"Az a szabály, hogy nincs szabály" - Bemutatunk egy szombathelyi graffitist

Nagy Zoltán szerint egy jól tervezett falfirka jó helyre rakva a város bármely pontján nem vandalizmus, hanem művészet.

Még áprilisban írtunk egy cikket, ahol összegyűjtöttük Szombathely szerintünk 10 legszebb, legkreatívabb graffitijét Szerintünk ez a 10 legszebb vagy legkreatívabb graffiti Szombathelyen 2021. April 17. 15:15 . A képek sokakat megmozgattak, és többen érdeklődtek is egy-egy impozáns falfirka hollétét illetően.

Írásunk eljutott Nagy Zoltán szombathelyi graffitishez is, aki ismerősei buzdítására azzal keresett meg minket, hogy szívesen megmutatná saját munkáit. Mi pedig most nemcsak Zoli munkáját mutatjuk be, hanem kicsit az alkotót is, aki már fiatal kora óta foglalkozik ezzel az underground művészeti ággal.

Tanultál festeni, vagy rajzolni? Esetleg volt mentorod?

Sajnos nem volt komoly mesterem soha semmiben. Édesapám tehetségét és látásmódját örököltem. Talán az is segített, hogy általános iskolában rajzszakkörbe invitált osztályfőnököm Hatz Csaba, és nem hagyta, hogy csak úgy félredobjam, abbahagyjam azokat a mázolmányokat, amik nem nyerték el a tetszésem. Ő még linómetszet lenyomat készítésére is rávett, pedig az teljesen új volt számomra.

Nagy Zoltán graffitis
Zoltán épp egy fitness termet dob fel graffiivel
Mészáros D. Zsolt

Persze ha valaki megmutatná a dolgokat és a trükköket, egyszerűbb és gyorsabb lenne a fejlődés. Minden alkotótevékenység megköveteli, hogy az ember előtte a fejében átgondolja, esténként átpörgesse a terveket, lehetőségeket. Megnéz hasonló munkákat, inspirációt gyűjt, de aztán szinte minden fújás idővel önmagát festi. Annyira el tudok merülni munka közben, hogy a fal veszi át az irányítást, én csak az eszköz vagyok.

Nagy Zoltán graffitis
szinte minden fújás idővel önmagát festi
Nagy Zoltán

Mi tetszik a legjobban a graffiti készítésben?

Egy jól tervezett falfirka jó helyre helyezve nem vandalizmus, hanem művészet. Mára elfogadottabbá vált ez a kifejezési forma is, de igazán nagy projektek még nincsenek. Tervezem, hogy a szombathelyi városvezetést megkeresve néhány legális fújáshoz az engedélyüket kérem, mert sok más városban is ikonikus hellyé váltak az így dekorált falak, lépcsők stb.

Nagy Zoltán graffitis
Néhány vonal
Nagy Zoltán
Nagy Zoltán graffitis
És a kész mű
Nagy Zoltán

Azért ha lennének nagyméretű, állványos, emelőkosaras fal megbízások, na az lenne az igazán motiváló. De bármi lehetséges.

Nagy Zoltán graffitis
Külföldön is vannak munkái, ez itt épp Ausztriában található
Nagy Zoltán

Milyen anyagokkal és technikákkal dolgozol?

Szinte minden művészeti ágban szeretem kipróbálni magam, ezért a technikákat sokszor ötvözöm. Előfordul, hogy egy nagyobb fújt felületnél, amikor tiszta részbe kell árnyékot vagy textúrát tenni, akkor a kezemet úgy használom, mint ha pasztellkrétával rajzolnék.

Így készül egy alkotás felgyorsítva

De rongydarab, kartonpapír és filctoll, ceruza is sokszor a kezem ügyébe kerül. Közhely, de az a szabály, hogy nincs szabály. Sablonokat nem használok. Az egyenes szabályos vonalakhoz gyakran festő ragasztószalaggal dolgozok, mert sokkal egyszerűbb. Pláne nagy felületen könnyebb így kiegyensúlyozottan dolgozni.

Nagy Zoltán graffitis
Még állványok nélkül az elkészült fújás
Nagy Zoltán

Van e olyan minta, ami különleges jelentéssel bír a számodra?

Ha kislányom kér, hogy rajzoljak vagy fessek valamit a szobájába. Minden egyes kedvenc felkerült a falra, Mickey egértől a Micimackóig, csakúgy, mint a korának megfelelő tini sztárok és zenekarok. Most, ha jól sejtem anime illusztrációk következnek. Remélem Ő is rákattan erre az alkotási folyamatra és később majd jön velem falakat bemaszatolni... az nagyon nagy élmény lenne. De mindig a frissen elkészült projekt a kedvenc. Amikor levonulok egy helyszínről, utána még hetekig nézegetem a telefonba mentett képeket, felidézve a fújással töltött időt.

Nagy Zoltán graffitis
Mindig a frissen elkészült projekt a kedvenc
Mészáros D. Zsolt

Van e most olyan projekt, amit tervezel, ha van melyik?

Igen, Szombathelyen is tervezek pár helyszínen fújni. Most a Derkovits-kerékpáros aluljáró projekt Kipingálják Szombathely legforgalmasabb biciklis aluljáróját 2021. May 12. 16:21 van a látókörömben, remélhetőleg sikerül megegyezni a képviselőkkel és kivitelezni a terveimet. De festettem már a városban is. A 11-es huszár út végén van egy tűzfal, amit sajnos azóta bekerítettek, de az utcáról jól látni a Low Rider-autó, a Monkey és a Batman, Joker karakterét.

Nagy Zoltán graffiti
Graffiti Szombathelyen, egy tűzfalon
Nagy Zoltán

Egyébként egy új technika felé is kacsingatok. Az epoxi gyanta használatának megismerésével szeretném ötvözni az eddig megszerzett tapasztalatokat és térben, perspektivikusan elhelyezett képeket csinálni. Érintőlegesen a szobrászat is beköszön majd ezeknél a projekteknél. Folyamatosan keresek egy nagyobb helyszínt, ahol lenne terem kibontakozni. Ha ezt megtalálnám, az nagyban elősegítené a fejlődésem.

Nagy Zoltán graffitis
Munka után már csak az öröm marad a kész mű felett. A képekre kattintva megtekintheti teljes galériánkat
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra