Oké, de mégis mit keres egy nyilaskereszt Táplánszentkereszt címerében?

A címer tervezője nem tudja, az önkormányzat szerint pedig „csupán véletlen egybeesésről” lehet szó. A rendőrség viszont tiltott önkényuralmi jelkép miatt nyomoz egy ugyanilyen kereszt ügyében.

A Mérce számolt be elsőként néhány nappal ezelőtt arról, hogy az egykori „nemzetvezető”, Szálasi Ferenc feleségének sírjánál nyilas kegyhelyet alakítottak ki.

Az elhíresült Szálasi-emlékhely Budapesten, a Farkasréti temetőben
Fazekas Lázár Benjámin / Mérce

Erre úgy kerülhetett sor, hogy a 32 éve elhunyt Lucz Gizella lejárt sírhelyét egy szélsőjobboldali aktivista váltotta ki, aki az emlékhelyre egy obeliszket állított, rajta egy nyilaskeresztre emlékeztető kereszttel és a „Szálasi Ferenc emlékére” felirattal.

Később az rtl.hu kiderítette, az akció mögött a szélsőjobboldali Magyarelvű Mozgalom áll. Az emlékhely tervezője, Papp Tibor Károly a lapnak azt mondta, ez nem egy emlékmű, az azon szereplő kereszt pedig egy vasi község, Táplánszentkereszt címeréből való.

Ez pedig felveti a kérdést, hogy

mégis hogy került Táplánszentkereszt címerébe egy nyilaskeresztre hasonlító kereszt?

Kerestük Feiszt Györgyöt, a Vas megyei Levéltár korábbi vezetőjét, aki a rendszerváltás után több mint száz település címerét tervezte, miért kerülhetett fel egy ilyen kereszt a község címerébe. Feiszt azonban csak annyit közölt, Táplánszentkereszt címerét nem ő tervezte, csak a címer alsó részén lévő oroszlánra tett javaslatot.

Táplánszentkereszt címere

„Csupán véletlen egybeesés”

Kerestük a település önkormányzatát is, ahol határozottan leszögezték,

ez a kereszt nem a nyilaskereszt.

Egyrészt azért, mert a címeren a latin kereszt szerepel, az eredeti nyilaskereszt azonban a görög keresztből ered, így „csupán véletlen egybeesésről” van szó – mondták.

Arra a kérdésünkre, hogy mire eredeztethető vissza a „nyilas” kereszt, elmondták, Táplánszentkereszt hét községből egyesült. Úgy vélik, az egyik tagtelepülés, Szentkereszt címeréből származhat az elhíresült jelkép, így került be a jelenlegi, 1992 óta használt címerbe.

Az önkormányzat hozzátette, meglepődtek, amikor hallottak a hírről, ők is a sajtóból értesültek arról, milyen "vita" alakult a "nyilas" jelkép körül.

Mindenesetre a rendőrség tiltott önkényuralmi jelkép miatt nyomoz

Még korábban az rtl.hu számolt be arról, hogy a rendőrség tiltott önkényuralmi jelkép használata miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen.

A fent leírtakkal kapcsolatban viszont több kérdés is felmerül. Egyrészt az, hogy a rendőrség miért nyomoz egy olyan – állítólag önkényuralmi – jelkép után, aminek az előbbiek szerint semmi köze nincs a nyilaskereszthez. Másrészt pedig az, hogy akkor

mit keres egy olyan jelkép Szálasi Ferenc és feleségének emlékhelyén, aminek valójában semmi köze a nyilasmozgalomhoz.

Ezekre a kérdésekre viszont aligha fogunk választ kapni.

Az obeliszken egyébként egy hiba is van, Szálasi Ferenc feleségének neve ugyanis rosszul szerepel a táblán. A nő ugyanis vezetéknevét cz-vel írta, nem pedig tz-vel, ahogy az a feliraton látható.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet