Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Könnyebben bukhatjuk el a bérünket július 1-től

A jövő hónap elejétől a munkavállalókat könnyebben utcára tehetik a foglalkoztóik, legalábbis ezt teszi lehetővé a dolgozók számára többségében hátrányos Munka törvénykönyve. Jó hír viszont, hogy a fizetésünket előbb megkaphatjuk.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ismét tanácsos hajókötél vastagságúra gyúrni az idegeinket, hiszen július 1-jétől újabb, jóval több bosszúsággal, mint örömmel járó fordulópont következik az életünkben. Hasonló dátummal utoljára április 15-én szembesülhettünk, hiszen akkor lépett életbe az új szabálysértési törvény, amely a közlekedőknek dupla büntetési tarifákat hozott Duplán fizethet az autós, ha vitatja a büntetését 2012. April 17. 08:33 , az önkormányzatok számára pedig a szankcionálási lehetőség átmeneti hiányát Büntetés nélkül megszeghetők a helyi rendeletek? 2012. April 23. 11:32 jelentette. Szintén ekkor húzta be a féket a MÁV, a GySEV és a Volán, a közlekedési vállalatoknak ugyanis jelentős járatritkítást Behúzza a féket a MÁV, a GYSEV és a Volán is - Járatmegszüntetések országszerte 2012. April 14. 08:42 kellett végrehajtaniuk.

Új adók, változó munkajogi szabályok

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A hét utolsó napjától pedig új adók várnak ránk, de változik a Munka törvénykönyve (Mt.), az egészségügyi rendszer, valamint a személyszállítási törvény is. Haladjunk szép sorjában! Arról, hogy a kormány az elkövetkező időszakban milyen új adókra Újabb sarcok jönnek a padlón vergődő GDP nyomán? 2012. May 17. 07:55 építené az ország jövőjét, korábban egy hosszabb írásunkban beszámoltunk. Ezek közül kettőt már július 1-jétől bevezetnek. Az egyik a telefonadó, melyről korábban az összes fontos tudnivalót összefoglaltuk. Mobile Hard: még drágább a telefonszámlád! 2012. May 26. 08:32

Április 15-étől a vezetés közbeni mobilozásért járó büntetés, július 1-jétől a telefon percdíja drágul
ronnyrich.com

A fentiekben hivatkozott cikkünket annyival kell kiegészítenünk, hogy mostanra biztossá vált: a szolgáltatók a beszedett, majd az államkasszába továbbított sarcot nem „nyelik le”, hanem ráterhelik az ügyfelekre. A Telenor még a júliust sem várta meg, ugyanis már június 16-ától bevezette az új, megemelt tarifáit. A Vodafone szintén jelezte: az adóterheket megosztja lakossági és vállalati ügyfeleivel. A Magyar Telekom szándékairól egyelőre kevesebbet lehet tudni, két kisebb cég, a Business Telecom és a Tesco Mobile pedig nem emeli az árait.

A mezőgazdasági termények egy részénél, így a gabonaféléknél, az olajos magvaknál és a fehérjenövényeknél a fordított áfa szabályai érvényesek július 1-jétől. Ennek lényege, hogy az eladó nem számít fel áfát, azt a vásárlónak kell kifizetnie, méghozzá közvetlenül az államnak. Ezt az adót a kormány indoklása szerint az utóbbi években egyre nagyobb méreteket öltött áfacsalások miatt vezetik be. A rendelkezéstől nem mellesleg idén 10, jövőre 15 milliárd forint pluszbevételt várnak.

Fordított adózás néhány mezőgazdasági termény után. Ki mint vet, úgy arat?
Nyugat.hu

További, az általános forgalmi adóval kapcsolatos változás (igaz ez nem július 1-jétől, hanem 5-étől lép életbe), hogy a zenei fesztiválok belépőjegyei után már nem 27, hanem 18 százalékos áfával kell kalkulálni. Így, ha a szervezők is úgy akarják, csökkenhet a tikettek ára.

Már a minimálbér sem lesz egységes

Rengeteg újdonság lesz az Mt.-ben is. Ezek többségéről egy korábbi MSZOSZ-sajtótájékoztató kapcsán már bővebben is értekeztünk. Bérre menő harcok: sokat veszíthetünk 2012. April 18. 14:17 Az alábbiakban csak az általunk legfontosabbaknak tartott módosulásokra térünk ki, címszavakban. Szakértők szerint az új munkajogi szabályok rugalmasabbá teszik a cégek életét, ám kiszolgáltatottabbá válnak miatta a dolgozók. Megszűnik a délutános és az éjszakai pótlék közti különbség, a műszakpótlék mértéke egységesen 30 százalék lesz. Más értelmezést kap a műszak fogalma, ugyanis csak 18 órától másnap 6 óráig jár majd a pótlék.

Kiszolgáltatottabbá válhatnak a dolgozók
profpeti

Megszűnik az egységes minimálbér is, így a kormánynak lehetősége lesz szakmánként eltérő fizetési minimumokat előírni. 200-ról 250-re nő a túlóra éves plafonja. Július 1-jétől már nem illeti meg teljes védettség a gyermekük 3 éves kora előtt a munkába visszatérő kismamákat. A napi pihenőidő 11-ről 8 órára csökken. 10 nappal zsugorodhat az éves szabadság, mostantól 20 nap jár alapszabadságként, a többi pótszabadságnak minősül, ami csupán az adható kategóriába tartozik. (A szabadságolási előírások azonban csak jövőre lépnek életbe.)

Amennyiben nem leszünk kellően óvatosak, a korábbiaknál könnyebben ugorhat a bérünk. A jövőben ugyanis maximum egyhavi személyi alapbér erejéig pénzbüntetéssel is sújtható az alkalmazott, de csak akkor, ha ez a munkaszerződésben (vagy a kollektív szerződésben vagy az üzemi megállapodásban) is szerepel. Módosulnak a felelősségi szabályok. Amennyiben a munkahelyi kárt a dolgozó enyhe gondatlanságból adódóan okozta, úgy a korábbiakhoz képest mintegy nyolcszorosával, a négyhavi távolléti díjának megfelelő összegig felel.

Legalizálják a hálapénzt

Július 1-jétől már nyíltan beszélnek arról, ami egykor sokáig nem került törvények és egyéb szabályzatok lapjaira. Az Mt. most életbe lépő része alapján ugyanis legális lesz a hálapénz. Az egészségügyi dolgozók a betegek tömött borítékokban megnyilvánuló köszönetét akkor vehetik át, ha ezt főnökükkel is egyeztették.

Legálisan vehetik át a hálapénzt
Nyugat.hu

S ha már az egészségügynél járunk. A következő hónap első napjától életbe lép az új ellátási rendszer, melyről a kormány azt mondta, úgy állapították meg, hogy az országban ne legyen lefedetlen térség. A valóságban viszont több kórházban teljes osztályokat zárnak be. Ez a központilag funkcióváltásnak nevezett döntés érinti a körmendi kórházat is, ahol a szülészet szűnik meg. A körmendi kórházért tüntettek 2012. June 21. 21:20

Magatokon spóroljatok, ne az egészségünkön! Tüntetés a körmendi kórházért
Tánczos Mihály

Szintén július elsején indul az országos online várólista-nyilvántartási rendszer, amelyen bárki nyomon követheti, hogy a különböző műtétekre hányan várakoznak az országban. A jövő hónapban gyakrabban kell vizsgálatokra járniuk a cukorbetegeknek, illetve a prosztatarákban szenvedőknek, mivel az általuk vásárolt gyógyszerek árának támogatásánál figyelembe veszik majd a terápia eredményességét is.

Ha minden jól megy, előbb jön a fizetés

A személyszállításban azokon a településeken, ahol ehhez adott az infrastruktúra, napi három vonatpárnak kell közlekednie. A közlekedést ráadásul úgy kell megszervezni, hogy a településekről a megyeszékhelyre egy, a fővárosba pedig két átszállással lehessen eljutni. A törvény szabályozza azt is, amin korábban rendszeresen hajba kaptak a felek, vagyis a sztrájk idején nyújtandó elégséges szolgáltatást. Így a társaságoknak a helyi és elővárosi közlekedésben a megrendelt szolgáltatás 66, országos és regionális viszonylatban pedig 50 százalékát kell biztosítaniuk.

A végére tartogattuk a jó hírt: júliustól, ha megfelelően indul be a nagyjából két éve elkezdett technikai fejlesztés, az utalást követően néhány órán belül megérkezhet a munkavállalók bankszámlájára a fizetésük. Ez nagy előrelépés a jelenlegi egynapos átfutási időhöz képest, bár ahogy a fenti ábra mutatja: a nyár második hónapjától bőven lesz is mit fizetni...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

A körmendi kórházért tüntettek

Demonstrációt szervezett a Jobbik a körmendi kórház elé, tiltakozva a szülészet bezárása és további tervezett leépítések ellen. Aláírásgyűjtésbe is kezdtek a kórházért.

Mobile Hard: még drágább a telefonszámlád!

Alig egy hét elteltével már módosítanák is a sakknyelven szólva rapid partiban elfogadott távközlési adó szabályait. Az új közteher legfőbb vesztesei a családok és a cégek lehetnek.

Újabb sarcok jönnek a padlón vergődő GDP nyomán?

Bár még csak most kezdtünk fintorogva ismerkedni a távközlési, vagy éppen a tranzakciós adó nevével, a bruttó hazai termék 0,7 százalékos csökkenése már ismételt kiigazításokat eredményezhet.

Ittál már? Akkor nincs több feles!

A pityókásan érkezőket a törvény értelmében már nem szolgálhatják ki szeszes itallal. A szombathelyi közterület-felügyelők pedig egy rövid, átmeneti időszak után bírságolnak majd.

Büntetés nélkül megszeghetők a helyi rendeletek?

Parkolás, kutyasétáltatás. Két példa azon gyakori tevékenységeink közül, melyek szabályainak megsértését az önkormányzat április 15-étől már nem szankcionálhatja.

Bérre menő harcok: sokat veszíthetünk

Július 1-jétől megszűnik az egységes minimálkereset, és az emberek könnyebben kerülhetnek utcára. Még nehezebb sors vár az állami alkalmazottakra?

Behúzza a féket a MÁV, a GYSEV és a Volán is - Járatmegszüntetések országszerte

Országosan napi 410 vonat és 30 buszjárattól búcsúzunk el vasárnaptól. A járatritkítás nagyban érinti Vas megyét is. A szakmabeliek nem értik az egészet.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés