, a parkoló terveztetését és kivitelezését, viszont Hende szerint ehhez elengedhetetlen egy feltételes közbeszerzési eljárás, másrészt el kellene felejteni a közgyűlés által megállapított március 31-i határidőt.

Itt épülne parkoló. Vagy a lakások. Vagy ki tudja, mi?
Kiss Tamás

„A belügyminiszter úr megígérte, hogy tájékozódni fog az ügyben” – mondja Nemény András, aki emlékeztetett arra, hogy a fent említett 900 millió forintos támogatásról is feltételes közbeszerzés nélkül döntött a minisztérium. „Másrészt azt már most lehet tudni és Hende Csaba meg is kapta írásban, hogy mennyi a telekár és mennyi a vállalkozó költsége, így ezt az összeget már most kifizethetné a kormány, ha akarná. A parkoló ügyét meg később is meg lehetne oldani. A vállalkozót közben szorítja az idő, mert ha mégis neki kell építeni valamit a területre, akkor azt minél előbb el kell kezdenie terveztetni, mert kicsúszik az 5 százalékos áfából” – tette hozzá.

Lapunk azt kérdezte a polgármestertől, hogy mivel megrekedni látszik a parkoló ügye, nem lenne-e lehetőség arra, hogy sem parkló, sem lakások ne épüljenek a kórházzal szembeni területre, hanem legyen közpark.

Erre azt a választ kaptuk, hogy nem lenne célszerű egy harmadik verziót is beemelni a történetbe, annál is inkább, mert a parkolós verzió esetén – amit 1500 polgár támogat aláírásával – megmaradnak a fák a területen.

Várják a magánemberek segítségét

„Folyamatosan jönnek a felajánlások az ukrajnai menekültek segítésére, és nemcsak Szombathelyről” – közölte a másik témával kapcsolatban Nemény András.

A szombathelyi önkormányzat tovább várja a felajánlásokat, akár a menekültek elhelyezéséről, akár másféle segítségről van szó. Aki a lakhatásban szeretne segíteni, az a város honlapján talál ezzel kapcsolatos telefonszámokat és dokumentumokat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet