Nem csökkent, hanem nőtt tavaly az államháztartási hiány

Érdekesen reagált a Pénzügyminisztérium. Szerintük csökkent.

Az előzetes adatok szerint 5018 milliárd forint, a GDP 6,7%-a volt a kormányzati szektor 2023. évi hiánya. Az egyenleg az előző évinél 911 milliárd forinttal rosszabb, GDP-arányosan közel 0,5 százalékponttal romlott – közölte kedden a KSH.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

A KSH szerint a kormányzati szektor adóssága – a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján – 2023 végén 55 134 milliárd forint volt, ami a GDP 73,5 százalékát jelenti.

Az év egészében a kormányzati szektor bevétele 31 814 milliárd forint, kiadása 36 832 milliárd forint volt.

A bevételek 3645 milliárd forinttal, 12,9 százalékkal nőttek. A kiadások 4556 milliárd forinttal, 14,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A 444 cikke egy fontos és aggasztó adatra hívja fel a figyelmet a KSH-jelentés kiadási tételei között: a kamatkiadások 1660 milliárd forinttal, 88,8 százalékkal nőttek.

A lap megjegyzi, hogy Pénzügyminisztérium reakciója fölöttébb érdekes a megjelent számokra. A minisztériumi közlemény címe: Tovább csökkentette az államadósságot a kormány.

Ebben a tavalyi, számtalanszor módosított költségvetésről kontextus nélkül azt írják: „a KSH ma reggel publikált adatai alapján az államadósság mértéke 73,5%-ra csökkent 2023-ban, míg a költségvetés hiánya 6,7%-on alakult”.

Ez részben azért érdekes, mert a KSH korábbi gyorsjelentése szerint 2022-ben 73,3 százalék volt az államadósság, ahhoz képest a tavalyi 0,2 százalékkal nagyobb lett. Igaz, egy másik számítási módszertan szerint tavalyelőtt 74 százalékos volt az államadósság, amihez képest a 73,5 százalék valóban csökkenés (más dolog, hogy ez semmi másból nem fakad, mint a magas infláció hatásából).

Részben viszont azért is érdekes a PM reakciója, mert a 6,7 százalékos deficit úgy jött össze, hogy az eredeti, még 2022 nyarán elfogadott költségvetés szerint csak 3,5 százalék lett volna az államháztartási hiány. Aztán ez duzzadt folyamatosan 3,9-re, majd 5,2-re, majd októberben 5,9-re, hogy aztán 66 nap alatt az a terv is összeomoljon. Év elejére már 6 százalék körüli deficitről volt szól, hogy végül közelebb legyen a 7-hez, mint a 6-hoz. Egy évvel korábban 6,2 százalék volt a hiány, amint arra a KSH jelentése is utal.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság