Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Müller Cecília szerint felfutóban a járvány, és jó, ha beoltatjuk megunkat influenza ellen is

481 egészségügyi dolgozó aktívan fertőzött.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A koronavírus-járvány második hullámának felfutó, aktív szakaszában vagyunk, egész Európában nő a fertőzöttek száma - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília ismertette a mai számokat:

péntekre 1322-vel nőtt a fertőzöttek száma, és elhunyt 17 idős, krónikus beteg.

Az elhunytak életkora 61 és 96 év között volt , mindegyikük esetében fennállt valamilyen krónikus betegség - tette hozzá.

Beszámolt arról, hogy koronavírus-fertőzéssel 740 embert kezelnek kórházban, 47-en szorulnak lélegeztetőgépre.

Felfutóban a járvány

Európa többi részéhez és az egész világhoz hasonlóan Magyarországon is emelkedik fertőzések száma. Jelentősen emelkedett az esetszám a környező országokban, Szlovákiában, Ukrajnában, Romániában, Horvátországban, Csehországban és Lengyelországban is - jelezte.

Mit tehetünk?

Az országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet, hogy az emberek saját maguk is sokat tehetnek egészségük érdekében. A krónikus betegeknek azt ajánlja, hogy folyamatosan gondoskodjanak rendszeresen szedett gyógyszereikről, így csökkenteni lehet annak kockázatát, hogy a fertőzés súlyos formában alakuljon ki. Ezen kívül az immunrendszer erősítésére érdemes vitaminokat - elsősorban D- és C-vitamint - szedni, és nem szabad elfelejtkezni a rendszeres és megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásról sem.

Aki esetleg nem tudná: Müller Cecília
koronavirus.gov.hu

Ismét felhívta a figyelmet az október második felétől elérhető influenza elleni védőoltás fontosságára, mint mondta, a krónikus betegeknek kifejezetten érdemes kérniük az oltást.

Még néhány szám

Müller Cecília elmondta, az operatív törzs döntése értelmében 33 óvodában és hat iskolában rendeltek el rendkívüli szüntet, 121 osztályban és öt iskolában van digitális tanrend .

Kérdésre válaszolva elmondta, a szociális intézmények és a kórházak saját hatáskörben ellenőrzik a látogatási tilalom betartását, egyelőre nem érkezett a hatóságokhoz ennek megszegésére vonatkozó bejelentés.

Müller Cecília beszámolt arról is, hogy a járvány tavaszi kezdete óta 1 234 egészségügyi dolgozó vált koronavírus-pozitívvá, jelenleg 481 aktív pozitív esetről tudnak az ő körükben, ez az aktív betegek 2,23 százaléka.

Gyógyszer a láthatáron

A szakember szintén kérdés kapcsán mondta el, hogy a favipiravir hatóanyagú gyógyszer egyelőre kísérleti szerként, klinikai kipróbálás alatt van Magyarországon. "Jellemzően a középsúlyos esetek korai szakában tűnik hatékonynak" - mondta.

A gyógyszerrel kapcsolatos részletekről lapunk korábban részletesen írt Gyógyszerteszt Magyarországon - "Hat nap alatt kisöpri a koronavírust a szervezetből" 2020. October 02. 10:06 .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés

Hírek

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra