Nagy Éva: Hihetetlen, milyen sokat adott nekem kapcsolatokban is ez a könyvtári munka

Bemutatjuk a nőt, aki sokat tett Szombathely kultúrájáért. Arra is megkértük Nagy Éva könyvtárigazgatót, hogy ajánljon öt igazán jó könyvet.

A Szent Márton-díjátadón tavaly megkapta a Szombathely Kultúrájáért életműdíjat. A kitüntetésnek lett visszhangja?

Magam is meglepődtem hogy mennyire. Még ma, hónapokkal később, a piacon ketten is odajöttek hozzám és gratuláltak. Az évvégi rendezvényeken olvasók sora keresett meg, kis ajándékokat hoztak, jöttek megköszönni sokszínű programjainkat. Számtalan kolléga hívott fel, és elmondta, mennyire örül a díjamnak. Bevallom, jólesett, nem számítottam az elismerésem ilyen fogadtatására.

Nagy Éva nem várta, hogy ennyien gratulálnak majd a kulturális díjhoz
Vágvölgyi Bálint

1977-ben végzett a szombathelyi főiskola magyar-könyvtár szakán, rögtön a Berzsenyi Dániel Könyvtárba szerződött. Húsz évig volt igazgatóhelyettes Pallósiné dr. Toldi Márta mellett, majd az ő nyugdíjba vonulásával 2014-től az intézmény igazgatója lett. Soha nem gondolta, hogy inkább elmegy tanítani?

A könyvtárat mindig akartam, de az elején nagyon megszenvedtem. 1972-ben indult a BDF 4 éves könyvtáros képzése, mi voltunk a második évfolyam. A főiskolai csoportból hárman (Köbölkuti Katalinnal, Kiss Ildikóval) kezdtünk dolgozni megyei könyvtárban. Meg kellett találni a helyünket, felsőfokú képzettségünket, ambícióinkat, új ötleteinket nem minden kolléga vette jó néven. Az elején bizony megkeserítették az életünket, pedig mi csak dolgozni akartunk.

Szombathely régen és ma - A Berzsenyi Könyvtár
BDMK archívum - Garas Kálmán

Párt delegálta hivatalnokok voltak?

Nem, ők is megfelelően képzettek voltak, sőt előnyt is jelentett helyismeretük, gyakorlatuk, de talán túl sok volt a fiatalságunk, lendületünk. Nem éreztem jól magam az első pár évben, megpróbáltam iskolai könyvtári állást is találni, de nem sikerült, így maradtam. Lassan aztán megváltozott a helyzetünk, kaptunk személyre szóló feladatokat, szakmai publikációink lettek, kiállításokat, rendezvényeket szerveztünk. Aztán a munkatársak is elfogadtak bennünket. Engem kicsit később, mint Köbölkuti Katit, valószínűleg amiatt, hogy nem csomagoltam be a véleményemet. Idő kellett hogy belássam, a kritika bizony bántó is tud lenni.

Népművelő-könyvtár szakos hallgatók könyvtári gyakorlata
BDK archívum - MTI

Pedig akkoriban nagyon más presztízse volt egy könyvtárosnak. Nem kellett annyira megküzdeni az olvasókért sem. Nagyon sok híres ember, író, költő volt anno könyvtáros, mint például Gazdag Erzsi vagy Weöres Sándor, Hamvas Béla.

Más könyvtárkép élt az emberekben, a csendes, elmélyült kutatás, olvasás helyszíne, komoly intézmény. A megyei könyvtárak hivatalosan is a tudományos könyvtárak közé tartoztak. Nagy dolog volt ide kerülni, bár akkoriban sok könyvtár működött és volt álláslehetőség is. Talán nagyobb is volt az elismertsége a szakmánknak, jó volt a képzés, tudományos kutatások folytak, például az Országos Széchényi Könyvtárban olvasáskutatással foglalkozó műhely működött, Nagy Attila, Kamarás István szociológusok vezetésével. Néhány vizsgálatuknak én is részese lehettem.

A könyvkiadás akkoriban főleg az értékes szépirodalmat támogatta, jóval kevesebb volt a népszerű irodalom, nagyon kellett ismerni a kínálatot, hogy tudjuk szórakoztató műveket is ajánlani az olvasóknak. Rengeteg könyvet adtak ki, óriási példányszámban, nem mindegyik találta meg az olvasóját, később sokat selejtezünk. Ezt viszont élvezettel csináltam.

Miért szerette a szelektálást?

Mert olyan könyvekre bukkantam, amelyek addig fel sem tűntek a polcokon.

El is kellett olvasnia őket?

Nem feltétlenül, de az ember sok mindent elolvasott, ami a keze ügyébe került. Az önkénteseink is szeretik az állománygondozást, mert sok olyan könyvet találnak, amit nem ismertek. Fiókkönyvtári instruktorként helyettesítettem a Zanati fiókkönyvtárban, ott akadt a kezembe Szolzsenyicin Ivan Gyenyiszovics egy napja című regénye. A megjelenése után hamarosan bevonták, csak ez az egy példány maradt meg a gyűjteményben. Ma is őrizzük, mint első kiadást. A hálózat felelőseként sokat jártam a fiókkönyvtárakba, amit szintén nagyon szerettem, megismertem a város külterületeit, érdekes emberekkel találkozhattam.

Vágvölgyi Bálint

Hihetetlen, milyen sokat adott nekem kapcsolatok terén is ez a munka!

Aktív olvasószolgálatos koromban sok rendezvényt szerveztem, kiállításokat, író-olvasó találkozókat tartottunk. Így találkozhattam Janikovszky Évával vagy Kass Jánossal, aki rajzolt is rólam egy portrét, amit máig őrzök. Nagy szeretettel emlékszem azokra a kollégáimra, akiktől nem csak emberi tartást, de szakmailag is sokat tanultam. Ott volt mindjárt első főnököm, Takács Miklós, aki nagyon kemény vezető volt, nem egyszer rettegve ültem az irodájában (ami ma az enyém) a kanapé szélén. Nem úgy volt, mint most nálam, hogy mindig nyitva áll az ajtó, csak hívásra jöhettünk. Viszont Takács Miklóstól megtanulta az ember, hogy a határidőket következetesen be kell tartani, két sort is úgy kell megírni, hogy bármikor vállalható legyen a stílusa, helyesírása, mondanivalója. Nem fájdalommentes, de nagyon hatásos vezetői módszer volt. Irányítása alatt lett országosan elismert a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár.

Pallósiné dr. Toldi Mártával 20 évig dolgoztunk együtt, hihetetlen szimbiózis alakult ki közöttünk, sokan a mai napig összekevernek bennünket, holott nem is hasonlítottunk egymásra, annyira együtt voltunk. Jellemző, hogy őt is megállították, neki is gratuláltak, amikor most díjat kaptam:) Tényleg nagyon egyformán gondolkodtunk, ezért sem okozott különösebb nehézséget az átállás, amikor ő 2014-ben elment nyugdíjba, én pedig átvettem az intézmény irányítását.

Szombathely régen és ma - A Berzsenyi Könyvtár
Vágvölgyi Bálint

Sokat úgy gondolják, könyvtárosnak lenni biztos magányos műfaj, naphosszat alig találkozik valakivel, elmolyol a polcok között…

Pedig dehogy, komoly kapcsolatépítő képességgel kell rendelkezni annak, aki könyvtárosnak áll. Figyelemmel kell lennie másokra, érdeklődni, következménnyel járó tanácsot adni, mindig az elvárható udvariassággal. Olvasószolgálatosként csak akkor tudsz valóban segíteni, ha megismerted az olvasókat.

Minden kollégának megvan a maga kis udvartartása, akik járnak hozzá, és bíznak benne.

Ha nagy ritkán felmegyek az olvasószolgálatba, még mindig megszólítanak a régiek közül, tudok-e valami új könyvet ajánlani. Nekem egy komoly, évtizedeken át tartó barátságot adott a könyvtár, az idős hölgy már 93 éves, a mai napig látogatom, rendszeresen viszek neki könyveket. Mindig is nagyon jó volt számára olvasnivalót keresni, mert a minőséget kedvelte. Már megromlott a látása, sokkal kevesebbet olvas, legutóbb például Vásáry Tamás életrajzi könyvét.

Gyerekkoromban a könyvtárak olyanok voltak, mint a kórházak, mély csöndben kellett a polcok között közlekedni. Ehhez képest a tizenéves lányom és barátai imádják a légkörét, naponta jönnek át a szomszédos iskolából, mert itt lehet beszélgetni és házit írni. Ki kellett találni ezt az új profilt, hogy ide bármikor szabadon be lehessen jönni?

Nem volt egyszerű, sokan ragaszkodtak a szakmánkban is a könyvtár elit intézmény voltához, a csendhez, fegyelemhez. Aztán lassan, az elvárásoknak megfelelően, elkezdtek nyitni, az új épületek a 90-es évek után már nagyobb közösségi terekkel készültek vagy újultak meg, (akárcsak a miénk, 2002-ben) ahol még több és színesebb programot lehet szervezni. Az utolsó könyvtári éjszakánkon például közel százan ropták a táncot a Boglya és a Hangyaboly zenéjére. Ki hitte volna ezt 30 évvel ezelőtt!

Minden olvasói tér használható ingyenes látogatójeggyel, valamennyi szolgáltatást igénybe lehet venni, a kölcsönzésen kívül. Szerencsére olyan munkatársaink vannak, akik szívesen dolgoznak a szolgáltatásban. Kivételes öröm például, hogy két olyan gyermekkönyvtárosunk van, akik fantasztikusan értik ezt a korosztályt, de médiatáros kollégánk ötleteivel, programjaival a tizenévesek felé is nyitottunk.

Ide tényleg bármikor nyugodtan bejöhetnek, ha nem akarnak kölcsönözni, akkor is, mert az a lényeg, hogy érezzék jól magukat!

A felújítással már úgy próbáltuk a tereket kialakítani, hogy a megváltozott használói szokásoknak is megfeleljenek. Ott a 2. szint, ahová felmehetnek azok, akik csendre vágynak, akiket zavar az első szint nyüzsgése. Közben annyira önjáró lett a programszervezés, olyan sokan szeretnének itt könyvet bemutatni, kiállítást rendezni, hogy mi már nehezen illesztjük be a saját programjainkat.

Pedig azt is gondolhatnánk, hogy egyre kisebb az igény a könyvtárakra, hiszen mindent digitalizálnak, amik aztán a netről egyből letölthetőek.

Én nem vagyok pesszimista a könyvtárak sorsát illetően. Dániában van arra példa, hogy személyzet nélkül működik a könyvtár, önkiszolgáló kölcsönzéssel. A Goethe Intézetben egy könyvtári konferencián viszont arról számoltak be, hogy egyre több németországi intézményben újra a hagyományos szolgáltatásokat igénylik az olvasók: a könyvtárost, a beszélgetést, könyvajánlást, segítséget a tanuláshoz.

Nagy Éva

Mert a könyvtáros feladata egyáltalán nem csak az olvasójegy érvényesítése és a könyv kölcsönzésének dokumentálása.

Úgy tűnik, a könyvtárak, mint közösségi helyek mélyebben beágyazottak a társadalmunkba, mintsem az elsőre gondoltuk volna, és valós igény van rájuk.

Ugyanakkor számítógépen ingyen letölthet bárki bármit, filmet vagy könyvet.

Ami, tegyük hozzá, szerzői jogi szempontból nonszensz. A könyvtárban mi csak olyan dvd filmeket forgalmazhatunk, amelyekre ki van fizetve a továbbkölcsönzési díj. A könyveknél is van a jogdíj érvényesítésére egy sokkal bonyolultabb mechanizmus. Hatalmas a káosz szerzői jog terén, de ennek a nagy szabadságnak előbb-utóbb vége lesz, tarthatatlan.

Külföldön például alap, hogy filmeket online ingyen nem nagyon töltögethetünk le.

Magyarországon hiába kőkemény a szerzői jogi törvény. Vannak nagyon szigorú elvárások, bizonyos szerzők jogutódjai mindenre figyelnek, nem kockáztathatjuk a büntetést, esetleg a kiadvány visszavonását. Ehhez képest bármilyen filmet vagy regényt, a legfrissebbeket is letölthetem. Nagyon nehéz lesz itt betartani és betartatni a törvényt.

Tényleg, kölcsönöznek a szombathelyiek filmeket és zenéket?

A dvd kölcsönzések száma érdekes módon nem csökkent, az audio anyagoké viszont jelentősen. Aminek lenne közönsége, és nem nagyon értem miért nem adnak ki többet, azok a hangoskönyvek. Sokan érdeklődnek, háttérként is hallgatnák, viszont valamilyen okból többnyire csak szűk területet érintő ismeretterjesztő könyvek és értékes szépirodalom jelenik meg. Ez örvendetes, de az érdeklődők igényelnének könnyebb olvasmányokat, népszerű irodalmat is. Nagyon szűk a kínálat.

Hiány van még a nagybetűs, kifejezetten idősek, vagy gyengénlátók számára készülő könyvekből, korábban nagyobb volt a kínálat, de a kiadók valószínűleg nem látták benne az igazi üzletet.

Nagy Éva
Vágvölgyi Bálint

Milyen a látogatottságuk? A fiókkönyvtáraik még működnek?

A város szélein heti több napos nyitvatartással 3 nagy fiókkönyvtár működik. A városon kívül a megye könyvtári ellátásába is bekapcsolódunk, 201 település szolgáltatását szervezzük városi könyvtárak bevonásával. Nemcsak könyveket viszünk, hanem programokat szervezünk, köztük számítógépes ismeretek oktatását, szakmai segítséget is nyújtunk. Általánosságban elmondható, hogy kiválóan működik ez a rendszer, Vas megyében nincs könyvtári szempontból ellátatlan település.

Itt, a központi épületben évente több mint 500 programot bonyolítunk le.

Mindemellett most már ez a harmadik év, hogy növekszik a beiratkozott olvasóink száma és az igénybevétel. A kölcsönzött kötetek száma a lakosságszámhoz viszonyítva az egyik legmagasabb az országban, évi 350 ezer körüli.

14 ezer fölötti a beiratkozott olvasók száma, de mi ezt az adatot nem is tartjuk annyira fontosnak. A családi kölcsönzés a jellemző, örülünk, ha az éppen ráérő tagja, a nagymama vagy a gyerek viszi haza mindenkinek a könyveket. Vannak erről szakmai vitáink és a bevétel is fontos, 24 millió forint egy évben, de látjuk, hogy jönnek az ingyenes látogatójeggyel, használják a szolgáltatásokat, részt vesznek a nagyon népszerű programjainkon.

Azt már tudjuk, hogy egyik fő hobbija egyházasrádóci kertje, Buja angolkertet épített a falusi udvarából a szombathelyi könyvtárigazgató 2016. October 10. 20:03 rendszeresen posztol a közösségi oldalán fotókat az éppen nyíló virágokról. Másfél év múlva nyugdíjba megy, akkor végre teljes erőbedobással kertészkedhet?

A kertészkedés nagyon jó kiegészítő elfoglaltság, de azért szeretnék még valami hasznosat is csinálni. Kicsit félek tőle, hogy a napi tíz óra helyébe mi fog majd lépni, ezt még ki kell találnom.

Fárasztó időnként a munka, sok az adminisztratív feladat, szabályzatokat kell készíteni, komoly felelősség a költségvetés szabályos és takarékos felhasználása, a nagy épületben mindig elromlik valami, intézni kell az ajánlatokat, megrendeléseket. Néha igazán vonzónak tűnik a nem is olyan távoli nyugdíjas időszak. Visszatérve a kérdésre, kertészkedés mellett azért mással is szeretnék foglalkozni. Tervezem az Életünk folyóirat hatalmas és értékes irattárának rendezését és önkénteskedni is szeretnék. Emellett végre több időm jut majd olvasásra, erre is vágyom már, nagyon jó lesz, hogy végre el tudok menni színházba, kiállításokra, más intézmények programjaira. Minden nap itt vagyok este 6-ig, a munka mellett szinte semmire nem jut időm.

Nagy Éva kertjében
Buja angolkertet épített a falusi udvarából
Nagy Éva

Nem csak a virágokat, az állatokat is szereti. Hányat nevel most?

Volt kutyánk is korábban, most egy hivatalos macskánk van, Mici, aki nagyon öregen és betegen érkezett. Szerintem úgy tették be hozzánk a kerítésen, alig tudott járni. Most is bicegős, duci, foga csak kettő van. Ő az, aki bent él a házban, de ősszel meggyarapodtunk, érkezett hozzánk még két cica. Nem tudom őket bevinni, hiába van macskaajtó, mert Mici nem viseli el. Vannak viszont épített macskaházaink, ott laknak.

Jó lenne egyszer itt a könyvtárban is tartani egy állatbarát napot, amikor mindenki elhozhatná a házi kedvenceit, de erről még biztosan sokat kell egyeztetni. Viszont remek kezdeményezésnek tartom, hogy például az Egyesült Államokban olvasási nehézségekkel küzdő gyerekek kutyáknak olvasnak fel, így nincs szigorú kontroll, csak egy kedves figyelő szempár. A tapasztalatok az olvasási képesség javulását mutatták és nagyon kedvelt szolgáltatás lett.

Nagy Éva kertje
Buja angolkertet épített a falusi udvarából - katt a képgalériára
Nagy Éva

Nemcsak a kutyák, de a hajléktalanok jelenlétét is sokan nehezen tolerálják a könyvtárban. Hogy van Ön ezzel?

A szabályzatunk szerint senkit sem zárhatunk ki a könyvtárból. Aki betartja az alapvető emberi normákat, nem agresszív, nem akar italozni, annak helyet kell biztosítanunk. Mivel ők elsősorban a földszintet részesítik előnyben, azok a látogatóink, akik nem szeretnék a közelségüket, felmehetnek bármelyik olvasói térbe ingyenes látogatójeggyel.

Végezetül arra is megkértük Nagy Évát, hogy ajánljon 5 igazán jó könyvet, ami az elmúlt időszakban nagy hatással volt rá.

Íme, a válasza. (Én biztosan elolvasom őket!)

Mindegyik könyv nagy hatással volt rám és örülnék, ha felkelthetném az érdeklődést irántuk:

 • Varlam Salamov: Kolima: Történetek a sztálini lágerekből,
 • Toni Morrison: Nagyonkék
 • Mark Helprin: Téli mese
 • Száraz Miklós György: Lovak a ködben
 • Murakami Haruki: Férfiak nő nélkül
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Buja angolkertet épített a falusi udvarából a szombathelyi könyvtárigazgató

  Az egyházasrádóci családi házuk hátsó részében, Nagy Éváéknál az ablakokon függöny sincs, hogy semmi se zavarja a rálátást a kertre. Nem is akármilyenre, nézzék!

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra