Nem annyi menekült érkezik Ukrajnából, mint amennyit a rendőrség naponta közzé tesz

A rendőrség elismerte, hogy a naponta közzétett határátkelők létszámába beleszámolják a kishatárforgalmat, így például a bevásárlóturistákat, piacozókat is.

A háború kezdete óta a rendőrség közzéteszi a Police.hu-n, valamint az MTI-n keresztül az ukrán–magyar és a román–magyar határszakaszról begyűjtött aktuális adatokat a határátlépők számáról.

Kezdetben a közlemények tartalmaztak aktuális információt az ukrán menekültek befogadásáról, az okmányok kiadásáról, illetve a rendkívüli helyzet által generált egyéb problémákról.

A 24.hu vette észre, hogy idővel egyszerűsítettek, irányadó adatként a magyar területre belépők, valamint az ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást kapók számát hagyták meg a napi tájékoztatókban.

A portál megkérdezte az ORFK-t, hogy a naponta közzétett határátlépési számadatok valóban tartalmazzák-e azokat is, akik a kishatárforgalommal jönnek Magyarországra, és még aznap, vagy néhány napon belül visszatérnek Ukrajnába. A rendőrség válasza alapján a magyar–ukrán határszakasz forgalmára vonatkozó adat a határátkelőhelyeken összesen átlépett személyek számát tartalmazza.

Arra vonatkozóan nem rendelkezünk kimutatással, hogy a határon átlépő személyek milyen célból lépnek be Magyarországra – közölte az ORFK.

A statisztika szerint május 21-22-23-án az ukrán–magyar határszakaszon 6271-en, 5543-an, illetve 5766-an léptek be Magyarországra. Az viszont nem derült ki, hogy mennyi az egyenleg az Ukrajna felé kilépők létszámának levonása után.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek