Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Két és fél évet is várhat majd a túlórapénzére vagy a szabadnapjára

Ez a lényege a kormány legújabb ötletének. Három évre emelnék a munkaidő-keret elszámolását, a szakszervezetek rabszolgaságról beszélnek.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyéni képviselői indítvánnyal akarja módosítani a Fidesz a Munka Törvénykönyvét. Ez a módszer azért

népszerű

az Orbán-kormánynál, mert így el lehet kerülni a szakmai és érdekképviseleti egyeztetést, és gyorsan át lehet vinni az országgyűlésen a módosítást.

Három hetet is dolgoztathat egyben a főnök

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Most ezzel a módszerrel a Munka Törvénykönyvét akarják módosítani, mégpedig a munkaidő-keret elszámolását. Ez a keret jelenti azt a határidőt, amin belül a munkáltatónak el kell számolnia a munkavállalóval a túlórákat. A Fidesz-kormány előtt ez az időkeret két hónap volt, pár éve egy évre emelték. Most pedig három évre tervezik.

Forrás: 24.hu

Ha elfogadja az országgyűlés a módosítást, a munkavállaló nem panaszkodhat, ha két és fél évvel később kapja meg a túlórapénzt. És az is hogy akár heteket dolgoztatják egyfolytában, és majd, valamikor, három éven belül kaphat ezért szabadnapokat.

A terv miatt a szakszervezetek felháborodtak, a VDSZ számításai szerint a módosítással az amúgy is extrém módon túlterhelt magyar dolgozók plusz juttatás nélküli túlórái akár évi 400 órával emelkedhetnek. Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség országos elnöke szerint már most sem mindig megfelelően adják ki a pihenőidőt, és gyakori a 10-21 napot meghaladó egybefüggő munkavégzés.

Ez egy rabszolgatörvény

Kijelentette: a törvénytelenségek és szabálytalanságok mellett megengedhetetlen, hogy a valamikori kéthavi munkaidő-keret egyoldalúan hároméves munkaidő-keretre nőjön, miközben a semmitmondó korlátozás mellett a munkavállalói érdekek, a család és munka egyensúlya, a magánélet teljesen alárendelődik a munkáltató akaratának.

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja a Munka törvénykönyvének újabb változtatását, ez nem más szerintük, mint egy rabszolgatörvény. Úgy vélik, a kormány egyéni képviselői beadvány mögé bújva, gyáva módon kívánja a multik érdekeit védeni a munkavállalók kárára.

A Fidesz 2011-ben nyúlt először a Munka Törvénykönyvéhez Könnyebben bukhatjuk el a bérünket július 1-től 2012. June 30. 13:48 , akkor jött a szabadság idejének csökkentése, a munkavállalók kirúgásának megkönnyítése, a túlóra felső határának az emelése, a pihenőidő munkáltató általi egyoldalú beosztása.

Aztán jött a megváltozott munkaképességűek elleni támadás Segélykiáltás a Savaria Nett-Packból 2013. October 17. 12:49 , majd a diákmunkások munkájának leértékelése Miért akarja a kormány, hogy a diákmunkások kevesebbett keressenek? 2016. May 03. 15:20 . Most pedig itt az új szabály, ami gyakorlatilag szabad kezet ad a munkáltatónak a túlóráztatásra, és arra, hogy az ezért járó pénzhez vagy szabadidőhöz akár évek múlva jusson hozzá a munkavállaló.

Címlapfotó: 24.hu

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés