Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mi is kipróbáltuk a Ne cipekedj Nagyi segítő rendszerét

A szombathelyi piac vezetése egy időseket támogató kiszállítórendszert szervezett. Ott jártunk, kipróbáltuk, milyen mások bevásárló csomagját összeállítani.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pénteken indult útjának a Ne cipekedj Nagyi! segítő mozgalom, amelyet a Szombathelyi Vásárcsarnok friss vezetősége és a Szombathelyi Önkormányzat közösen kezdeményezett, ahogy arról múlt pénteken hírt adtunk.

Ne Cipekedj, Nagyi! Önkéntes Futárszolgálat Szombathely Városi Vásárcsarnok - Facebook csoport

A múlt hét első felében a közösségi médiában tették közzé felhívásukat, mi szerint önkéntes diszpécsereket, csomagösszeállítókat és futárokat várnak az időseket segítő programba. A Ne Cipekedj, Nagyi! Önkéntes Futárszolgálat Szombathely Városi Vásárcsarnok csoport villám gyorsan népszerű lett a karitatív, proaktív megoldásokra fogékony lakosság körében. Sokan ajánlották személygépjárművüket a futárszolgáltatáshoz, volt aki biciklivel is szívesen csatlakozott volna a múlt heti télies időjárás ellenére is.

Szerkesztőségünk munkatársa múlt pénteken a Ne cipekedj mozgalom első teszt napján kapcsolódott be a bevásárló önkéntesek csapatába, amelybe Polákovics Marietta, a piac új igazgatónője mellett az MKKP vasi képviselője, önkormányzati programszervező, Pavelkovits Petra, illetve más passzivisták, továbbá az Agora két munkatársa is segédkeztek.

Így gyűltek a kiszállításra váró, önkéntesek által összeállított csomagot.
szombathely.hu

A piac két csarnok közti ideiglenes bejárata mellett közvetlenül helyet kapott egy diszpécserfülke, ahol keddtől szombatig reggel 7 és 10 óra között fogadják a beérkező vásárlói hívásokat. Az így rögzített bevásárlólistákat az önkéntes csomagösszeállítók aztán a piac Ne cipekedj Nagyi programban résztvevő árusaitól - zöldséges, húsbolt, pékség, vegyi árut értékesítő kis bolt, stb - beszerzik. Az összeállítok csomagok pedig az adott napon 12 óráig jutnak el a futárok segítségével a szombathelyi idős és rászoruló vásárlók otthonába.

A bevásárlólisták összeállításakor még nincs valós pénzmozgás az áru "megvásárlásakor", hanem a rendelés alapján az adott árusnál rögzítésre kerül egy nyomtatványcédula segítségével, a blokkokat pedig a megrendelő listájához tűzik. A hitelesített nyomtatványcédulákkal pedig a kiszállítás után számolnak el az árusok felé. A rendelő szintén a lista és blokk alapján vegytisztán látja, hogy mit kért, és mit kapott.

A futárszolgálatot igénybevevők rendelései eltérőek: van aki kevés instrukciót ad meg a diszpécsernek, van akinek fontos, melyik árustól szerezzék be neki az árut a több évtizedes bizalom és rutin alapján, és van olyan is, aki csak az adott típusú és ízvilágú almát vagy a számára kedvenc részét kéri a karajnak - kizárva mondjuk a helyettesítő termék opciót.

A pult túl oldaláról is pozitívnak tartják a segítő szerveződést.

A megkérdezett árusok szerint már az első nap kimutatható volt a napi forgalomban a futárszolgálat révén beérkezett rendelések mennyisége.

Maszkban az árusok és a segítők is
szombathely.hu

A kezdeményezés holnap, vagyis kedd reggel folytatódik, aki élne a lehetőséggel az pedig

"...ezt a számot add meg a Nagyinak és a Papának, itt tudja leadni a megrendelést: +36 20 503 8559"

- olvashatjuk a Szombathely MJV oldalán.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra