Nagyon erős az évkezdet a Vas megyei ingatlanpiacon

Valószínűleg sokan előrehozzák a vásárlást a kifutó állami támogatások miatt.

Bekezdett a lakáspiac januárban – erősebb a kereslet, mint a Covid előtt, de gyengébb mint tavaly.

 • Erősen indult az év a lakáspiacon: az év első három hetében közel 8 százalékkal többen érdeklődtek az eladó – használt és új – lakások iránt, mint a járvány előtt, 2020 januárjában. Igaz, a tavaly januári, nagyon intenzív kereslethez képest visszafogottabb volt a kereslet.
 • A két évvel ezelőtti kereslethez képest vannak kiemelkedően népszerű megyék, Bács-Kiskunban közel 17 százalékkal, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 18 százalékkal. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy, Vas megyében pedig 32-43 százalékkal nagyobb lett az érdeklődés. A fővárosban pedig 10 százalékos volt az erősödés.
 • Az erős évkezdet általában irányadó az év hátralévő részére, a forgatókönyv várhatóan a tavalyihoz hasonlóan alakul, az első félév várhatóan erősebb lesz, a második részben az emelkedő lakásárak, a drágább lakáshitelek és a kifutó támogatások miatt gyengébb lehet.
 • Pörgős rajtot vett az idén a lakáspiac a járvány előtti utolsó évkezdethez, azaz 2020 januárjához képest – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely saját adatok, közel egymillió telefonhívás alapján vetette össze az idei keresletet a 2021-es és 2020-as évkezdettel.

  Évkezdet számokban

  Az idei év első három hetében az új és használt lakások iránt érdeklődők száma 8 százalékkal haladta meg a járvány előtti – 2020 januárjában látott – szintet. Ez pedig erős évkezdést jelent.

  „A tavalyi első három héthez képest azonban csökkent a kereslet, több mint 10 százalékkal. Ennek a magyarázata, hogy 2021 eleje kiugró volt a 2020-ról elhalasztott adásvételek miatt. A vásárlók ugyanis már 2020 októberében számolni tudtak az állami lakásprogram tavaly bővülő új elemeivel, többek között a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése, a CSOK-os vevők illetékmentességével. Áttételesen pedig a lakásfelújítási program elindítása is extra lendületet adott a tavalyi keresletnek” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

  Kiugró eredmények

  Az elemzés szerint Budapesten a kereslet 10 százalékkal nagyobb lett 2020 januárjához képest. Ez pedig meghaladja a teljes piacon látható majdnem 8 százalékos keresletbővülést, a fővároson kívüli piacon pedig több megye még ennél is komolyabb növekedést könyvelhetett el a tavalyelőtti szintekhez képest.

 • Bács-Kiskun megyében közel 17 százalékkal,
 • Jász-Nagykun-Szolnok megyében 18,4 százalékkal,
 • Vas megyében majdnem 32 százalékkal,
 • Somogy megyében 33 százalékkal,
 • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 44 százalékkal nőtt az eladó lakások iránt érdeklődők száma.
 • Bár a tavalyi első három héthez képest az országos kereslet csökkent, azért akadnak kivételek, ugyanis Baranya megyében majdnem 6 százalékkal, a kétéves összevetésben kiugró keresletbővülést elkönyvelő Szabolcs-Szatmár-Beregben pedig közel 8 százalékkal fokozódott az érdeklődés. Budapesten 10 százalékot valamivel meghaladó csökkenés következett be.

  Ez a forgatókönyv várható idén

  Balogh László az idei évben várható tendenciákról azt mondta, a tavalyihoz hasonló forgatókönyvre lehet számítani.

  „Az erős évkezdet azért is kedvező, mert a tapasztalatok alapján a januári indulás meghatározza az év hátralévő részében várható folyamatokat, a keresletet és a lakáspiaci forgalmat tekintve. Összességében a tavalyihoz hasonló forgatókönyvre számítunk” – tette hozzá. „Az első félév erősebb lehet, mint a második. A vevők ugyanis az emelkedő lakásárak, a dráguló hitelek miatt inkább az év első felében lesznek aktívabbak. Sokan hozhatják előrébb a vásárlást amiatt is, hogy a jelenlegi szabályozás alapján néhány állami támogatás kifut az idei évben” – fogalmazott az ingatlan.com szakértője.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság