Nem csitulnak a szombathelyi Agora körüli hullámok

Ma az Éljen Szombathely frakciója reagált a Fidesz pénteki közleményére.

Közös önkormányzati cégként működik tovább a szombathelyi Agora és a Médiaközpont – írtuk pénteken Közös önkormányzati cégként működik tovább a szombathelyi Agora és a Médiaközpont 2021. January 22. 11:56 . Eszerint az önkormányzat összevonja az Agora Művelődési Központot és a Médiaközpontot, az összevont szervezetek kft-ként működnek majd. Az Agora, mint művelődési központ pedig megszűnik. Ez a lényege az átszervezésnek, ami a város hivatalos oldalán jelent meg előterjesztésként.

A Fidesz Szombathelyi Szervezete A szombathelyi Fidesz a közgyűlés szakmai bizottságainak összehívását követeli az Agora átszervezése miatt 2021. January 22. 18:15 még aznap reagált, „A FIDESZ Szombathelyi szervezete megdöbbenve figyeli a történéseket, egyúttal határozottan tiltakozik az ellen, hogy ilyen nagy horderejű – sok remek szakember egzisztenciáját is súlyosan érintő – döntés előtt nemcsak, hogy nem kérték ki a véleményét, hanem még csak tájékoztatást sem kapott.” - írták többek között.

A hullámok azonban nem ültek el, ma az Éljen Szombathely szombathelyi frakciója juttatott el egy közleményt lapunkhoz, amelyben a Fidesz kijelentéseire reagálnak. Ezt is megmutatjuk.

„Fel kell készülnünk arra, hogy a város bevételei csökkennek a jövőben, ezért szükség van a költségvetés átalakítására, kezdve az önkormányzati cégek üzleti tervének átdolgozásával, racionalizálásával. Erre szükség van a város költségvetésének kiegyensúlyozottsága végett, másrészt, hogy a válság miatt nehéz helyzetbe került lakosokon segíteni tudjunk.”

Ezt akár az Éljen Szombathely! Frakció is nyilatkozhatta volna tavasszal, a járvány első hullámának leküzdéséről szóló egyeztetést követően, hiszen ez egy korrekt, a helyzetet normálisan kezelni kívánó politikusi akaratot tükröz. A fenti idézet viszont Illés Károlytól a Fidesz helyi frakcióvezetőjétől származik. A kérdés már csak az, hogy akkor nem gondolta komolyan mondandóját, vagy most érzi azt, hogy hazugságba csomagolt hangulatkeltéssel kívánja elterelni a figyelmet frakciójának semmittevéséről.

Külön pikantériája nyilatkozatuknak, hogy annak a pártnak a nevében nyilatkoznak, amely az ő városvezetésük alatt megszüntette (valóban) a Gyermekek Háza önállóságát, amely eladta az Agora egykori székházát (Művészetek Háza), majd mintegy megkoronázva kultúrpolitikájukat el akarták kergetni a színházalapító Jordán Tamást (emlékezhetünk a direktor melletti tüntetésre, amelyen számos szombathelyi polgár állt ki igazgató úr mellett).

Nem tudjuk, mire gondoltak, amikor a kulturális dolgozók egzisztenciáját féltik. Egy olyan kormánypárt tagjaiként teszik ezt, amely egyeztetés nélkül szedte ki a közalkalmazotti jogállásukból, és tette a Munka Törvénykönyve alá a közművelődési dolgozókat. Az valóban érintette az egzisztenciájukat. A mostani elképzelés pedig az Agora jobb pályázati lehetőségeinek megteremtéséről szól amellett, hogy igen, a párhuzamosságok megszüntetése és a közpénzek megóvása valóban kimondott célunk most, és marad a jövőben is.

Végezetül azt szeretnénk kérni a mélyen tisztelt szombathelyi ellenzéktől, hogy politikai lózungok (=semmittevés) helyett vesse latba kapcsolatrendszerét, hogy a városunk költségvetéséből kieső bevételek kompenzációjáról folyó tárgyalások sikeresek legyenek. Segítsenek abban, hogy a részben a pandémia miatt, részben pedig a kormány intézkedései által kieső bevételeket megkapjuk. Önök meg tudják ítélni, melyik utat választják: segíteni szeretnék Szombathely életét, vagy az öncélú romboló várospolitikát folytatják. Ez az Önök döntése."

Éljen Szombathely! Egyesület közgyűlési frakciója

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet