Napi 1200 hívás, 25 súlyos eset - Már több mint 300 ezren regisztráltak a Gondosóra programba

A miniszterelnöki megbízott mutatta be a Gondosóra programot Szombathelyen.

Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselőjének meghívására tartott pénteken sajtótájékoztatót Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott Szombathelyen a Gondosóra programról, amelyet a magyar kormány indított.

A miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta, az idősek biztonsága érdekében a kormány Európában egyedülálló módon indította el ezt a jelzőrendszert. Lényege, hogy minden 65 év feletti magyar nyugdíjas egy regisztrációt követően ingyenesen megkaphatja a Gondosóra nevű szerkezetet, amelyhez a kapcsolódó szolgáltatás is térítésmentes.

Ha a Gondosórát használó idős személynek valamilyen egészségügyi problémája van, egyetlen gomb megnyomásával egy diszpécserközpontba érkezik be a hívása, ahol egyébként egészségügyi végzettségű munkatársak ülnek, és pontosan meg tudják mondani, hogy a megkeresés, a probléma milyen mélységű, milyen szintű, milyen súlyú, és annak megfelelően hoznak döntést.

Amennyiben a diszpécserek – lehetőség szerint a Gondosórán keresztül jelzést leadó ügyféllel egyetértésben – úgy ítélik meg, hogy a helyzet megoldása a kontaktszemély beavatkozását igényli, úgy a korábbiakban már megadott elérhetőségeken a diszpécser felveszi vele a kapcsolatot, aki ezután közvetlen és gyors támogatást, illetve megoldást nyújthat a szépkorúnak.

Nyitrai Zsolt elmondta, a diszpécserközpontba napi több mint 1200 hívás, több mint 1200 gombnyomás fut be, 25 súlyos eset pedig egészen biztosan előfordul minden nap, és átlagosan naponta 17 alkalommal kell mentőt hívni. Eddig több mint 300 ezren regisztráltak a programra - tette hozzá.

A készülék nagy segítséget jelent nemcsak azoknak, akik használják az eszközt, hanem biztonságot és megnyugvást nyújt a felhasználó családjának, szeretteinek, hozzátartozóinak is, tudva, hogy a segítség és a biztonság egy gombnyomásra elérhető.

A Gondosóra 2G hálózaton működik, ez egy egyszerű hálózat, tehát gyakorlatilag az ország minden részén működik az eszköz, ott is, ahol gyengébb a telefonos térerő.

Az eszköz ütésálló és cseppálló, ami azt jelenti, hogy zuhanyozás közben is viselhető. Ez különösen fontos abban az esetben, ha viselője elcsúszik, elesik a fürdőszobában.

Található benne egyébként egy esésérzékelő is, így ha elesik vagy elveszíti az eszméletét az eszközt viselő személy, akkor jelez a központba. Ott pedig A GPS koordináták alapján látják, hol történt a baleset.

A készülék akkumulátora körülbelül három napig bírja, ha lemerülőben van, akkor figyelmezteti tulajdonosát.

A miniszterelnöki megbízott kiemelte, hogy ha november 16-ig regisztrál a nyugdíjas vagy segítője, akkor még karácsony előtt megérkezik a készülék.

Jagodits Zsuzsa, a Gondosóra program egyik önkéntese a félreértések elkerülése érdekében még egyszer hangsúlyozta, hogy ingyenes a készülék és a szolgáltatás is, nem kell fizetni a futárnak, amikor megérkezik a csomagban a Gondosóra. A városi legendákkal ellentétben pedig nem kell semmilyen lakáskulcsot sem leadni ahhoz, hogy valaki regisztrálhasson.

Hende Csaba a sajtótájékoztató végén elmondta, nagy biztonságérzetet ad az eszköz az időseknek és szeretteiknek, hiszen sokan élnek távol a szülőktől, nagyszülőktől. Így a nyugdíjas és családja is nyugodtabb lehet a jelzőrendszernek köszönhetően.

A programra erre a linkre kattintva lehet jelentkezni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos