Most épp 135 millió forintos uniós támogatás érkezik Vas megyei településekhez

Megnéztük, mire megy a pénz és mely cégek nyerték a pályázatokat.

A magyar közigazgatási és politikai rendszer átalakításával alapvetően megváltozott a megyék szerepe.

Míg korábban komoly politikai súlyt jelentettek, a 2011-es önkormányzati törvény afféle pályázatíró szerepet osztott rájuk, mely szerint

„területfejlesztési, vidékfejlesztési, területrendezési, valamint koordinációs feladatokat látnak el.”

Mivel a megyéket (újabban vármegyéket) megfosztották vagyonuk és intézményrendszerük zömétől, így kikerültek politikai csatározások központjából, ezzel egyidejűleg a média figyelméből is.

Ugyanakkor a megyék hangsúlyos szerepe megmaradt a kisebb települések számára, hiszen az uniós pénzek jelentős része az általuk koordinált pályázatokon érkezik hozzájuk.

Néhány nappal ezelőtt jelent meg az uniós pályázati értesítőben az a tájékoztató, amely szerint a Vas Megyei Önkormányzat 135 millió 686 ezer forintnyi pályázati (TOP) pénzhez jutott, amely öt nagyobb célra érkezik.

Annyi közös bennük, hogy tervezési munkákról van szó, illetve az is figyelemre méltó, hogy a pályázatokon kizárólag kis- és középvállalkozások indultak.

1. Magasépítési tervezések

 • Az Őriszentpéteri Katica Óvoda és Mini Bölcsőde korszerűsítése : a fejlesztés megvalósításához szükséges engedélyes és kiviteli tervek elkészítése.
 • Csepreg Város Területi Gondozási Központja energetikai korszerűsítése . Tervezési feladat: a tervezett fejlesztés energetikai célú, az intézmény az energiafogyasztásból adódó költségeit kívánja csökkenteni. Az energetikai célú fejlesztés megvalósításához szükséges kiviteli tervek elkészítése.
 • A Répcelaki Művelődési Ház és Könyvtár energetikai korszerűsítése . Tervezési feladat: a tervezett fejlesztés energetikai célú - az intézmény az energiafogyasztásból adódó költségeit kívánja csökkenteni. Az energetikai rekonstrukció során cél az épület energiafelhasználás hatékonyságának a növelése.
 • A Celldömölki Vulkán-fürdő energetikai fejlesztése megvalósíthatósági tanulmány szintjén. Tervezési feladat: jelenleg a fűtés, a használati melegvíz előállítása, a medencefűtés működtetése gázkazánokkal történik. A tervezési feladat megvalósíthatósági tanulmány/tanulmányterv szintű javaslattétel a gázfogyasztás, illetve az épület elektromos energia felhasználásának csökkentésére napelemes és/vagy hőszivattyús rendszerek teljes vagy részleges alkalmazásával.
 • A Jánosházi Gondozási és Családsegítő Központ energetikai korszerűsítése . Tervezési feladat: a tervezett fejlesztés energetikai célú - az intézmény az energiafogyasztásból adódó költségeit kívánja csökkenteni. Fő feladat: az energetikai célú fejlesztés megvalósításához szükséges kiviteli tervek elkészítése.
 • Ez a tendert az Oregon Mérnöki Iroda Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. nyerte, amely 42 millió 550 ezer forintért vállalta a munkát. Ez egy gyöngyösfalusi cég. Tavalyi árbevételük 39 millió forint volt, állandó alkalmazottjuk jelenleg nincs. A pályázati anyag szerint valószínűleg alvállalkozókat is igénybe vesznek a szerződés teljesítéséhez.

  Ajánlatot adott még a Global Terv Kft. (Budapest) és az MG Építész Tervező és Szolgáltató Kft . (Budapest).

  2. Körmend közlekedési és zöldfelületi felújítása

  Tervezési feladat: Körmend Város Önkormányzata a projekt keretében kívánja megvalósítani a Körmend, Vida József utca - Rákóczi Ferenc utca - Bástya utca - József Attila utca által határolt tömb közlekedési és zöldfelületi felújítását.

  A tendert a Vasi Mobilitas Építőipari Kft. nyerte, amely 7 millió 450 forintért végzi el a munkát. Szombathelyi cég. Tavalyi árbevétele 46 millió forint volt. Állandó alkalmazottja jelenleg nincs. A pályázati anyag szerint valószínűleg alvállalkozókat is igénybe vesz a szerződés teljesítéséhez.

  Pályázott még a MÉLYÉPTERV ENVIRO Mérnöki, Tervező és Szolgáltató Kft. (Budapest), az MG Építész Tervező és Szolgáltató Kft . (Budapest) és a Perfektum Építész Kft. (Budapest).

  3. Vasvár ipari csarnok és feltáró út tervezése

  Vasvár iparterület IV. telephelyen ipari csarnok és feltáró út tervezése. Tervezési feladat: általános rendeltetésű ipari csarnok építése. Tervezett hasznos alapterület: kb. 1000 m2 alapterületű csarnok, kb. 200 m2 fejépülettel.

  A tendert a már fent említett Oregon Mérnöki Iroda Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. nyerte, amely 21,5 millió forintért végzi el a munkát.

  Pályázatot adott még be a Global Terv Kft. (Budapest), a MÉLYÉPTERV ENVIRO Mérnöki, Tervező és Szolgáltató Kft. és az MG Építész Tervező és Szolgáltató Kft . (Budapest).

  4. Csapadékvíz elvezetés tervezése

 • Kőszeg, Hegyláb csapadékvíz elvezetésének megoldása. Tervezési feladatok összesen 2963 méter hosszúságban.
 • Vép , belterületi csapadékvíz elvezetés. Tervezési feladatok összesen 2760 méter hosszúságban.
 • Sárvár, Kertváros nyugati része csapadékvíz-elvezető rendszerének fejlesztése összesen 3770 méter hosszúságban.
 • Sárvár, Sársziget utcától és Ikervári utcától északra eső területek csapadékvíz-elvezető rendszerének fejlesztése - tanulmányterv szintjén
 • A tendert a MÉLYÉPTERV ENVIRO Mérnöki, Tervező és Szolgáltató Kft. nyerte, amely 37 millió 786 ezer forintért végzi el a munkát. Ez egy budapesti cég, amelynek tavalyi árbevétele 201 millió forint volt. 16 alkalmazottat foglalkoztat. Egyedül ők adtak be ajánlatot.

  5. Kerékpárutak tervezése

 • Bük-Sajtoskál kerékpárút fejlesztése. Tervezési feladatok összesen 1300 m hosszúságban. Bük Város Önkormányzata közvilágítással ellátott kerékpárút és járda szakaszt kíván terveztetni Bük - Bő közút bükfürdői bekötő úttól induló, Sajtoskál felé vezető közút jobb oldali sávjában. A tervezett kétsávos kerékpárút járdával és a szükséges közvilágítással (javasolt a fenntartható, pl. napelemes világítás kialakítása) készül kb. 1300 m hosszan. Az út felülete zökkenőmentes térkőből kialakítva, a sávok színes térkővel elválasztva, a szegélyek bazaltkőből.
 • Szentgotthárd-Rábatótfalu városrészen a 7454-es jelű Vasszentmihály Felsőszölnök összekötő út 13+000 és 15+600 km szelvényei közötti szakaszán kerékpárút fejlesztése, összesen 2600 m hosszúságban.
 • A tendert a Célirány Generáltervező Kft. nyerte, amely 26,4 millió forintért végzi el e munkát. Az öt főt foglalkoztató budapesti cég tavalyi árbevétele 15 millió forint volt.

  Rajtuk kívül még egy pályázó volt, a PANNONWAY Építő Kft . (Zalaegerszeg).

  A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság