Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mit gondol Márki-Zay az energiapiacról és a rezsicsökkentésről?

Ez fontos téma, ha tudunk róla értelmesen beszélni. Talán ez az igazi tét.

Minden jel szerint az idei országgyűlési választási kampány során sikerül a korábbiaknál is mélyebb színvonalra süllyedni.

A trend már elég régóta az, hogy a politikai élet szereplői nem bajmolódnak bonyolult programokkal és fejtegetésekkel, egyszerű, érzelmekre ható üzenetekkel igyekeznek maguk mellé állítani a választókat – akiknek ezzel általában nincs is nagy gondjuk.

Gondoljunk csak Orbán Viktor szilveszteri üzenetére, a mulatós alapokra áthangszerelt „Magyarország előre megy, nem hátra” videoklipjére.

Ne legyenek kétségeink, az ellenzéktől sem áll távol a stílus.

Hogy mindez hová fut ki, mikortól temeti ez maga alá az egész politikai rendszert, nem lehet tudni, de a jelenség nem igazán ad okot optimizmusra.

Ehhez képest felüdülés, amikor az érintettek komolyan és tabuk nélkül belemennek fontos szakpolitikai kérdésekbe.

Márpedig az energetikai kérdéseknél mostanában nemigen van fontosabb Európában, és ez egy darabig nem is fog változni.

Márki-Zay Péter
Mészáros D. Zsolt

Ennek tükrében mindenképpen figyelemreméltó a Népszava Márki-Zay Péter-interjúja, ahol az egyesült ellenzék miniszterelnök jelöltje ezt a kérdést járja körül.

Márki-Zay többek között a következőket mondja:

 • A rezsicsökkentés marad. A Fidesz-propaganda ezzel kapcsolatban is színtiszta hazugságokat zúdít az emberekre. Egy Dobrev Klárával folytatott választási vitámból emeltek ki négy másodpercet, amelyben néphülyítésnek neveztem Orbánék rezsicsökkentését.
 • Az energia világszerte nagyon megdrágult. Magyarországon is, hisz az energiahordozók döntő többségét külföldről vesszük. Amit a drágulásból nem fedez a lakossági tarifa, Orbánék kipótolják mindannyiunk adójából. Annak is, aki az 500 négyzetméteres villáját vagy az úszómedencéjét fűti a közpénzen csökkentett rezsivel.
 • A rezsicsökkentett lakossági energiadíjak egészen a közelmúltig a tőzsdei árnál magasabban álltak. Az állami közmű drágábban adta az energiát, mint a szabad piac. A Fidesz-közeli cégek, mint például a Garancsi Istvánhoz köthető MET, hatalmasat kaszáltak, hisz adhatták volna olcsóbban is az energiát.
 • A valódi rezsicsökkentés az épületkorszerűsítésről is szól, amivel csökkenthető a pazarlás, de belefér a saját áramtermelés is. Az Unió több ezermilliárdot adna rá, ha nem azt látná, hogy Orbán és barátai az egészet ellopják.
 • A Fidesz által bevezetett rezsicsökkentésből, vagyis az összes háztartásra szabott szociális tarifából nehéz lenne kimászni. Politikai öngyilkossággal érne fel, ha bárki azzal kampányolna, hogy megszüntetne egy jó dolgot.
 • Mi azt vállaljuk, hogy ha a világpiaci ár megengedi, akár csökkentjük is az energiaárakat. Miközben a szociális rezsi mellett teljes mellszélességgel kiállok, az ingyenenergia-ötletet nem pártolom, mert szerintem pazarlásra ösztönöz és a környezet elleni bűncselekmény.
 • A legszegényebbeknek is az hozhat érdemi megtakarítást, ha uniós forrásokból jó minőségű, szigetelt, mondjuk bérlakásban lakhatnak.
 • Egy másik, szintén észszerű megoldás a kéttarifás mérő, amely éjjel folyamatos, alacsonyabb díjat biztosítva kisimítja, olcsóbbá teszi és zöldíti a villamosenergia-termelést.
 • Míg Nyugat-Európában magasabb a díj, nálunk mégis nagyságrendekkel több az energiaszegény. A magyar kormány ugyanis a fizetésünket a legalacsonyabb uniós szinten tartja.
 • Paks 1-et természetesen nem állítjuk le. Sőt, ha az biztonságos, támogatom a mindennél olcsóbb áramot adó régi blokkok további élettartamhosszabbítását. Paks 2 szerződését pedig felülvizsgáljuk. A zöldpártok követelésétől eltérően azonnali felmondást nem ígérünk, hisz azt sem tudjuk, mi áll benne.
 • Az atomenergia tiszta, klímasemleges, zöld, biztonságos és hatékony. Nagy ostobaság lenne lemondanunk róla.
 • A szénhidrogének is szükségesek, hisz a napelem nem old meg mindent. A fatüzelés megújulók közötti szerepeltetése ugyanakkor szerintem is kérdőjeles.
 • A teljes cikket itt olvashatja el.

  Kedves Olvasó!

  Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság