Mi történt a belügyminisztérium 900 milliós támogatásával, miért nem indultak el a felújítások?

A fenti kérdést Hende Csaba tette fel már legalább négy helyszínen, mi az önkormányzatot is megkérdeztük.

Az elmúlt napokban Hende Csaba országgyűlési képviselő (Fidesz) és képviselőjelölt Facebook-oldalán sorra posztolt olyan "sajtótájékoztatókról" , amelyekre csak a kormánypárti orgánumokat hívták meg.

A képviselő más-más helyszínekről jelentkezett be azzal, hogy az ott tervezett felújításra, beruházásra már megvan a pénz, ennek ellenére nem indult el a munka.

A víztorony környékének felújítása is ennek a programnaka része
Kiss Tamás

Legutóbb január 31-én a Vásárcsarnoknál tartott ilyen "sajtótájékoztatót" Hende Csaba. Itt ráadásul azt is kiposztolta, hogy: a parkoló felújítására... "a szükséges összeget biztosítottam" .

A címben foglalt kérdést mi már tavaly szeptemberben feltettük Mi lett a sorsa a Hende Csaba által bejelentett 1,2 milliárdnak* – Frissített és újra frissített 2021. September 23. 10:01 , miután Hende Csaba július elején bejelentette Hende bejelentett: több mint 1 milliárd forint jön szombathelyi fejlesztésekre 2021. July 07. 15:42 , hogy a kormány 1,2 milliárd forinttal támogat öt szombathelyi beruházást.

Aztán sokáig nem történt semmi, szeptemberben aztán vita alakult ki, hogy megérkezett-e ez a pénz, vagy nem. Már említett cikkünkben Mi lett a sorsa a Hende Csaba által bejelentett 1,2 milliárdnak* – Frissített és újra frissített 2021. September 23. 10:01 leírtuk, mi is történt, és olyan gyorsan változtak a dolgok, hogy a cikket egy napon többször is frissítenünk kellett. És lehoztunk egy táblázatot is, amiben szerepel, mennyi pénzt és mire lehet költeni az állami támogatásból.

Fejlesztési projekt Kedvezményezett Támogatás összege (Ft) Szakpolitikai felelős
Belterületi útfejlesztések Szombathely Város Önkormányzata 435 000 000 belügyminiszter
Gyöngyös-patak hídrekonstrukció Szombathely Város Önkormányzata 130 000 000 belügyminiszter
Zanati kerékpárút fejlesztése Szombathely Város Önkormányzata 300 000 000 innovációért és technológiáért felelős miniszter
A Vásárcsarnok környékének rekonstrukciója, kapcsolódó parkolók kialakítása Szombathely Város Önkormányzata 220 000 000 belügyminiszter
Víztorony és környezetének fejlesztése II. ütem Szombathely Város Önkormányzata 120 000 000 belügyminiszter

(Ne tévesszen meg senkit, hogy a korábbi cikkben és a táblázatban 1,2 milliárd szerepel. Ebben benne van ugyanis a zanati kerékpárút befejezéséhez megítélt 300 millió forint Most már biztos: végéhez közeledik a kalandos történet, megépül a zanati kerékpárút January 04. 15:59 . De az már másik szálon mozog Bő tíz évig vezette az orránál fogva a szombathelyi önkormányzatot egy vállalkozó January 15. 07:18 , és mint látható, másik minisztériumtól kapta a város, mint a többi 900 milliót.)

Arról is sokáig vita volt Baloldali és jobboldali hidak, osztottpályás közpénzek 2021. July 14. 18:59 , hogy melyik hidat újítsák fel ebből a pénzből, de végül minden elcsitult.

Egészen januárig, amikor Hende Csaba a baráti sajtó kísértében végigjárta a megnevezett helyszíneket azzal, hogy nem érti, miért nem indult el a munka sehol, és utalva arra, hogy ezért a városvezetés a felelős.

Mivel minket is érdekelt a dolog, mi megkerestük a városházát, feltettük a kérdést, miért nem indultak el a belügyminisztériumtól kapott 900 millió forintos támogatásból tervezett felújítások.

Hogy ne legyen félreértés, a részletes választ szó szerint közöljük.

Az önkormányzat válasza

 • A Kormány a 1448/2021. (VII.7.) Korm. határozatával döntött a 905 M Ft összegű fejlesztési támogatásról
 • Dr. Dukai Miklós önkormányzati államtitkár 2021. július 15. napján kereste meg önkormányzatunkat az egyes fejlesztési projektek bemutatása érdekében
 • Önkormányzatunk 2021. július 21-én a kért tájékoztatást Dr. Dukai Miklós államtitkár úr részére megküldte
 • a támogatói okirat tervezete a Belügyminisztérium részéről 2021. szeptember 7. napján érkezett meg önkormányzatunkhoz
 • a 905 M Ft összegű támogatás a Belügyminisztérium részéről 2021. szeptember 16. napján érkezett meg önkormányzatunk számlájára
 • a Közgyűlés a támogatói okirathoz szükséges nyilatkozatot és a támogatói okirat elválaszthatatlan mellékletét képező adatlapot a 2021. szeptember 30-i ülésén hagyta jóvá a 148/2021. (IX.30.) Kgy.sz. határozatával
 • a támogatói okirat elválaszthatatlan mellékletét képező adatlap a Belügyminisztériummal egyeztetésre, majd 2021. november 8-án véglegesítésre (azaz részünkről aláírásra) és 2021. november 11. napján a Belügyminisztérium részére megküldésre került.
 • fenti folyamat alapján a támogatói okirat elkészültének napja tehát: 2021. november 8. napja.
 • Az egyes projektek előkészítésére vonatkozóan a tervezési szerződések az alábbiak szerint lettek megkötve:

  Belterületi utak fejlesztése:

 • Magyar László utca: tervezési szerződés aláírásának időpontja: 2022. 01. 07.
 • Nádasdy – Paragvári utca: tervezési szerződés aláírásának időpontja: 2022. 01. 06.
 • Vásárcsarnok környékének rekonstrukciója: tervezési szerződés aláírásának időpontja: 2021. 11. 24.

  Víztorony és környezetének fejlesztése II. ütem: tervezési szerződés aláírásának időpontja: 2021. 11. 18.

  Gyöngyös-patak hídrekonstrukció: tervezési szerződés aláírásának időpontja: 2021. 10. 28. ( Ide kattintva olvasható az érintett körzet képviselőjének részletes tájékoztatója)

  Fentiek alapján a támogatói okirat elkészültétől számított 2 hónapon belül valamennyi tervezésre vonatkozó szerződés – versenyeztetési eljárás lefolytatását követően - megkötésre került (a Dozmat utca tervei rendelkezésre állnak, ott nem kellett tervezői szerződést kötni), úgy, hogy a karácsonyi ünnepek körülbelül 2 hét kiesést jelentettek az ügyintézésben.

  A tervezési folyamat időtartama átlagosan 3-4 hónap, mely után több hónapos közbeszerzési eljárást követően lehet kiválasztani a kivitelezőt és megkezdeni a beruházást. Emlékeztetőül: az előző, fideszes városvezetés alatt megvalósult Szent Márton Terv I. ütemében a leggyorsabban haladó projektnél is 12 hónap telt el a támogatói okirat kelte és a munkálatok megkezdése között.

  A fentiek ismeretében tehát csak az hiányolhatja, hogy jelenleg nincsenek kivitelezés alatt a szóban forgó beruházások, aki rendkívül tájékozatlan az ügyben (vélelmezve a jóhiszeműségét), vagy fogalma sincs, hogyan működik az önkormányzat - írja a városvezetés.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet